Η οργανωμένη Ομογένεια απέθανε. Ζήτω η οργανωμένη Ομογένεια.

Γράφει ο Στέλιος Τακετζής *

Με τον εξευτελισμό και την κατάντια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την παρακμή έως και αδρανοποίηση άλλοτε κραταιών οργανισμών όπως το Εθνικό Συμβούλιο κ.λ.π. μερικοί έσπευσαν να συντάξουν το πιστοποιητικό θανάτου της λεγόμενης οργανωμένης Ομογένειας.

«Not so fast» που έλεγαν και οι αρχαίοι.

Στις 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση κοπή Βασιλόπιτας που οργάνωσαν 14 ομογενειακές μη εθνικοτοπικές, κυρίως επαγγελματικές οργανώσεις όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 350 ίσως και 400 ομογενείς κατά το πλείστον μέλη αυτών των οργανώσεων για να συνευρεθούν και να πάρουν μέρος στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των παρευρισκόμενων ήταν νεαρά παιδιά, νέοι και νέες επαγγελματίες. Μια ζωηρή πινελιά ελπίδας.

Καθώς ο/η επικεφαλής κάθε οργάνωσης ανέβαινε στο βήμα να απευθύνει ένα σύντομο ευχετήριο μήνυμα, διέκρινα μία αύρα αισιοδοξίας, μια δυναμικότητα, που απέχει παρασάγγας από τη μιζέρια και την κακομοιριά πολλών παλαιότερων συλλόγων.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως δεν τσουβαλιάζω όλους τους εθνικοτοπικούς στον ίδιο τορβά. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που διαθέτουν όραμα, τμήματα νεολαίας και ασχολούνται με καίρια προβλήματα και των αμερικανογεννημένων συμπατριωτών μας. Αυτοί δυστυχώς όμως είναι η εξαίρεση.

Ανέκαθεν πίστευα ότι το μέλλον την οργανωμένης ομογένειας θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο από τα επαγγελματικά σωματεία, τους πολιτιστικούς – εκπαιδευτικούς οργανισμούς  και τους εθνικοτοπικούς συλλόγους που έχουν λάβει το μήνυμα των καιρών.

Η προχθεσινή συγκέντρωση το επιβεβαίωσε.

Είναι, πιστεύω, η κατάλληλη στιγμή όλοι αυτοί οι οργανισμοί να συσπειρωθούν και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, την ίδρυση, κάποιου συντονιστικού συμβουλίου με έναν αντιπρόσωπο από κάθε οργάνωση ώστε γοργά γοργά να προχωρήσουμε στο ξεκίνημα της νέας βελτιωμένης και σύγχρονης οργανωμένης Ομογένειας.

Προσοχή όμως στη παιδική ασθένεια που λέγεται οξεία καρεκλίτιδα. Είναι ανίατη με τραγικά αποτελέσματα.

Η συνταγή είναι απλή και δοκιμασμένη από την AHEPA: Ευελιξία και προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες, ενότητα, διαφάνεια και τόπο στα νιάτα..

Σχολεία, οργανωμένη Ομογένεια, Εκκλησία, Ελληνικές έδρες Πανεπιστημίων, μέσα ενημέρωσης και αντιπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου είναι η εγγύηση μακροημέρευσης του Ελληνισμού στα μέρη μας.

Αν όχι τώρα, πότε ; Aν όχι εμείς, ποιοί ;

  • Ο Στέλιος Τακετζής είναι ναυτιλιακός επιχειρηματίας και εθελοντής παραγωγός – Πρόεδρος ΔΣ στο Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο COSMOS FM.