“Δέκα θέματα και μία Πρωτοβουλία” του Hellenic Congress of America

Ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Hellenic Congress of America (HECA) για τις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματίσει το πρώτο του Συνέδριο, στη Νέα Υόρκη,  για την εκλογή νέου Προεδρείου. Ενόψει του Συνεδρίου, ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Νίκος Αποστολόπουλος δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, μέσα από τις στήλες της Panhellenic Post, τα  «Δέκα Θέματα και μία Πρωτοβουλία». Πρόκειται για τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Hellenic Congress of America, το οποίο έχει τάξει ως προορισμό του την επίλυση θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τον Απόδημο Ελληνισμό στην καθημερινότητά του.

Ορισμένα από τα θέματα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί  και κάποια έχουν προωθηθεί προς τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία και τη Βουλή των Ελλήνων  ως προτάσεις του HECA  για επίλυσή τους και αναμένονται πλέον εξελίξεις από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Από τα δέκα θέματα ξεχωρίζουμε την πρόταση που έχει καταθέσει στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής το Hellenic Congress of America για τη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή -σε ανοικτή τηλεδιάσκεψη τον Απρίλιο του 2021- από 40 εκπροσώπους Ομογενειακών Οργανώσεων Παγκοσμίως και την Διακομματική Επιτροπή και ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.

Άλλα σημαντικά θέματα είναι τα φορολογικά θέματα, θέματα που άπτονται με τη στράτευση των Αποδήμων νέων, τα θέματα Ομογένειας και Νέας Γενιάς και η πρωτοβουλία για τη Συγγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής.

Επίσης,  στην κορυφή το θέμα Ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού καθώς και η αλλαγή του νόμου 4648/2019 για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού, από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και ο αγώνας για την πάταξη της ελληνικής γραφειοκρατίας που θα επιτρέψει την  πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα,  εκ μέρους ομογενών επενδυτών.

Στη μέχρι σήμερα αξιόλογη πορεία του νεοσύστατου HECA και στη επεξεργασία και προώθηση των «Δέκα Θέματα και μία Πρωτοβουλία»,  καθοριστική υπήρξε η Συμβολή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και προσωπικά  του Προέδρου του, κ. Νϊκου Αποστολόπουλου.  Η πίστη του στην ανάγκη συνεργασίας των  ομογενειακών οργανώσεων έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει τους πρώτους καλούς καρπούς, με τη συστράτευση αξιόλογων δευτεροβάθμιων Οργανώσεων μαζί με το HECA,  κάτι που συμβάλει στην ανάπτυξη πρόσφορου κλίματος που θα επιτρέψει ευρύτερα τη δημιουργία και την τόνωση της διαταραχθείσης σοβαρά τον τελευταίο καιρό, Ομογενειακής Ενότητας.

Αναλυτικά, τα «Δέκα Θέματα και μία Πρωτοβουλία»:

1.Η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων

Το Hellenic Congress of America πραγματοποίησε  τον Μάιο Ειδικό Συνέδριο για την ψήφο των Αποδήμων αγωνιζόμενο να επιτύχει την αλλαγή του Νόμου 4648/2019 για την καθιέρωση καθολικής και άνευ περιοριστικών όρων διευκόλυνση των Αποδήμων να ψηφίζουν με κάλπη ή και επιστολική ψήφο, για την εκλογική τους Περιφέρεια από τον τόπο διαμονής τους.

Ο Nόµος 4648/2019 ενώ υλοποιεί την συνταγματική επιταγή της ψήφου από το εξωτερικό, εντούτοις πρακτικά διευκολύνει μόνον το περίπου 30% των Αποδήμων Ελλήνων. Το 70% των Αποδήμων αποστερείται του δικαιώματος αυτού, µε τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος. Παράλληλα, αποκλείει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος µε επιστολική ή µε ηλεκτρονική ψήφο για το σύνολο των Αποδήμων.

Το Hellenic Congress of America, θα συνεχίσει τη δράση του  και μετά το προαναφερθέν Συνέδριο, µε βασικό αίτημά του την καθολική και άνευ περιοριστικών όρων διευκόλυνση των Αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

2.Ηµέρα Απόδηµου Ελληνισµού.

To Hellenic Congress of America εισηγήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών -και ήδη προχωρά προς την υλοποίησή της- τη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Mετά από διπλή ειδική διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής με τη συμμετοχή 40 και πλέον αντιπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, (Απρίλιος 2021) η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής αποφάσισε και πρότεινε στην Κυβέρνηση την θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού».

Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να προχωρήσει  στη σύνταξη του σχετικού Νομοσχεδίου το οποίο, αφού περάσει από την νομοθετική Επιτροπή,  θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που θα ακολουθήσει, η πρόταση του HECA για «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» θα είναι πραγματικότητα.

3.Φορολογικά θέµατα

To Hellenic Congress of America επιδιώκει την δικαιότερη φορολόγηση των Αποδήμων Ελλήνων. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ίδιο φορολογικό σύστημα που ισχύει σήμερα για τους Έλληνες κατοίκους Ελλάδος.  Αναγνώριση αφορολόγητου στο εισόδημα και απαλλαγή φόρου για δαπάνες επισκευής ακινήτου. Επίσης, η φορολόγηση μετοικεσίας και αυτοκινήτου από το εξωτερικό που είναι η μεγαλύτερη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιοριστεί.

Επίσης, θα ζητήσουμε να µην ισχύουν για τους Απόδημους, για όσο χρόνο βρίσκονται στην Ελλάδα, τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα επιδιώξουμε ειδική φορολογική ρύθμιση για την μεταφορά και παραμονή αυτοκινήτων Αποδήμων στην Ελλάδα, καθώς και ειδικό καθεστώς Τελών Κυκλοφορίας, για τις περιόδους ακινησίας. Να σημειωθεί ότι κάποια από τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί και στο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την μείωση όλων των θεμάτων φορολογίας.

4.Η Φωνή των Αποδήμων.

Το Hellenic Congress of America  διαπιστώνει ότι η ομογένεια αρκείται στην πληροφόρηση που εκπέμπει η Ελλάδα προς τον Απόδημο Ελληνισμό.  Επειδή, όμως, στη Γενέτειρα δεν ακούγεται πουθενά ο Απόδημος Ελληνισμός,  προωθούμε τη δημιουργία ενημερωτικής πλατφόρμας  με τον τίτλο «Η Φωνή των Αποδήμων» για να επικοινωνούμε με την μητέρα πατρίδα και μεταξύ μας ανά τον κόσμο.

5.Η Ομογένεια σήμερα και η Νέα Γενιά

Το Hellenic Congress of America, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ όλων ημών προσκαλεί την νέα Γενιά να έρθει κοντά μας.

Επειδή οι συνθήκες ζωής και όχι μόνο έχουν αλλάξει, μεταξύ μεταναστών και νέων γενεών, επιβάλετε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της Νέας Γενιάς.

Ως εκ τούτου ενθαρρύνουμε δυναμικά τη Νέα Γενιά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα που αφορούν την Ομογένεια. Οι νέοι στην πρωτοπορία και εμείς μαζί τους.

Το Hellenic Congress of America προωθεί και στηρίζει προγράμματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τους νέους, όπως αθλητισμός-εκδρομές- εκδηλώσεις και συμμετοχή στα κοινά. με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μάθηση, τη διασκέδαση και την παράδοση.

Επίσης, συνιστούμε σεμινάρια ανταλλαγής ιδεών και απόψεων πάνω σε θέματα επιχειρηματικών δυνατοτήτων και άλλων δεξιοτήτων.

6.Στράτευση για τους Απόδημους Έλληνες

To Hellenic Congress of America έχει ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με αίτημα την παροχή διευκολύνσεων αναφορικά με την υποχρεωτική τρίμηνη στρατιωτική θητεία για τους γεννηθέντες στο εξωτερικό Έλληνες.

Το Hellenic Congress of America δεν αποβλέπει στην οριστική απαλλαγή των ομογενών από την στράτευση, που αποτελεί άλλωστε υψίστη τιμή για κάθε Ελληνα, αλλά στη διευκόλυνση των Ομογενών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να διακόψουν τις σπουδές τους, να αδρανοποιήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή να αναστατώσουν την προσωπική τους ζωή. Παράλληλα, να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Ελλάδα συχνότερα και για όσο χρόνο επιθυμούν.

Ως εκ τούτου, το Hellenic Congress of America προτείνει:

Α. Οι έχοντες ηλικία 19 έως 30 ετών ομογενείς γεννηθέντες στο εξωτερικό, εγγεγραμμένοι στα ελληνικά Δημοτολόγια να υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τρείς μήνες.  (Στην κατηγορία αυτή το Hellenic Congress of America δεν προτείνει καμία τροποποίηση)

Β. Οι έχοντες ηλικία 31 έως 40 να υπηρετούν 45 ημέρες (Βασική Εκπαίδευση) ή να εξαγοράζουν τη θητεία αυτή προς το ποσό των 10.000 ευρώ εφάπαξ ή σε δύο ετήσιες δόσεις 5000 Ευρώ εκάστη.

Γ. Οι έχοντες ηλικία 41 ετών και άνω, να απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας καταβάλλοντας ποσόν εξαγοράς 5.000 Ευρώ εφάπαξ.

Οι διευκολύνσεις αυτές θα επιτρέψουν στους απόδημους γονείς να εγγράψουν τα άρρενα τέκνα τους στα ελληνικά δημοτολόγια. Τοιουτοτρόπως θα αυξηθεί αριθμητικά ο ελληνικός πληθυσμός. Επίσης, με τις προτεινόμενες ευνοϊκές διευκολύνσεις θα τονωθεί και το τουριστικό ρεύμα προς την πατρίδα. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν φιλικές σχέσεις των νέων ομογενών-επισκεπτών με νέους της γενέτειρας. Αυτό θα οδηγήσει στην τόνωση των δεσμών των νέων αποδήμων με την πατρίδα. Και έτσι η γενέτειρα ουσιαστικά τους κερδίζει για πάντα.

7.Επενδύσεις και Γραφειοκρατία

To Hellenic Congress of America είναι υπέρ των επενδύσεων  στην γενέτειρα και προτείνει τη θέσπιση κινήτρων, φορολογικών διευκολύνσεων, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας, ώστε με απλές διαδικασίες και εντός συντόμου χρονικού διαστήματος να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να λαμβάνουν άδειες, να δημιουργούν εταιρίες και να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργία επιχειρήσεων. Επίσης, οι ομογενείς Θεωρούν απαραίτητο και αναγκαίο την προστασία των κεφαλαίων τους με ασφαλιστικές δικλείδες χωρίς να διακινδυνεύουν να απωλέσουν αυτά χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Το Hellenic Congress of America προτείνει, επίσης, πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση των ομογενών επί των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων και των δυνατοτήτων κρατικής χρηματοδότησης καθώς και έναν σταθερό Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων – το οικονομικό-τεχνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πρόκειται να επενδύσουν τα χρήματά τους οι ομογενείς στην πατρίδα.

8.Κτηματολόγιο και Δασαρχείο

Το Hellenic Congress of America με δεδομένο ότι «οι προθεσμίες» που θέτει το Κτηματολόγιο είναι ορισμένες, και επειδή με την παρέλευσή τους υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να αποκτήσει την κυριότητα των «ορφανών» περιουσιών, ζητά την πλήρη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Αποδήμων σχετικά με τις προθεσμίες, τους χάρτες, τις ενστάσεις, καθώς επίσης και επιπλέον του προβλεπομένου από το Νόμο για τους γηγενείς,  χρόνο «διόρθωσης» των λαθών.

Επίσης, καθώς από μακριά οι ομογενείς ιδιοκτήτες κτημάτων κλπ. δεν μπορούν να επιβλέπουν τις περιουσίες τους, αυτές «χορταριάζουν», φυτρώνουν μέσα σ΄ αυτές δένδρα και θάμνοι, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν τις εκτάσεις αυτές ως «δασικές».

Το Hellenic Congress of America προτείνει ο σχετικός Νόμος να παρέχει στους ομογενείς ιδιοκτήτες που απουσιάζουν περισσότερο από 20 χρόνια από τη γενέτειρα το δικαίωμα να διεκδικήσουν πίσω τις χαμένες περιουσίες τους. Προς τούτο ζητάμε ειδικά για τους ομογενείς να αυξηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων διόρθωσης το ελάχιστο κατά μία πενταετία και με υπηρεσιακή φροντίδα να ενημερώνονται οι Απόδημοι.

9. Μέριμνα Υγείας των Αποδήμων

Το Hellenic Congress of America, επιδιώκει για τους επισκεπτόμενους την Ελλάδα ανασφάλιστους Ομογενείς την μέριμνα του Κράτους για νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπτωση αρρώστια/ασθένεια  ή ατυχήματος κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην γενέτειρα.

Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι οποίοι  διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους . Απαιτείται η κατοχή από αυτούς Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Αν δεν έχουν ΑΜΚΑ πρέπει να αποκτήσουν  Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.).  Στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων θα τους ενημερώσουν πώς μπορούν να βγάλουν την Κάρτα αυτή.  Θεωρείται αναγκαίο ο απόδημος ελληνισμός να ενημερώνεται για όλα τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που απαιτούνται και από τα κατά τόπους Προξενεία.

10.Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμων Ελλήνων

Το Hellenic Congress of America έχει εισηγηθεί και θα επιδιώξει  την ίδρυση ενός Υπουργείου Αποδήμων Ελλήνων, όπως και άλλες οργανώσεις έχουν εισηγηθεί στο παρελθόν.

Το Υπουργείο αυτό θα καλύψει το θεσμικό κενό μεταξύ γενέτειρας και ομογένειας και θα επιληφθεί της αντιμετώπισης των προβλημάτων των αποδήμων σε θέματα Παιδείας, Οικονομίας, Επενδύσεων, Εργασίας, Έρευνας, Τεχνολογίας, Μετανάστευσης και Παλιννόστησης, στερεώνοντας τις γέφυρες μεταξύ πατρίδας και Απόδημου Ελληνισμού, περισσότερο από ποτέ. Επειδή η  Ίδρυση ενός Υπουργείου λύνει όλα τα προβλήματα, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την υλοποίηση του αιτήματός.

Μία Πρωτοβουλία

Η συγγραφή της Ιστορίας

Επιπροσθέτως, το  Hellenic Congress of America έχει λάβει πρωτοβουλία και ήδη έχει συστήσει ομάδα ομογενών Ακαδημαϊκών που έχουν ξεκινήσει τη συγγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει το μοντέλο για την συγγραφή της Ιστορίας του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Το Hellenic Congress of America έχει δημιουργήσει ειδική Επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες µε πρόεδρο τον εκπαιδευτικό κ. Δηµοσθένη Τριανταφύλλου. Αποστολή της Επιτροπής θα είναι η συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, κειμένων, χειρόγραφων, νομοθετικών στοιχείων , βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, καθώς επίσης και ηλεκτρονικού υλικού από το διαδίκτυο, αλλά και από δημόσιες υπηρεσίες, δικαστικές αρχές, Προξενεία και κάθε άλλον φορέα που έχει συνάφεια µε τον Απόδημο Ελληνισμό Της Αμερικής.

Το Hellenic Congress of America φιλοδοξεί να είναι ο συντονιστικός φορέας για τη συγκέντρωση του υλικού αυτού από όλες τις περιοχές ανά τον κόσμο όπου κατοικούν Απόδηµοι Έλληνες. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Τριανταφύλλου θα πρέπει να ενισχυθεί µε στελέχη και από άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία. Θα εισηγηθούμε να κάνουν  το ίδιο και αντίστοιχες Επιτροπές στις άλλες ηπείρους οι οποίες θα επιφορτιστούν, ιδίοις εξόδοις , µε το έργο της συλλογής ιστορικών στοιχείων για την καταγραφή της Ιστορίας των Αποδήμων που κατοικούν σ΄ αυτές.

Σε ό,τι αφορά την συγγραφή της Ιστορίας του Ελληνισµού της Αμερικής, το έργο αυτό θα είναι πολύτομο, επιστημονικά έγκυρο και σε μεγάλο βαθμό θα φέρει τη σφραγίδα του Hellenic Congress of America. Η συγγραφή της ιστορίας Ελλήνων της Αμερικής είθε να γίνει ο προάγγελος της συγγραφής της ιστορίας του απόδημου ελληνισμού ανά τον κόσμο.