36 νεκροί, πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι- Παραιτήθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Την παραίτησή του ως ελάχιστο φόρο σεβασμού στην μνήμη των αδικοχαμένων επιβατών του μοιραίου συρμού στα Τέμπη, υπέβαλε πριν λίγα λεπτά ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» αναφέρει στη δήλωση παραίτησης ο Κώστας Καραμανλής.

Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, ως αρμόδιος υπουργός και υπέβαλε την παραίτησή του από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Οταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Περισσότερα αργότερα.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής 36 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί, ωστόσο, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων. Κάποιοι μιλούν για τουλάχιστον 20 άτομα που δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Γερανοί σηκώνουν τα συντρίμμια των βαγονιών και δυστυχώς ήδη έχουν εντοπίσει αρκετά απανθρακωμένα πτώματα, με τον τραγικό απολογισμό να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

16:00 Στο ΓΝΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικακος.

15:50 Η κατάσταση των τραυματιών από το δυστύχημα στα Τέμπη

Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Λάρισας δίνουν μάχη για να κρατήσουν στην ζωή έξι νέους ανθρώπους που διακομίστηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

15:43 Πρώην αχθοφόρος του ΟΣΕ με ελάχιστη εμπειρία ο σταθμάρχης

Πρώην αχθοφόρος στον ΟΣΕ, που εκπαιδεύτηκε πριν από λίγους μήνες φαίνεται πως είναι ο 60χρονος σταθμάρχης που είχε βάρδια στον σταθμό της Λάρισας τη νύχτα του δυστυχήματος με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

15:37 Από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Hellenic Train – Η πορεία και τα απόνερα μιας ιδιωτικοποίησης

Το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των σιδηροδρομικών φορέων, με φόντο και την πολυσυζητημένη ιδιωτικοποίηση της άλλοτε δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

15:27 Ξεκίνησε η διαδικασία αναγνώρισης

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται και η ειδική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που εξειδικεύεται στις αναγνωρίσεις σορών, η οποία είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 35 δείγματα DNA από συγγενείς αγνοουμένων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που βρίσκονται στη Λάρισα.

15:15 Τεράστια η ανταπόκριση για αιμοδοσία

Το πρώτο πράγμα που τόνισαν οι γιατροί των νοσοκομείων που βρίσκονται οι τραυματίες ήταν η μεγάλη ανάγκη για αίμα. Έτσι, από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Λάρισας έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές για τα κρεβάτια αιμοδοσίας που στήθηκαν στο κέντρο της πόλης.