Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πότε πληρώνει

Οι πληρωμές για το Market Pass, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση. Η εν λόγω πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει την πρώτη του μήνα στο vouchers.gov.gr.

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

  1. Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.
  2. Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.
  3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Ακολούθως:

Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα:

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.

Η διαδικασία μετά την αίτηση

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου από την ΑΑΔΕ:

Η Κοινωνία της Πληροφορίας στέλνει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και το ποσό. ΠΡΟΣΟΧΗ, εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε μπορεί να τροποποιηθεί.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

  • γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
  • μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο (link) για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
  • Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.Όσοι έχουν δηλώσει πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό:Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου και ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ποσού, η Κοινωνία της Πληροφορίας στέλνει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και πιστώνονται τα χρήματα.

    Σε ποια καταστήματα μπορούμε να ψωνίσουμε με το market pass

    Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές:

    • Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
    • Κρεοπωλεία
    • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
    • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
    • Αρτοποιεία
    • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

    Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.08.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

  • Οι πληρωμές και τα ποσά

    Όσοι επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν μεν 20% μειωμένη επιδότηση, ωστόσο μπορούν να πάρουν 3 μηνιάτικα στην πρώτη καταβολή έως τις 3 Μαρτίου. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν μεν το 100% του ποσού, ωστόσο θα λάβουν 2 μηνιάτικα στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την imerisia.gr.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα συνεχίζονται έως τις 15 Μαρτίου. Η πληρωμή θα γίνει με δυο ταχύτητες, ανάλογα με το αν επιλέξει ο δικαιούχος πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή κάρτα στο κινητό του κατά τα πρότυπα του fuel pass και freedom pass.

     

    Αναλυτικά:

    Πληρωμή στην ψηφιακή κάρτα

     

    Όσοι υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα τον Φεβρουάριο θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου 2πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023.

     

    Αντίστοιχα, όσοι καθυστερήσουν και υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Μαρτίου (1-15/3) θα πληρωθούν την διπλή ενίσχυση για Φεβρουάριο και Μάρτιο έως τις 20 Μαρτίου.

     

    Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα – μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

    Συνεπώς, για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως 28/2:

    • Μονομελές νοικοκυριό: 44 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 22 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 132€

    • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 64 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 32 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 192€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 64 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 32 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 192€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 84 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 42 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 252€

    • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 84 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 42 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 252€

    • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 104 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 52 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 312€

    • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 124 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 62 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 372€

    • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 144 ευρώ 1 – 3 Μαρτίου και 72 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 432€

    Πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό

     

    Όσοι υποβάλουν αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό (θέλουν να λάβουν τα χρήματα στην τράπεζα και όχι σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους) εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα λάβουν στην πρώτη πληρωμή στις 3 Μαρτίου 3πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2023.

     

    Έτσι μπορεί τα ποσά που θα δικαιούνται να είναι ψαλιδισμένα κατά 20% (δικαιούνται το 80% των ποσών που θα λάβουν όλοι οι υπόλοιποι) ωστόσο στην πρώτη πληρωμή, που πέφτει και σε προεκλογική περίοδο, αυτό δεν θα φανεί, αφού θα λάβουν 3 μηνιάτικα, αντί για 2 που θα λάβουν όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

     

    Όσοι καθυστερήσουν και υποβάλλουν την αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Μαρτίου (1 – 15 Μαρτίου) θα λάβουν στην τράπεζα την 3πλη ενίσχυση 15 – 20 Μαρτίου.

     

    Η επόμενη πληρωμή θα είναι και πάλι 3πλή και προκαταβολική και θα πραγματοποιηθεί έως 3 Μαΐου, ενώ θα αφορά τους μήνες Μαΐο, Ιούνιο και Ιούλιο 2023.

     

    Συνεπώς, για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως 28/2:

    • Μονομελές νοικοκυριό: 53 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 53 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 106€

    • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 77 ευρώ 1-3 Μαρτίου και και 77 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 154€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 77 ευρώ 1-3 Μαρτίου και και 77 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 154€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 101 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 101 ευρώ 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 202€

    • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 101 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 101 ευρώ 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 202€

    • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 125 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 125 ευρώ 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 250€

    • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 150 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 150 ευρώ 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 300€

    • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 173 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 173 ευρώ 1-3 Μαΐου

     

    ΣΥΝΟΛΟ: 346€