Το «επισπεύσατε» του Μητσοτάκη (για τον σιδηρόδρομο) φέρνει πιο κοντά τον… Μάιο (για τις εκλογές)

Καμία βιασύνη από το Μαξίμου για τον εκλογικό επαναπρογραμματισμό – Συγκλίνουν οι εκτιμήσεις ότι αναθεωρείται ο αρχικός σχεδιασμός – Μετατίθεται και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό

Ο βασικός σχεδιασμός για την 9η Απριλίου ως αφετηρία της εκλογικής αναμέτρησης δεν είχε «δοθεί» ποτέ δημόσια από τον πρωθυπουργό, καθώς ήταν εξαρχής αποφασισμένος να κρατήσει την ελευθερία κινήσεων και να ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του μόνο την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών. Ωστόσο σε εκείνον τον σχεδιασμό έδειχναν ημιεπίσημα ακόμα και πρόσωπα εντός του Μαξίμου και με βάση αυτόν κινούταν τελικά όλο το πολιτικό σύστημα.

Από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, όταν σκόρπισε ο θρήνος στην κοιλάδα των Τεμπών, μέχρι και σήμερα μένει παγωμένος ο χρόνος των πολιτικών εξελίξεων και αναπάντητα τα πολιτικά ερωτήματα. Οι δεύτερες σκέψεις εντός και εκτός Μαξίμου δεν άργησαν να γίνουν.

Αναθεώρηση

Μια εβδομάδα μετά το φριχτό δυστύχημα και με βάση την «αποκωδικοποίηση» που επιχειρούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τόσο στις εξελίξεις από την επομένη της τραγωδίας όσο και στις «εντολές» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αξιόπιστες πηγές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο ίδιος έχει αναθεωρήσει μέσα του το χρονοδιάγραμμα της κάλπης. Συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν βάζει στο τραπέζι καμία άλλη πολιτική κουβέντα, πέραν της ατζέντας «σιδηρόδρομος», η οποία θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «επισπεύσατε». Αυτή είναι η κεντρική οδηγία. «Να κάνουμε τώρα και γρήγορα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια» με τα πρωθυπουργικά λόγια.

Οι γνωρίζοντες όσων συμβαίνουν στα παρασκήνια της Ηρώδου Αττικού δεν διακρίνουν πλέον καμία βιασύνη από το πρωθυπουργικό γραφείο για τον εκλογικό επαναπρογραμματισμό. Εξ ου και θεωρούν ότι το «επισπεύσατε» του Μητσοτάκη για τον σιδηρόδρομο φέρνει μέρα με την ημέρα όλο και πιο κοντά τον… Μάιο για τις εκλογές.

Παρέμβαση στο Υπουργικό

Αρμόδιες πηγές λένε ότι η τριπλή κεντρική γραμμή είναι να «ειπωθούν όλες οι αλήθειες» για το δυστύχημα, να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταγραφούν περαιτέρω καθυστερήσεις σε δρομολογημένα έργα και, κυρίως, να επανέλθει η «εγγύηση ασφάλειας» με άμεσες παρεμβάσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται η επόμενη on camera παρέμβαση του Μητσοτάκη, στην έναρξη του προγραμματισμένου για το πρωί της Πέμπτης Υπουργικού Συμβουλίου.

«Μόνο θέμα ο σιδηρόδρομος» επιμένουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, μαρτυρώντας το «σιωπητήριο» για τον εκλογικό ορίζοντα. Και δεν περιμένουν καν συζήτηση για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, το οποίο θα ήταν αυτές τις ημέρες, υπό άλλες συνθήκες, μία από τις «σημαίες» της κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύει από την 1η Απριλίου αλλά στη συζήτηση προδιαγράφεται χρονικός αστερίσκος, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αγωνιά σε αυτή τη φάση να μην… προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας αλλά να πείθει ότι εννοεί τις δεσμεύσεις της για αξιόπιστες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Σύγκρουση για όλα

Την ίδια ώρα μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για όλα, για κάθε «λεπτομέρεια» της υπόθεσης: για τη μετάταξη του προσωρινά κρατούμενου πλέον σταθμάρχη, για το πόσοι ακόμα έπρεπε να ήταν μαζί του, για την τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για τον επιθεωρητή που πήρε αναρρωτική άδεια, για συμβάσεις που έμεναν κενό γράμμα, για το αν υπήρχε και πότε ακριβώς έπαψε να λειτουργεί το πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ στον σταθμό της Λάρισας.

Το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης. Και αυτό γιατί στις 8 Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προτάσσοντας και στοιχεία από το παρελθόν (περί συμβάσεων, καθυστερήσεων κ.ο.κ.), ενώ στις 9 Μαρτίου ο ίδιος θα φέρει στο τραπέζι του Υπουργικού τις επικείμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν άμεσα.

«Να δεσμευτούμε για Εξεταστική»

Στο μεταξύ οι γαλάζιοι επιμένουν και στην ανάγκη δέσμευσης όλων των κομμάτων για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (στην επόμενη Βουλή προφανώς) ώστε να διερευνηθούν «διαχρονικές ευθύνες» και συνολικά η λειτουργία των σιδηροδρόμων την τελευταία 20ετία.

Σε ό,τι αφορά πάντως καθυστερήσεις σε αναγκαία έργα, όπως είναι τα συστήματα τηλεσήμανσης, αρχίζει ξεχωριστή έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος ανοίγει τον φάκελο «συμβάσεις».

Πηγή:in.gr