Ελληνικό χρώμα στη γερμανική τηλεόραση

Η Λίντα Ζερβάκη με τον καγκελάριο Σολτς στην Re:publica του Βερολίνου το 2022

Πρωτιά τηλεθέασης για ένα γερμανικό θρίλερ γυρισμένο στην Ελλάδα. Η ΤΑΖ ψέγει την παρουσιάστρια Λίντα Ζερβάκη γιατί δέχθηκε «αποζημίωση» για μία συνομιλία με τον καγκελάριο.

    Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) αναφέρεται στη Λίντα Ζερβάκη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια ελληνικής καταγωγής, η οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε συντονίσει στο Βερολίνο τη Διάσκεψη Republica για την Ψηφιακή Οικονομία, ένα από τα μεγαλύτερα events του είδους στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστό πολύ αργότερα, η δημοφιλής παρουσιάστρια είχε δεχθεί πρόσκληση από την καγκελαρία για να συντονίσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε και μία σύντομη συνέντευξη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Παράλληλα έλαβε «αποζημίωση» 1.130,50 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της τη συγκεκριμένη ημέρα.

Δεν ήταν κάτι παράνομο. Ήταν όμως θεμιτό; Συνάδει πλήρως με τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος; Για την TAZ υπάρχει θέμα: «Στην Republica, η παρουσιάστρια του Pro7 Λίντα Ζερβάκη δεν ήταν μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος, αλλά προσελήφθη από την καγκελαρία χωρίς να υπάρχει διαφάνεια ως προς αυτό. Προφανώς οι άνθρωποι του Σολτς φοβήθηκαν, μήπως δεχόταν ερωτήσεις με κριτική διάθεση. Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε γνωστή αυτή η δημοσιοσχεσίτικη ενέργεια, μετά από έρευνα της TAZ. Η Λίντα Ζερβάκη δεν θέλει να μιλήσει με την TAZ. Ο μάνατζέρ της, Άνσα Ζάιντενστουκερ δεν έδωσε απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις και μόνο σε ένα ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της έρευνας: ότι η Ζερβάκη δεν είχε λάβει αμοιβή για την παρουσίαση της Republica».

Απλή «αποζημίωση» ή κάτι παραπάνω;

Η Λίντα Ζερβάκη το 2018

Η Λίντα Ζερβάκη με τον καγκελάριο Σολτς στην Re:publica του Βερολίνου το 2022

Η Λίντα Ζερβάκη είχε κινηθεί νομικά για να αποτρέψει σχετικά δημοσιεύματα της TAZ, αλλά τελικά απέσυρε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει. Ο δικηγόρος της επισημαίνει ότι η ίδια δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα, προκειμένου «να μην εξασθενήσει η διαπραγματευτική θέση της για την παρουσίαση άλλων events, για παράδειγμα εταιρικών εκδηλώσεων». Όμως η εφημερίδα επιμένει ότι η «αποζημίωση» των 1.130,50 ευρώ «είναι ένα μάλλον υψηλό ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τις αμοιβές για παρεμφερείς εκδηλώσεις (παρουσιάσεις)». Επιπλέον, αναφέρει ο αρθρογράφος της TAZ, «το Pro7, το κανάλι της Ζερβάκη, είχε πληρώσει τα έξοδα μετάβασης στη Διάσκεψη. Η ίδια ταξίδεψε το πρωί με το τρένο από το Μόναχο στο Βερολίνο και επέστρεψε το βράδυ, παρέμεινε μόλις έξι ώρες στην πρωτεύουσα και δεν διανυκτέρευσε εκεί. Αυτό προκύπτει από τα εισιτήρια του τρένου και τις πληροφορίες δρομολογίων που είχε αποστείλει στο δικαστήριο ο δικηγόρος της. Το κανάλι της, το Pro 7, ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τη συνέντευξη (του καγκελάριου), καθώς η ίδια δεν έλαβε αμοιβή».

Ο εκπρόσωπος του καναλιού δίνει όμως και μία άλλη εξήγηση για το ύψος της αποζημίωσης: «Με την αποζημίωση των 1,130 ευρώ εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το styling και το μακιγιάζ για μία παρουσίαση. Ούτε για την κυρία Ζερβάκη, ούτε για κανέναν άλλο παρουσιαστή ή παρουσιάστρια».

Για τους μη γνωρίζοντες: Η Λίντα Ζερβάκη μεγάλωσε στο Αμβούργο και είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στη γερμανική τηλεόραση. Ήταν η πρώτη αλλοδαπή παρουσιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Μετά από λίγα χρόνια αποχώρησε για να αναλάβει εκπομπή στο ιδιωτικό κανάλι Pro 7.

Κι όμως, η Ελλάδα …πουλάει

Η Ζίλκε Μποντενμπέντερ

Η Λίντα Ζερβάκη με τον καγκελάριο Σολτς στην Re:publica του Βερολίνου το 2022

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε το τηλεοπτική κοινό στη Γερμανία το βράδυ του Σαββάτου: στην κορυφαία ζώνη τηλεθέασης το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) μετέδωσε το θρίλερ «Spurlos in Athen» («Xωρίς ίχνη στην Αθήνα»). Πρόκειται για την ιστορία μίας Γερμανίδας που πηγαίνει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον γιο της, φοιτητή Erasmus, ο οποίος όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Αναζητώντας τον, η πρωταγωνίστρια έρχεται σε επαφή με παρέες των Εξαρχείων και με ανθρώπους που προσφέρουν εξυπηρέτηση, αλλά υπηρετούν ίδια συμφέροντα, ακόμη και ως πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η ταινία ξεχωρίζει για τη νευρώδη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία, προσφέροντας ίσως τις πιο αυθεντικές εικόνες Αθήνας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη γερμανική τηλεόραση. Πρωταγωνιστούν η Ζίλκε Μποντενμπέντερ και η εξαιρετική νέα Ελληνίδα ηθοποιός Χαρά Μάτα Γιαννάτου. Εμφανίζονται και άλλοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Ανταλόπουλος, η Ειρήνη Σταματίου και ο Ρωμανός Κατσαρής.

Το τηλεοπτικό κοινό επιβραβεύει την καλή δουλειά. Όπως αναφέρει το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του «το θρίλερ της ARD είναι πιο δημοφιλές από τις ρηχές ψυχαγωγικές εκπομπές (άλλων καναλιών)». Συγκεκριμένα, το Stern σημειώνει ότι «το θρίλερ ‘Χωρίς ίχνη στην Αθήνα’ επιφύλαξε στην ARD μία ξεκάθαρη πρωτιά στην τηλεθέαση το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:15. Έξι εκατομμύρια, πενήντα χιλιάδες τηλεθεατές παρακολούθησαν την αστυνομική ταινία με την Ζίλκε Μποντενμπέντερ στο ρόλο της απελπισμένης μητέρας που ψάχνει τον εξαφανισμένο γιο της στην ελληνική πρωτεύουσα. Το μερίδιο αγοράς έφτασε στο 22,5%. (…) Το μουσικό ριάλιτι «Η Γερμανία ψάχνει τον σούπερ-σταρ» με επικεφαλής της κριτικής επιτροπής τον Ντίτερ Μπόλεν στο RTL προσέλκυσε δύο εκατομμύρια τηλεθεατές, ποσοστό 7,7%. Τη φανταστική περιπέτεια ‘Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου’ στο Sat1 παρακολούθησαν 1,1 εκ. τηλεθεατές, ποσοστό 4,4%).

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/dw.com/Γιάννης Παπαδημητρίου