Μυστήριο με τα ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων: Μειώθηκε η ανεργία, ενώ αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη

Ελληνικό παράδοξο αποτελεί η μείωση της ανεργίας με την ταυτόχρονη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων.

Το γεγονός εντόπισε και κατήγγειλε στα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος ζητά καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς όπως επισημαίνει, η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τον κλάδο.

Με επιστολή του συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει απευθυνόμενος προς τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, πως ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2018 ανερχόταν στο 19% και έπεσε στο 11% το 2022, η φαρμακευτική δαπάνη των άνεργων και ανασφάλιστων πολιτών εκτοξεύθηκε από τα 207 εκατ. ευρώ ετησίως το ’18, στα 317 εκατ. ευρώ το ’22.

Παρουσίασε δηλαδή -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ- μια αύξηση της τάξεως του 53%.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ κατά τα ίδια έτη παραμένει σταθερή -περίπου στα 100 εκατ. ευρώ-, ενώ η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία υπερδιπλασιάστηκε, δηλαδή, από τα 116 εκατ. το 2018, στα 213 εκατ. ευρώ το ’22, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 83,6%.

Ο φαρμακευτικός κλάδος δηλώνει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσει έλεγχο για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων. Κι αυτό, καθώς την όποια υπέρβαση δαπάνης ετησίως επωμίζονται οι εταιρείες μέσω του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η δαπάνη που σήμερα επιβαρύνει τις εταιρίες, υπερβαίνει το 50% των πωλήσεών τους.

Αναποτελεσματικά τα μέτρα για τον περιορισμό στη συνταγογράφηση

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, η Πολιτεία για να συγκρατήσει την ξέφρενη δαπάνη των ανασφάλιστων, θέσπισε νέο νόμο με τον οποίο η συνταγογράφηση των ευάλωτων πολιτών, πέρασε υποχρεωτικά για καλύτερο έλεγχο στα χέρια των γιατρών του δημοσίου.

Η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, που παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.

Η τροποποίηση του νόμου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Στην αιτιολογική έκθεση, αναφερόταν πως «η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μάλιστα είχε παραθέσει στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία, υπήρξαν ενδείξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων πολιτών αυξήθηκαν από 687.000 το 2018 σε 1.071.000 το 2019, την ώρα μάλιστα που δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση στους ασφαλισμένους που θα δικαιολογούσε αυτήν την αύξηση.

Παρά την εφαρμογή του νόμου, ωστόσο, η δαπάνη δεν συγκρατήθηκε. Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει πως με βάση τα στοιχεία, δεν φαίνεται τα μέτρα αυτά να έφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα.

«Η συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις δημόσιες δομές τελικά εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2022 (με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών), αλλά όπως διαφαίνεται δεν είχε καμιά επίπτωση στη συγκράτηση της δαπάνης», αναφέρει στην επιστολή του.

Τι συμβαίνει με τα ΑΜΚΑ;

Το θέμα απασχολεί ήδη το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κατάχρηση των ΑΜΚΑ των ανασφαλίστων πολιτών, από ασφαλισμένα πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, με σκοπό να αποφευχθεί η συμμετοχή του 25%, των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, δεν αποκλείεται κατάχρηση του δικαιώματος των ανασφάλιστων στη δωρεάν περίθαλψη από κυκλώματα εκμετάλλευσης ΑΜΚΑ, με ενδεχόμενη εμπλοκή αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα και πολιτών από γειτονικές χώρες.