Ημέρα της Αυστραλίας: Οι ομογενείς που τιμήθηκαν

Ο ομογενεής Δικαστής (Εφέτης), John Kyrou (ΟΑ). Φώτο: Supplied

 

«Είμαστε πολύ τυχεροί που η Αυστραλία παρέχει πραγματικές ευκαιρίες για ανέλιξη με βάση την αξία και τη σκληρή δουλειά», ανέφερε στον «Νέο Κόσμο» ο αξιότιμος Δικαστής (Εφέτης) John Kyrou στον οποίο απονεμήθηκε τίτλος AO (Officer of the Order of Australia)

Τουλάχιστον έντεκα ομογενείς*, είναι μεταξύ των Αυστραλών πολιτών που τιμήθηκαν -ως είθισται- με την ευκαιρία την Ημέρα της Αυστραλίας (Australia Day), γεμίζοντας με υπερηφάνεια όλη την παροικία.

Ο Γενικός Κυβερνήτης, David Hurley, ανακοίνωσε από την Τετάρτη το βράδυ διακρίσεις και βραβεία συνολικά για 1.047 Αυστραλούς, μεταξύ των οποίων τίτλοι του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia).

«Συγχαρητήρια στους εξαιρετικούς Αυστραλούς που αναγνωρίστηκαν … Οι βραβευθέντες είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελούν, απλά, έμπνευση», δήλωσε ο κ. Hurley.

«Ξεπερνούν κάθε εμπόδιο, προέρχονται από όλη τη χώρα και συνεισφέρουν καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας φροντίζουν/προσέχουν σε καλές και κακές στιγμές. Είναι οι πρώτοι που εμφανίζονται (όταν υπάρχει ανάγκη) και οι τελευταίοι που φεύγουν».

«Είναι πάντα ταπεινοί μέχρις εσχάτων, αλλά παροτρύνω τους αποδέκτες, για σήμερα, να αφήσουν στην άκρη αυτή την ταπεινότητα – είναι σημαντικό να γνωρίζουν πόσο πολύ τους εκτιμούμε».

Απονεμήθηκαν 736 βραβεία στη γενική κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας, με το 48% να απονέμεται σε γυναίκες (και το 45% σε γυναίκες που προσφέρουν υπηρεσίες στις τοπικές κοινότητες). Eίναι το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε κατάλογο διακρίσεων από την εισαγωγή του αυστραλιανού συστήματος τιμών το 1975.

«Κάθε παραλήπτης έχει κάτι κοινό – κάποιος τους πρότεινε. Το Τάγμα ανήκει στον καθένα μας και ο καθένας μας έχει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ο μόνος τρόπος για να αναγνωριστεί ένα άτομο είναι να το προτείνει κάποιος**», διευκρίνισε ο κ. Hurley.

Εκτός από τους 736 παραλήπτες στη γενική κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας (6 AC – Companion of the Order of Australia-, 47 AO -Officer of the Order of Australia-, 177 AM -Member of the Order of Australia- και 506 OAM-Medal of the Order of Australia), ο κατάλογος των τιμώμενων προσώπων περιλαμβάνει:

– 30 παραλήπτες βραβείων στο Στρατιωτικό Τμήμα (Military Division) του Τάγματος της Αυστραλίας (2 AO, 17 AM και 11 OAM).

– 217 τιμητικά βραβεία (Meritorious awards)

– 64 διακρίσεις και βραβεία (Distinguished and Conspicuous awards)

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 77 Αυστραλούς που αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην υποστήριξη της ανταπόκρισης της Αυστραλίας στην πανδημία COVID-19.

Πάνω από το 45,4% του συνόλου των διακρίσεων (334 συνολικά) αφορούσαν εξαιρετικές υπηρεσίες ή επιτεύγματα στην κοινότητα.

Ο νεότερος αποδέκτης είναι 37 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος εν ζωή αποδέκτης είναι 102 ετών.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ

ΑΟ (Officer of the Order of Australia), Αξιωματικός του Τάγματος της Αυστραλίας, τίτλος που απονέμεται για διακεκριμένες υπηρεσίες υψηλού βαθμού στην Αυστραλία ή στην ανθρωπότητα γενικότερα.

-Τιμήθηκε ο αξιότιμος Δικαστής (Εφέτης) John Kyrou, από τη Βικτώρια, για διακεκριμένες υπηρεσίες, στο Δικαστικό Σώμα και στο Δίκαιο, στις επαγγελματικές ενώσεις και στην κοινωνία.

Ο πολυβραβευμένος κ. Kyrou, ο οποίος υπηρετεί στο Court of Appeal της Βικτώριας από το 2014, δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» σχετικά με τη σημαντική αυτή, νέα διάκριση:

«Είναι μεγάλη μου τιμή να μου απονέμεται ο τίτλος του Officer of the Order of Australia. Το θεωρώ ως μια βράβευση όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους οργανισμούς με τους οποίους συνδέομαι – συμπεριλαμβανομένου του Supreme Court of Victoria, του φιλανθρωπικού οργανισμού ‘Pronia’ και του Συλλόγου Ελλήνων Αυστραλών Δικηγόρων (Hellenic Australian Lawyers Association) – και τους ανθρώπους τους».

«Ελπίζω ότι το βραβείο αυτό εμπνέει νέους ανθρώπους από πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικές κοινότητες, ή με μειονεκτικό υπόβαθρο, όχι μόνο να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία που έχουν επιλέξει, αλλά και να διαπρέψουν. Είμαστε πολύ τυχεροί που η Αυστραλία παρέχει πραγματικές ευκαιρίες για ανέλιξη με βάση την αξία και τη σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

ΑΜ (Member of the Order of Australia), Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας, απονέμεται για υπηρεσίες σε συγκεκριμένο τόπο ή τομέα δραστηριότητας ή σε συγκεκριμένη ομάδα. Τιμήθηκαν οι:

-Mary Patetsos, από τη Νότια Αυστραλία, για τη σημαντική της προσφορά σε πολυπολιτισμικές υποθέσεις και στη φροντίδα ηλικιωμένων μέσω της θητείας της σε διοικητικά συμβούλια πολλών οργανισμών, όπως, για χρόνια στην προεδρία της Federation of Ethnic Communities Council of Australia.

-Harilaos Xydas, από τη Δυτική Αυστραλία, για τη σημαντική του προσφορά στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο κ. Xydas είναι πρόεδρος της DoricGroup από το 1989.

-Δρ Alfred John Zerfas, από τη Βικτώρια, για τη σημαντική του προσφορά στη διεθνή υγεία και τη διατροφή ως επιδημιολόγος.

OAM (Medal of the Order of Australia), Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, απονέμεται για υπηρεσίες άξιες ιδιαίτερης αναγνώρισης. Τιμήθηκαν οι:

-Elizabeth Exintaris, από τη Βικτώρια, για τη σημαντική της προσφορά στην κοινότητα, ιδίως μέσω της μουσικής.

-Emanuel George Kallinicos, από το νότιο Μπρίσμπαν για τη σημαντική προσφορά του στην Ελληνική κοινότητα του Κουίνσλαντ.

-Pauline Maniskas, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για τη σημαντική προσφορά της στην κοινότητα της Central Coast.

-Alexandra Vakitsidis, από τη Νότια Αυστραλία, για τη σημαντική προσφορά της στην Ελληνική κοινότητα της Αδελαΐδας.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

– PSM (Public Service Medal), Μετάλλιο για Δημόσια Υπηρεσία απονεμήθηκε στην Deborah Lynne Efthymiades, από την Περιοχή της Πρωτεύουσας (ACT), για την εξαιρετική προσφορά της στη δημόσια εκπαίδευση και τον τον ηγετικό της ρόλο στις σημαντικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος της ACT.

– ACM (Australian Corrections Medal), Μετάλλιο για την Υπηρεσία σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα απονεμήθηκε στην Denise Constantinou από την Νέα Νότια Ουαλία. Είναι ανώτερη ψυχολόγος και επικεφαλής στο Σωφρονιστικό Κέντρο Υποχρεωτικής Θεραπείας Ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της 21χρονης καριέρας της, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση των παραβατών που χρειάζονται ψυχολογική και θεραπευτική βοήθεια για τη Διαταραχή Κατάχρησης Ουσιών. Είναι επικεφαλής μιας διεπιστημονικής ομάδας ψυχολόγων, κοινοτικών σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπαλλήλων υπηρεσιών και προγραμμάτων για την υλοποίηση ενός εντατικού προγράμματος αντιμετώπισης του αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών (AOD).

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

– CSC and Bar (Conspicuous Service Cross and Bar), Σταυρός Επιφανών Υπηρεσιών απονεμήθηκε στον Συνταγματάρχη (Colonel) των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, John George Papalitsas, για εξαιρετικές επιδόσεις ως Διοικητής της North West Mobile Force και ως πρώτος Διοικητής της Regional Force Surveillance Group. Ο Συνταγματάρχης Papalitsas επέδειξε συνεχώς εξαιρετική ηγεσία, καινοτομία και κρίση. Η συμβολή του στις επιχειρήσεις προστασίας των συνόρων και στην ανάπτυξη των Αυτοχθόνων είχε βαθιά και διαρκή επίδραση.

*Ο παραπάνω κατάλογος με τους τιμηθέντες ομογενείς προέκυψε από τα ονόματά τους και ως εκ τούτου μπορεί να μην είναι πλήρης, καθώς αρκετοί Αυστραλοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής, μπορεί να έχουν αλλάξει το επώνυμό τους. Αν γνωρίζετε και άλλους Ελληνοαυστραλούς που τιμήθηκαν παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με τα σχετικά στοιχεία στο editor@neoskosmos.com.au ή στο τηλέφωνο (+61 3) 9482 4433 

**Ο καθένας μπορεί να προτείνει οποιονδήποτε Αυστραλό για βράβευση στο Τάγμα της Αυστραλίας. Αν γνωρίζετε κάποιον άξιο, προτείνετε τον τώρα στη διεύθυνση www.gg.gov.au.

Πηγή:neoskosmos.com