Οι Ήρωες των Τεμπών και το χρέος της ελληνικής Πολιτείας

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, (φωτογραφία) βρισκόταν στο μοιραίο τρένο. Ο ίδιος κατάφερε να βγει χωρίς τραυματισμούς από το δεύτερο βαγόνι ωστόσο δεν έτρεξε να σωθεί.

Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια συγκλονιστική ιστορία με πρωταγωνιστή έναν 20χρονο φοιτητή.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, βρισκόταν στο μοιραίο τρένο. Ο ίδιος κατάφερε να βγει χωρίς τραυματισμούς από το δεύτερο βαγόνι ωστόσο δεν έτρεξε να σωθεί. Αντιθέτως, έσπασε το τζάμι του φλεγόμενου βαγονιού και με κίνδυνο της ζωής του άρχισε να σώζει κόσμο.

Όπως γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook, η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Έρη Τζιαστούδη, ο 20χρονος φοιτητής ξεχώρισε με την ηρωική ενέργειά του όταν κατάφερε να σπάσει μόνος του το τζάμι και να σώσει τουλάχιστον δέκα νεαρούς, αγόρια και κορίτσια.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Έρης Τζιαστούδη:

«Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη, αρχές και ήθος!

Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!»

Την πιό πάνω δημοσίευση “δανειστήκαμε” από την  newsit.gr

ΡΗΡ ΑΠΟΨΗ: Σίγουρα αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κάποιοι συνάνθρωποί μας έσπευσαν να βοηθήσουν να σωθούν συνταξιώτες τους. Αυτό, ασφαλώς, δεν μειώνει στο ελάχιστον την ηρωϊκή πράξη του Ανδρέα Αλικανιώτη.

Ένας άλλος ήρωας, Άγγελος Τσιαμούρας, μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τις τραγικές στιγμές της σύγκρουσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να σώσει 16 ακόμη συνεπιβάτες του.

«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση»… Ορισμένες από τις λέξεις με τις οποίες ένας νεαρός περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε στα Τέμπη αλλά και τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε, αψηφώντας τους θανάσιμους κινδύνους. Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ένας από τους επιβάτες του μοιραίου τρένου, βρισκόταν στο έκτο βαγόνι, εκεί όπου κανείς δεν έπαθε τίποτα, όμως κατόρθωσε να φτάσει στο τρίτο βαγόνι και να σώσει συνεπιβάτες του.

Μακάρι να έλθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλα παρόμοια ηρωϊκά περιστατικά. Τα χρειαζόμαστε για να αναστηλωθεί το ηθικό μας που “τσαλακώθηκε” στα συντρίμια  του μοιραίου τρένου και του “αθεράπευτου” ελληνικού κράτους…

Και ας μην αρχίσουν (και λόγω των επικείμενων εκλογών) οι γνωστές ανούσιες πολιτικές  “κοκορομαχίες”. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, πέραν από το “ανθρώπινο λάθος” υπερκομματικές …ευθύνες υπάρχουν από το 2000 και μετά.

Να γίνουν έρευνες, να εξακριβωθούν τα λάθη, οι παραλείψεις κλπ. Όπου υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη. Έως εκεί.

Ας δούμε, τουλάχιστον τώρα, τι μπορεί να διορθωθεί ώστε στο μέλλον να μην θρηνήσουμε ανάλογα τραγικά περιστατικά.

Ας είναι αυτό η προσφορά της Πολιτείας στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Χρήστος Μαλασπίνας