Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ «έλαμψε» το Σαββατοκύριακο σε χρώματα Ελλάδας

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω του κορωνοϊού παρών και πάλι το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σίδνεϋ, στην καρδιά της πόλης, στο Darling Harbour, με την εμφάνιση της δημοφιλούς Ελληνίδας τραγουδίστριας Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

«Όταν τα φεστιβάλ είναι σπουδαία, πρέπει να επενδύουμε περισσότερα και γι’ αυτό διπλασιάσαμε την επένδυση εδώ για αυτό το σπουδαίο Ελληνικό Φεστιβάλ», είπε ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Dominic Perrottet , χαιρετίζοντας τα πλήθη.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πολιτιστικό φεστιβάλ της Νέας Νότιας Ουαλίας ως «ένα από τα καλύτερα», καθώς επίσης ως «έναν από τους σπουδαίους θεσμούς στο ημερολόγιο του Σίδνεϊ».

Μέλη των Αβορίγινων και των νησιωτών των Στενών Torres πραγματοποίησαν μια τελετή καπνίσματος η οποία σηματοδότησε και την έναρξη του προγράμματος.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, απηύθυνε τις ευχαριστίες του στην πολιτειακή και κοινοπολιτειακή κυβέρνηση, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «τόσο στις πολιτειακές όσο και στις ομοσπονδιακές αρχές για όλα όσα έχουν κάνει για την ελληνική κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική δουλειά που κάνει το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνευ αναγνωρίζεται τόσο από την πολιτειακή κυβέρνηση, όσο και από την πολιτειακή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” και ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών υπόσχεται να το ενισχύσει με $800.000 στην επόμενη τετραετία ενώ οι Εργατικοί υπόσχονται 880.000 στο ίδιο διάστημα. Οι Φιλελεύθεροι και το Εθνικό Κόμμα έχουν, επίσης, δεσμευτεί να επαναφέρουν τη Μεγάλη Παρέλαση στο Brighton Le Sands, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, σε μια μοναδική γιορτή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Χάρης Δανάλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια στο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ από την πολιτειακή κυβέρνηση.

Ενθουσιασμένη με τα νέα ήταν και η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Νία Καρτέρη, η οποία αυτές τις μέρες εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για την επιτυχία του φεστιβάλ.

Η κεντρική πράξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 11πμ. έως τις 10μμ. την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 2020, αφού τόσο η COVID-19 όσο και οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ οι δραστηριότητες της Κυριακής μπορούν να χαρακτηριστούν ως η κορύφωσή του, το Φεστιβάλ από μόνο του μπορεί να υπερηφανεύεται για τις περισσότερες από 30 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο.

“Φέτος γιορτάζουμε το 41ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, με μια ανανεωμένη ζωντάνια, μετά τις αναποδιές που βιώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Νομίζω ότι καθώς αναλογιζόμαστε τα 41 χρόνια που πέρασαν, δικαιούμαστε να αντλούμε κουράγιο από τον τρόπο με τον οποίο αυτό που ξεκίνησε σεμνά το 1980 έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, στο μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

“Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον σημαντικότερες ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αυστραλία, εκφράζοντας με σαφή και ξεχωριστό τρόπο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού της Διασποράς”, δήλωσε η πρόεδρος του Φεστιβάλ, κ. Νία Καρτέρη.

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που παρευρέθηκε για πρώτη φορά στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

“Πιστεύουμε ότι η βάση για την αρμονική κοινωνία στην οποία ζούμε στηρίζεται στο ήθος και το πνεύμα που παρέχει η πολυπολιτισμικότητα. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα πρόγραμμα διαρκείας 14 εβδομάδων που παρουσιάζει διεθνείς και τοπικούς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, το έργο των οποίων εμπλουτίζεται από την κληρονομιά και τον πολιτισμό τους”, πρόσθεσε η κα Καρτέρη.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν η επικεφαλής του καταπληκτικού προγράμματος ψυχαγωγίας αυτή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Σίδνευ, αφού εμφανίστηκε και στη διοργάνωση του 2002.

Άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα που εμφανίστηκαν ήταν η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Τούνη και ο κλαρινίστας Τρύφωνας Αναστασίου, και οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών ειδικά από την περιοχή της Ηπείρου.

Μαζί με τους διασκεδαστές από την πατρίδα, υπήρξαν επίσης εμφανίσεις από τα τοπικά συγκροτήματα IHO NYX, Mistura και SousAnna’s που θα απλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος.

Η έναρξη του επίσημου προγράμματος ‘εγινε στις 6μμ., (τοπική ώρα) και εκπροσωπήθηκαν η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς και μέλη διαφόρων Δήμων του Σίδνεϊ και εκπρόσωποι πολλών ελληνοαυστραλιανών οργανώσεων.

Εξάλλου, στο πάρκο Tumbalong,  υπάρχουν χορευτικές παραστάσεις στον προαύλιο χώρο του συνεδριακού κέντρου από τη 1.00μμ. και μετά. Τα χορευτικά συγκροτήματα που θα εμφανιστούν εκεί είναι το συγκρότημα Σοφίας Βεντούρη, καθώς και τα χορευτικά της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ.

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που παρευρέθηκε στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στα 41 χρόνια λειτουργίας του, ως ένδειξη της αρμονικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας που διοργανώνει το Φεστιβάλ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά την ευγενική πρόσκληση που έλαβα εκ μέρους της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ως Έλληνες με μια φωνή, με ενότητα και αγάπη», είπε ο κ. Μακάριος, κερδίζοντας το χειροκρότημα του πλήθους, ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρχει ενότητα και αγάπη μεταξύ των οργανώσεων, της Αρχιεπισκοπής και των διάφορων φορέων, τότε η διαίρεση θα φτάσει στις οικογένειες. Και δεν θέλω να έχουμε διαιρεμένες ελληνικές οικογένειες. Θέλω να είστε ενωμένοι και αγαπημένοι».

Πηγή:doryforos-europa./Neos kosmos