Το τραγικό δυστύχημα στην Ελλάδα έχει συγκλονίσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό

Συγκλονισμένος είναι ο Απόδημος Ελληνισμός από το τραγικό γεγονός της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Έλληνες, κυρίως νεαρής ηλικίας φοιτητές. Εκκλησιαστικές Αρχές, Ομογενειακές Οργανώσεις αλλά και απλοί ομογενείς εκφράζουν την οδύνη και την συμπαράστασή τους καθώς και τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας που έπληξε τη γενέτειρα.

Αναλυτικότερα:

Στην Αυστραλία

Η Ελληνική Κοινότητας Μελβούρνης αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θέλει να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχουν επηρεαστεί από την τραγωδία. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας….»

O Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στο δικό του μήνυμα αναφέρει:

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην πατρίδα μας.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρηνεί και συμπάσχει με τον ελληνικό λαό, που βιώνει στιγμές ανείπωτου πόνου και οδύνης.

Προσευχόμαστε με όλη μας την καρδιά για τους συμπατριώτες μας που είναι τραυματίες, να αποκατασταθεί γρήγορα η υγεία τους και να αναρρώσουν πλήρως το συντομότερο δυνατό.

Είθε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, και όσοι πενθούν για την απώλεια συγγενών και οικείων τους προσώπων, να λάβουν εξ ύψους παρηγορία και ενδυνάμωση».

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκφράζει την βαθιά θλίψη και την συμπαράσταση στον ελληνικό λαό για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει, σαν συνέπεια μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπτη με απολογισμό δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στα συντρήμια των αμαξιοστοιχιών.

Στην Κωνσταντινούπολη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην οποία χοροστάτησε, προσευχήθηκε εντόνως ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να ενισχύει τους οικογενείς τους, καθώς επίσης να βοηθήσει για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών. Επίσης, προσευχήθηκε και για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των δύο πολύνεκρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων που συνέβησαν παλαιότερα στην ίδια περιοχή των Τεμπών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφράζοντάς της και δι’ αυτής προς ολόκληρο τον ευσεβή λαό της Ελλάδος τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ιδίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Στην Αμερική

Βαθύτατα συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, δηλώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

“Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους των θυμάτων και προσεύχομαι, όπως όλοι μας, για την ανάπαυση των ψυχών τους και για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών”, σημειώνει.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης έστειλε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μετά την εθνική τραγωδία με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο 30χρονος φόρογουορντ των Μιλγουόκι Μπακς και της Εθνικής Ελλάδας ανέβασε ένα μικρό ποίημα που αφορά το πένθος, αλλά και την αγάπη και την ελπίδα, το οποίο συνόδευσε με μία ελληνική σημαία και μία καρδιά.

Το μήνυμα του Αντετοκούνμπο:

«Τον θρήνο μπορεί να είναι δύσκολο να τον αντέξεις, αλλά η ελπίδα κι η αγάπη μπορεί ακόμα να βρεθεί εκεί. Αν και η θλίψη μπορεί να παραμένει στην ατμόσφαιρα, η ελπίδα κι η αγάπη πάντα θα είναι εκεί.

Σε καιρούς λύπης και απελπισίας, η ελπίδα κι η αγάπη θα είναι εκεί. Μπορεί τα δάκρυα να πέσουν και οι καρδιές να πονέσουν, η ελπίδα κι η αγάπη ποτέ δεν θα σπάσουν. Στις πιο σκοτεινές ημέρες, η ελπίδα κι η αγάπη θα παραμείνουν».

Στην Αλεξάνδρεια

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πληροφορηθείς μετ’ οδύνης το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη χθες βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλίας, απέστειλε Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, εκφράζοντας τις συλλυπητήριες ευχές και την συμπαράστασή Του για το δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Σημειώνεται ότι σήμερα (χθες), 1η Μαρτίου 2023, κατά την τελεσθησόμενη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων ο Μακαριώτατος θα αναπέμψη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων, ως και υπέρ της άνωθεν ενισχύσεως και παρηγορίας των οικογενών τους.

Στην Αιθιοπία

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης ανακοίνωσε ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας θρηνεί και συμπάσχει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

“Πενθούμε μια εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, θρηνεί και συμπάσχει με τον Ελληνικό λαό, που βιώνει στιγμές ανείπωτου πόνου και οδύνης. Προσευχόμαστε ο Θεός να δώσει κουράγιο στις οικογένειες που πενθούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων και να αναπαύσει τις ψυχές των νεκρών!”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Στον Καναδά

Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ (ΕΚΜΜ) εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας,
που συνέβη την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023, στα Τέμπη. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι μαζί τους, αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος, η σημαία στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο κυματίζει μεσίστια.

Η σιδηροδρομική σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.
Προσφέρουμε την υποστήριξη και τη συμπαράστασή μας σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν.

“Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ζωή και πόσο σημαντικό είναι να ενωθούμε σε στιγμές κρίσης, για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.
Ενθαρρύνουμε όλους να στρέψουν τη σκέψη και τις προσευχές τους στις οικογένειες των θυμάτων”, ανέφερε σε δήλωσή του, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ,
Δρ Γιώργος Τσούκας.

Η ΕΚΜΜ είναι έτοιμη να στηρίξει τους Έλληνες συμπατριώτες μας, με κάθε δυνατό
τρόπο και στέλνουμε την αγάπη και τη συμπαράστασή μας σε όσους επλήγησαν
από αυτή την τραγωδία.

Στην Αυστρία

Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε  το φονικό  συμβάν με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή τόσων νέων συνανθρώπων μας.
Εκφράζουμε τα ειλικρινά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και προσευχόμαστε για την ανάρρωση των τραυματισμένων.
Η τραγωδία έρχεται να υπενθυμίσει ότι είναι άμεσα αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους σε πολλά πεδία για να πάψουμε να θρηνούμε κι αλλά θύματα.
Ως Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλες ομογενειακές οργανώσεις για να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας με κάθε δυνατό τρόπο .
Συμμεριζόμαστε τον πόνο και τον σπαραγμό για όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κι ευχόμαστε ολόψυχα να αποκατασταθεί η σωματική και ψυχική υγεία σε όσους τραυματίστηκαν.
Η ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού είναι  άμεση στις δύσκολες στιγμές  της Πατρίδας και υπενθυμίζουμε  ότι η Ομογένεια ήταν , είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό του Ελληνικού Λαού.
Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Ιατρών Αυστρίας και συγγενικών επιστημών «Ασκληπειός».
Παγκόσμιος Γραμματέας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

 

It is with deep sorrow that we have been informed
the deadly incident with the collision of the two trains in Tempe that cost the lives of so many of our fellow human beings
We express our sincere condolences to the families of the victims and pray for the recovery of the injured.
The tragedy comes as a reminder that the modernization of the Greek state in many fields is urgently needed in order to stop mourning more victims.
As the Hellenic Society of Austria we are ready to cooperate with other expatriate organizations to support our compatriots in every possible way.
We share the pain and heartbreak for those who have lost loved ones and we wholeheartedly wish for physical and mental health to be restored to those who were injured.
The response of the Greeks abroad is immediate in the difficult moments of the Motherland and we remind you that the omogenia was, is and will always be on the side of the Greek People.
Dr. Olga Sarantopoulou
President of the Hellenic Society of Austria
Vice-President of the Association of Greek Doctors of Austria and related sciences “Asklipios”
World Secretary of the Council of Hellenes Abroad.