Απένειμαν υποτροφίες στην κοπή της βασιλόπιτας της Χιακής Ομοσπονδίας

Τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Χιακής Ομοσπονδίας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους φοιτητές που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.-  Η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Χιακής Ομοσπονδίας έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 20ής Ιανουαρίου 2023, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια και παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των χιακών σωματείων, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Γεραζούνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος και η πρόεδρος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, κ. Αμαλία Μπουρνιά.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου και Κυριακή Καλογερά.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννης Κοντολιός συνεχάρη την επιτροπή υποτροφιών με επικεφαλής την Άννα Κοντούλη, την Κυριακή Καλογερά και την Ειρήνη Παντελάρου και τους φοιτητές που βραβεύτηκαν και εστίασε την προσοχή του στην εκπαιδευτική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση τόσο εδώ, όσο και στην γενέτειρα.

Αναφερόμενος στην βοήθεια προς την γενέτειρα επεσήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας προσέφεραν τρία κοντέινερς με φαρμακευτικό και άλλο αναλώσιμο υλικό για το Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της Χίου.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου απηύθυνε μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πορευόμαστε μαζί.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Μαλαφής, Σταύρος Χαβιάρας, Γιώργος Αλμυρούδης, Κυριακή Καλογερά, Άννα Κοντούλη και Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τους κάλεσε να μεριμνήσουν νωρίς για τις καταχωρήσεις των ληξιαρχικών πράξεων και για την έκδοση διαβατηρίων και τους διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το προσωπικό του Προξενείου είναι στην διάθεσή τους και θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν να τους εξυπηρετήσουν.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου και συνεχάρη την Χιακή Ομοσπονδία για την προσφορά της στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

Η κ. Άννα Κοντούλη αναφέρθηκε στον θεσμό των υποτροφιών, ο οποίος ξεκίνησε το 2019 με την απονομή υποτροφιών συνολικής αξίας $10.000 σε πέντε φοιτητές, συνεχίστηκε το 2020 με το ποσό των $13.000 σε έξι φοιτητές και το 2021 με το ποσό των $10.000 επίσης σε έξι φοιτητές.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριακή Καλογερά, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, π. Βασίλειος Λούρος και ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι υποτροφίες προέρχονται από το Ταμείο της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και από το Ταμείο Υποτροφιών της αείμνηστης Ελένης Χιώτη.

Εφέτος από το Ταμείο της Ομοσπονδίας βραβεύτηκαν πέντε φοιτητές που έλκουν την καταγωγή τους από την Χίο και σπουδάζουν σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, ενώ από το Ταμείο της Ελένης Χιώτη βραβεύτηκαν τέσσερις φοιτητές από την Χίο που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Ο Μάρκος Μαρινάκης συνεχάρη την επιτροπή υποτροφιών και εστίασε την προσοχή του στον έρανο που διεξάγουν για την ανακαίνιση του Χιώτικου Σπιτιού και την συνέχιση του πολυδιάστατου έργου.

Η φετινή χρονιά, όπως επεσήμανε, είναι πολύ σημαντική, καθώς θα προλειάνει το έδαφος για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου της Χιακής Ομοσπονδίας το 2024.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριακή Καλογερά, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, π. Βασίλειος Λούρος, Ιωάννης Κοντολιός, Άννα Κοντούλη και Γιώργος Παντελάρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι φοιτητές που βραβεύτηκαν από το Ταμείο Υποτροφιών της Ομοσπονδίας είναι οι Anastasios Arahovas (Penn State University), Angelena Bougiamas (Georgetown University) Demetrios Collantes (SUNY Buffalo State College), Danae Dimitrakopoulos (UMASS Amherst) και Georgia Sideridis (Stoneybrook University)

Από το ταμείο «Helen Chiotes Scholarship βραβεύτηκαν οι Anna Kleida (National and Kapodestrian University of Athens), Sevasti Kleida (National and Kapodestrian University of Athens), Efthimios Papapetrou (National and Kapodestrian University of Athens) και Konstantinos Skevis (National and Kapodestrian University of Athens)

Ο Μάρκος Μαρινάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι Χιώτες με τους φίλους τους ενώ παρακολουθούν την κοπή της βασιλόπιτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:anamniseis.net