Λαρυγγάκης στον ΣΚΑΪ: O Μενέντεζ θα «δώσει μάχη» για να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως ακόμη εφόσον το Κογκρέσο όντως μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης του ελληνοαμερικανού ινστιτούτου για το θέμα της πώλησης F16 στην Τουρκία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης.

Όπως αναφέρει σε επίπεδο Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη προκειμένουν να μην προχωρήσει πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν υπάρχουν πιέσεις και κοπούν κονδύλια θα μπορούσε να γίνει παράκαμψη του νομοθετικού σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως ακόμη εφόσον το Κογκρέσο όντως μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κύριε Λαρυγγάκη , η  κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί από πλευρά Κογκρέσου ;

Ο κος Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη και όσο είναι στις δικές του τις δυνάμεις αυτό θα το σταματήσει για να μην μπορεί να προωθηθεί η ζήτηση των αεροσκαφών που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν προς την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευκαιρία λόγω των αρνητικών κινήσεων που κάνει η Τουρκία στη περιοχή. Έχει κατεχόμενα στη Κύπρο -Κάνει παραβιάσεις πάνω από την ελληνικό χώρο κάθε μέρα -το 2022 – 11.000 παραβιάσεις πάνω από ένα σημαντικό σύμμαχο που είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ -αυτές δεν είναι κινήσεις από ένα σημαντικό σύμμαχο που πρέπει να έιναι η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ .

Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται να το πω λαϊκά για τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Δύσης αλλά για το συμφέρον της Τουρκίας.

Αν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ασκήσει βέτο, πιστεύετε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο;

Δεν σου κρύβω ότι άμα οι πιέσεις υπάρχουν από πολλές πλευρές και κοπούν κονδύλια θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο .

Το κλίμα αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο δεν είναι υπέρ της Τουρκίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ τον κο Μενένετζ . Κανένας Πρόεδρος δεν θέλει να υπάρχει μία κρούση  μεν και δε αφού η κυβέρνηση είναι διατεθιμένη να ανακοινώσει αυτή την πώληση προς την Τουρκία θα το βρει μπροστά του γιατί δεν είναι μία σωστή κίνηση του κυρίου Μπάιντεν αυτή τη στιγμή

Πώς προτίθεται να αντιδράσει  το ελληνοαμερικανικό λόμπι; 

Είδατε την ανακοίνωση που βγάλαμε εμείς.

Τώρα ετοιμάζουμε και ένα γράμμα που θα στείλουμε στον κο Μπλίνκεν.

Eμείς πάντοτε θα τονίζουμε τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας που δεν βοηθάει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής και αυτά πρέπει να τα κοιτάζουμε πριν να δίνουμε και να βραβεύουμε δωρεές για κάτι που κάνει αρνητικά μια χώρα όπως η Τουρκία .

Να τονίζουμε πόσο προβληματική χώρα είναι η Τουρκία

Εφόσον το Κογκρέσο μπλοκάρει τα τουρκικά F-16 , θα προωθηθεί το αίτημα για να αποκτήσει η Ελλάδα τα   F-35;

Νομίζω ότι το ένα δεν θα έχει να κάνει με το άλλο .

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στις ΗΠΑ , όλο αναβαθμίζεται αυτό το κομμάτι όπως είδαμε και πάνω στην Αλεξανδρούπολη όπως πήγα και πάνω μόνος μου και είδα το πόσο σημαντικός κόμβος είναι για στρατηγικό κομμάτι , ενεργειακό κομμάτι.

Πηγή: skai.gr