Το Ίδρυμα GAEPIS τίμησε την ΑΧΕΠΑ με το Φειδιππίδειο Βραβείο

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, αριστερά και ο Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα οράματά τους για τη νέα εποχή ξεδίπλωσαν ο πρόεδρος του «GAEPIS» και συνάμα παραγωγός της επιτυχημένης εκπομπής «Με δικά σας και δικά μας λόγια», κ. Στέλιος Τακετζής, καθώς επίσης και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας κατά την διάρκεια των ομιλιών τους στο επίσημο δείπνο για την απονομή του 27ου Φειδιππίδειου Βραβείου στην AHEPA.

Η απονομή έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 27ης Ιανουαρίου 2023 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια οργανωμένη και εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του κοινωφελούς οργανισμού «Greek American Public Education System, Inc.» (GAEPIS, Inc.) και «Cosmos-FM», που αδιαλείπτως για 36 χρόνια εκπέμπει στα ερτζιανά, καθώς επίσης και στο διαδίκτυο.

Η παρουσία των πρώην και νυν προέδρων του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτη Μανώλα και Δρ. Αντωνίου Γασπαρή, αντίστοιχα, και άλλων στελεχών έδωσε το έναυσμα στον κ. Τακετζή να κάνει ειδική μνεία στο 25ο Φειδιππίδειο Βραβείου, το οποίο αποδόθηκε διαδικτυακά στον Ιατρικό Σύλλογο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Εκτελεστική Σύμβουλος της «ALMA Bank», Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, Δημήτριος Ροζανίτης, ο τέως ύπατος πρόεδρος της AHEPA και συνάμα πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, Γιώργος Χωριάτης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΗΕΠΑ, Βασίλειος Μωσαϊδης, η ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Georgette Boulegeris, και άλλα στελέχη της ΑΗΕΠΑ από τις διάφορες περιοχές της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Την τιμητική τους είχαν τα ιδρυτικά μέλη και τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου του GAEPIS, η διευθύντρια Ιωάννα Γιαννοπούλου, οι παραγωγοί του Cosmos – FM, οι δωρητές και οι χορηγοί.

Τόσο ο συντονιστής της εκδήλωσης Μιχάλης Στρατής, όσο και ο Στέλιος Τακετζής εξέπληξαν το ακροατήριο, διότι αναφέρθηκαν ονομαστικά όχι μόνο στα ομογενειακά μέσα, αλλά και στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που για μια ακόμη χρονιά κάλυψαν την απονομή των βραβείων. Αρκετοί εξ αυτών – μεταξύ των οποίων και ο γράφων- είχαν το προνόμιο να καλύψουν δημοσιογραφικά όλες τις τελετές απονομής του Φειδιππίδειου Βραβείου και να είναι μάρτυρες της ανοδικής πορείας του Cosmos – FM και της αναβάθμισης του θεσμού.

Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτριος Κόκοτας, αριστερά και ο Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι κ.κ. Στρατής και Τακετζής αναγνωρίζοντας την παρουσία τους ήρθαν να υπενθυμίσουν στους δημοσιογράφους ότι είναι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές στον αγώνα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της ομογένειας και του απανταχού ελληνισμού.

Ο π. Ευγένιος Παπαγιαννάκος, ο οποίος είναι παραγωγός του «Cosmos-FM», ανέπεμψε την προσευχή και κάλεσε τους παρισταμένους να στηρίξουν τα προγράμματα και να τους δώσουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν τους στόχους του για τη νέα εποχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος έχει βραβευτεί το 2020 με το 25ο Φειδιππίδειο Βραβείο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

O πρόεδρος του «GAEPIS» και συνάμα παραγωγός της επιτυχημένης εκπομπής «Με δικά σας και δικά μας λόγια», κ. Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος συνεχάρη το Cosmos – FM, καθώς επίσης και την AHEPA. Αναφέρθηκε επίσης στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και στο Συνέδριο της ΑΗΕΠΑ τα οποία έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και στο Ορλάντο της Φλόριδας, αντίστοιχα, και τόνισε ότι διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι οι δύο προαναφερόμενοι πυλώνες του ελληνισμού της Αμερικής θα πορευτούν ενωμένοι και στον δεύτερο αιώνα των δύο φορέων που ανέτειλε τον περασμένο Ιούλιο.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γεώργιος Τσούνης, ο οποίος κατέχει την δική του θέση στον μακρύ κατάλογο των χορηγών και υποστηρικτών της AHEPA καθώς επίσης και του Cosmos – FM.

H πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για την εκδήλωση, εξήρε την προσφορά του COSMOS FM ως ομογενειακού ΜΜΕ τόσο στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του, όσο και την ευρύτερη αποστολή του.

Ο Μιχάλης Στρατής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλία του Στέλιου Τακετζή εστιάστηκε στην πορεία και στην ιστορία του Cosmos – FM, η οποία εκ των πραγμάτων κατατάσσεται στις δύο εποχές. Η πρώτη τις δύο πρώτες δεκαετίες που η επικοινωνία των ομογενών με την γενέτειρα ήταν δύσκολη και το ραδιόφωνο αποτελούσε την πιο αποτελεσματική γέφυρα επικοινωνίας όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πολιτική ειδησεογραφία, αλλά και την αθλητική και την πολιτιστική.

Η δεύτερη εποχή έχει την αφετηρία της στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ού αιώνα και στην τεχνολογική επανάσταση, η οποία άλλαξε τα δεδομένα και οι ομογενείς μπορούσαν σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην γενέτειρα, στην Κύπρο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσω του διαδικτύου.

Η εν λόγω επανάσταση έδωσε το έναυσμα στην ηγεσία του Cosmos – FM να εκπέμψει διαδικτυακά, να πολλαπλασιάσει το ακροατήριο και να ακουστεί η φωνή της ομογένειας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Και το πιο σημαντικό να αναπροσαρμόσει την στρατηγική, την τακτική ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της νεότερης γενιάς των ομογενών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία «Next Generation» και η θέσπιση προγραμμάτων για τη νέα γενιά και τους Αμερικανογεννημένους.

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας εποχής ο κ. Τακετζής επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται και τα Podcast και η ψηφιοποίηση του αρχείου του Cosmos – FM.

O υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Χωριάτης, ο οποίος διατέλεσε ύπατος πρόεδρος της AHEPA την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και επί δικής του προεδρίας διοργανώθηκε το 99ο Συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα, αναφέρθηκε στον αγώνα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας, παραλαμβάνοντας το Φειδιππίδειο Βραβείο έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της οργάνωσης, η οποία έχει καταγράψει έναν αιώνα προσφοράς στην ομογένεια και την Ελλάδα.  Εξέφρασε την υπερηφάνεια για τους πρώτους Έλληνες και τα πρώτα στελέχη της ΑΧΕΠΑ, η οποία ιδρύθηκε σε δύσκολες εποχές και αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα για τον ελληνισμό.

Τους εθνικούς ύμνους ερμήνευσε ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Τσουράκης ενώ την ψυχαγωγία ανέλαβαν οι Γρηγόρης Μανικάκης και Αγγελική Ψώνη, αμφότεροι παραγωγοί του Cosmos-Fm, με την συνοδεία του Γλαύκου Κοντεμενιώτη, στο πιάνο, του Κώστα Ψαρού στο μπουζούκι και την Μέγκαν Γούλντ στο βιολί.

Οι διοργανωτές της τελετής μερίμνησαν και για την νεότερη γενιά και για δεύτερη χρονιά διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τους νέους σε παράπλευρη αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι κ.κ. Γιώργος Παντελίδης, Δρ. Νικόλαος Ράλλης και Δημήτριος Ζιώζιος, οι οποίοι ηγούνταν της επιτροπής λευκώματος απέσπασαν τα ευμενή σχόλια τόσο της ηγεσίας του GAEPIS και του Cosmos FM, όσο και των παρισταμένων στην τελετή διότι κατάφεραν να προβάλλουν την 36ετή πορεία των προαναφερόμενων οργανισμών και να παράσχουν την δυνατότητα στους αγγελιοδότες να στηρίξουν τα προγράμματά τους.

Ο τέως ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Χωριάτης και ο Δημήτριος Ροζανίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Ευγένιος Παπαγιαννάκος, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή: Anamniseis.net