Μια ανάσα πιο κοντά στην απόκτηση Bradley από τις ΗΠΑ ο Ελληνικός Στρατός

Η επιμονή και ο συντονισμός ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ προς τις ΗΠΑ για την παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας υπήρξε μία αναπάντεχη εξέλιξη στο θέμα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Mάχης (ΤΟΜA). Οι ΗΠΑ απάντησαν προφορικά – μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC ) της πρεσβείας στην Αθήνα – προς το πιεστικό αίτημα του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ για την παραχώρηση Bradley M2A2, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την παραχώρηση έως και 300 μονάδων

Το «έως και 300» σημαίνει ότι θα πρέπει το ΓΕΣ να στείλει άμεσα στις ΗΠΑ ειδικό κλιμάκιο το οποίο θα επιθεωρήσει την κατάσταση που βρίσκονται και από αυτά θα επιλέξει ποια πραγματικά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ τα παραχωρούν υπό το καθεστώς «as is where is», που σημαίνει ότι για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο θα πρέπει να δαπανηθούν κάποια χρήματα όπως επίσης υπάρχουν και τα χρήματα για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προϋπολογίσει το ποσό, αφού δεν έχει γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί ποια μπαίνουν στην υπηρεσία όπως είναι, ποια χρειάζονται από λίγα έως πολλά χρήματα και ποια θεωρούνται «χαμένη υπόθεση».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόκτηση των Bradley θα δώσει προσωρινές ανάσες στο χρονίζον πρόβλημα αντικατάστασης των «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», ΒΜΡ-1 και των Μ-113, γνωστά κι ως «παπάκια». Πρόκειται για οχήματα τα οποία πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν όσα απαιτείται για την ασφάλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων.

Η εξέλιξη ωστόσο ήρθε ως συνέχεια και της πρόσφατης πίεσης που όπως γράψαμε στο enikos.gr άσκησε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην υφυπουργό Άμυνας της Αμερικής Δρ. Celleste Wallander.

Συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η Wallander επισκέφθηκε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου την «Σούδα του Βορρά», όπως αποκαλείται πλέον η Αλεξανδρούπολη, και την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, που μετατρέπεται στην «φωλιά» των αμερικανικών «θεριστών» – των drones MQ-9 Reaper.

Όπως είχαμε γράψει στις 28 Φεβρουαρίου στο enikos.gr, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για 2 οπλικά συστήματα από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για το τροχοφόρο άρμα μάχης Μ1128 και το επρυστριοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2.

 

Ήδη, όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει με λεπτομέρειες στο enikos.gr, κλιμάκιο του του ΓΕΣ που έχει επισκεφθεί εδώ κι 1,5 χρόνο τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο παραλαβής των Μ1117, είχε  «μαρκάρει» πάνω από 100 Bradley Μ2Α2, από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στόχος απόκτησης 350 Bradley έναντι συμβολικού τιμήματος παραμένει, όμως αναμένεται το «πράσινο φως» από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, δεδομένου ότι η πολιτική βούληση υπάρχει.

Η προμήθεια των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 θα προσδώσει επιτέλους την πολυπόθητη ταχύτητα σε επιθετικές επιχειρήσεις του Στρατού, προκειμένου να υποστηρίζονται οι επιλαρχίες των πανίσχυρων Leo2HEL. Πρόκειται για ένα όχημα που αναπτύχθηκε βάσει της εμπειρίας που είχε αποκομίσει ο Στρατός των ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις στον Κόλπο το 1993. Βεβαίως και δεν είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία, αλλά είναι έτη φωτός ικανότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα για το προσωπικό από τα 40 και πλέον ετών Μ113 ενώ είναι σίγουρα ανώτερα των τουρκικών ΤΟΜΑ.

Τα Bradley M2A2 έχουν βάρος περίπου 27 τόνους, κινούνται από 3 άτομα πλήρωμα (διοικητής, πολυβολητής και οδηγός) και μεταφέρουν 6 στρατιώτες ενώ η έκδοση M2A2 ODS δύναται να μεταφέρει 7. Κινείται από έναν κινητήρα diesel, που αποδίδει 600 ίππους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ στον δρόμο και 40 χλμ εκτός δρόμου ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων. Τέλος, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 7,2 χλμ στο νερό.

Πηγή:enikos.gr