Εννέα τρόποι για να ανακουφίσετε την παλινδρόμηση οξέος χωρίς φάρμακα

Εάν έχετε λίγη βραχνάδα ή και πονόλαιμο, μπορεί να είστε στα πρόθυρα ενός κρυολογήματος, ή μιας γρίπης.

Αλλά αν έχετε αυτά τα συμπτώματα για αρκετό καιρό τώρα τελευταία, μπορεί να προκαλούνται όχι από έναν ιό αλλά από μια… βαλβίδα: τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σας.

Αυτός είναι ο μυς που ελέγχει τη δίοδο μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου και όταν δεν κλείνει τελείως, το στομαχικό οξύ και η τροφή ρέουν πίσω στον οισοφάγο.

Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό το φαινόμενο είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος.

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βραχνάδα και ν’ αφήσει μια άσχημη, όξινη γεύση στο στόμα σας. Όταν η παλινδρόμηση οξέος προκαλεί χρόνια συμπτώματα, είναι γνωστή ως διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η καούρα: πόνος και αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή χώρα και στο στήθος.

Τρεις παθήσεις (κακή απομάκρυνση τροφής ή οξέος από τον οισοφάγο, πολύ οξύ στο στομάχι και καθυστερημένη κένωση του στομάχου) συμβάλλουν στην παλινδρόμηση οξέος, λέει η δρ. Jacqueline Wolf, γαστρεντερολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πώς να απαλλαγείτε από την παλινδρόμηση οξέος

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια καούρας (ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος) μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

1. Να τρώτε με φειδώ και αργά

Όταν το στομάχι είναι πολύ γεμάτο, μπορεί να υπάρξει περισσότερη παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο. Εάν ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, δοκιμάστε να τρώτε μικρά γεύματα και πιο συχνά, αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα.

2. Αποφύγετε ορισμένες τροφές

Τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος λάμβαναν κάποτε οδηγίες από τους διατροφολόγους να εξαλείψουν όλες τις άλλες τροφές, εκτός από τις πιο ήπιες, από τη διατροφή τους. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. “Έχουμε εξελιχθεί από τις μέρες που δεν μπορούσες να φας τίποτα”, λέει η δρ. Γουλφ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό από άλλα να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος, όπως:

  • μέντα
  • λιπαρά τρόφιμα
  • πικάντικα τρόφιμα
  • ντομάτες
  • κρεμμύδια
  • σκόρδο
  • καφές
  • τσάι
  • σοκολάτα
  • αλκοόλ

Εάν τρώτε οποιοδήποτε από αυτά τα τρόφιμα τακτικά, προσπαθήστε να τα εξαλείψετε για να δείτε εάν όντως προκαλούν την παλινδρόμησή σας και, στη συνέχεια, δοκιμάστε να τα επαναφέρετε ξανά ένα-προς-ένα στη διατροφή σας. Καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο διατροφής την όλη προσπάθεια και διασταυρώστε πότε είχατε επεισόδια παλινδρόμησης με το τι είχατε φάει εκείνη την ημέρα.

3. Μην πίνετε ανθρακούχα ποτά

Σας προκαλούν ρέψιμο, κάτι που ανεβάζει οξέα από το στομάχι στον οισοφάγο. Πίνετε επιτραπέζιο/μεταλλικό νερό, αντί για ανθρακούχο νερό.

4. Μείνετε ξύπνιοι μετά το φαγητό

Όταν είστε σε όρθια, ή καθιστή στάση, η βαρύτητα από μόνη της βοηθά στη διατήρηση του οξέος στο στομάχι, εκεί όπου “ανήκει”. Τελειώστε με το φαγητό τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην κοιμάστε για λίγο το μεσημέρι μετά το φαγητό, ούτε να τρώτε αργά δείπνο, ή σνακ μετά τις 8 το βράδυ.

5. Μην κινείστε πολύ γρήγορα

Αποφύγετε την έντονη άσκηση για μερικές ώρες μετά το φαγητό. Μια βόλτα μετά το δείπνο είναι καλή, αλλά μια πιο επίπονη προπόνηση, ειδικά αν περιλαμβάνει σκύψιμο, μπορεί να στείλει οξύ στον οισοφάγο σας.

6. Κοιμηθείτε σε κλίση

Ιδανικά το κεφάλι σας θα πρέπει να είναι 15-20 εκατοστά ψηλότερα από τα πόδια σας.

7. Χάστε βάρος εάν χρειάζεται

Το αυξημένο σωματικό βάρος “απλώνει” την μυϊκή δομή που υποστηρίζει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μειώνοντας την πίεση που τον κρατά κλειστό. Αυτό οδηγεί σε παλινδρόμηση και καούρα.

8. Εάν καπνίζετε, κόψτε το τσιγάρο

Η νικοτίνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Βέβαια το να μην καπνίζετε είναι καλό συνολικά για την υγεία σας και όχι μόνο για την παλινδρόμηση οξέος φυσικά!

9. Ελέγξτε τα φάρμακά σας

Μερικά, όπως τα μετεμμηνοπαυσιακά οιστρογόνα, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, μπορούν να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα. Άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα τα διφωσφονικά όπως η αλενδρονάτη, η ιβανδρονάτη και η ρισεδρονάτη, τα οποία λαμβάνονται για την αύξηση της οστικής πυκνότητας, μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο.

Εάν τα παραπάνω βήματα δεν είναι αποτελεσματικά, ή εάν έχετε έντονο πόνο, ή δυσκολία στην κατάποση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε άλλες αιτίες. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της παλινδρόμησης, ακόμη και όταν εφαρμόζετε αυτές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu/Iatropedia.gr