Εκτόξευση δύο νέων βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα μετά τον διηπειρωτικό του Σαββάτου

Φωτογραφία: Kim Hong-Ji via Reuters

 

Πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια Ν.Κορέας-ΗΠΑ. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ζητήσει η Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBMs) όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νοτίου Κορέας και προτού συμπληρωθούν καν 48 ώρες από τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια αυτής με τις ΗΠΑ. Το Σάββατο η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε και βαλλιστικό πύραυλο που κατά την ίδια ήταν διηπειρωτικός (ICBM).

«Εντοπίστηκε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (…) από τις 07:00 ως τις 07:11 (τοπικές ώρες· 00:00 ως τις 00:11 ώρες Ελλάδας)», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, οι δυο πύραυλοι έφθασαν σε μέγιστο υψόμετρο 100 και 50 χιλιομέτρων και διένυσαν απόσταση 350-400 χλμ. προτού πέσουν εκτός ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε αεροσκάφη ή πλοία. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ωστόσο τόνισε πως οι πρόσφατες επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων «απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας πως το Τόκιο «διαμαρτύρεται έντονα» και «καταδικάζει» τις ενέργειες αυτές.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μάλιστα θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Οι νέες οπλικές δοκιμές έγιναν καθώς η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Τζο Γιονγκ, προειδοποίησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να σταματήσουν τα γυμνάσια κοντά στη χώρα της διότι σε διαφορετική περίπτωση ο Ειρηνικός Ωκεανός θα μετατραπεί σε «πεδίο βολής».

Η Κιμ Τζο Γιονγκ, που φέρεται να έχει μεγάλη επιρροή, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή ως προς «τη βούλησή μας να κάνουμε τους μανιακούς οι οποίοι κλιμακώνουν τις εντάσεις να πληρώσουν το τίμημα για τις ενέργειές τους».

Οι νέες δοκιμές σημειώθηκαν δυο ημέρες μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ, που μίλησε για «ξαφνική» άσκηση.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, εν μέσω αλλεπάλληλων οπλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα και της εντατικοποίησης των κοινών γυμνασίων του αμερικανικού και του νοτιοκορεατικού στρατού που αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εξάλλου από πέρυσι πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Πηγές: Reuters, DPA, ΑΠΕ-ΜΠ,huffpost.gr