Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ομογένεια του Καναδά

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Καναδή ομόλογό του Μελανί Τζολί και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο στον ελληνο-ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ. Photo via twitter Nikos Dendias

Μόντρεαλ.- Η ελληνική κοινότητα του Καναδά και το ελληνικό σχολείο διατηρεί και μεταφέρει στις νεότερες γενιές την τεράστια υπερήφανη παράδοση της Ελλάδας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.  Ο κ. Δένδιας  πραγματοποίησηε διήμερη επίσκεψη στον Καναδά (14-15 Μαρτίου).  Κατά την παραμονή του στην καναδική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών και η Καναδή ομόλογός του, Mélanie Joly, καθώς και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, είχαν συνομιλίες κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών μετέβησαν στο Μόντρεαλ, όπου παρακάθησαν σε γεύμα που θα παραθέσαν προς τιμήν τους ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ και το ελληνικό σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται ανάμεσα στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι «πέρασαν τον Ατλαντικό και σε μία νέα και δυναμική χώρα τα κατάφεραν μεταφέροντας σε αυτή τη νέα και δυναμική χώρα το πνεύμα της πατρίδας μας».

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος όταν βλέπω το σήμα του σχολείου εδώ και της κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο ιωνικός κίονας, η αρχαία μας παράδοση, ο δικέφαλος αετός, η υπερ-χιλιόχρονη μεσαιωνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου, το αστέρι της Βεργίνας, και τα δύο σήματα του Κεμπέκ και του Καναδά, όλα μέσα σε ένα μπλε φόντο που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο, σαν χρώμα, αυτό που εμείς είμαστε και αισθανόμαστε».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την ελληνική κοινότητα που διατηρεί τη γλώσσα ζωντανή, «γιατί η γλώσσα μας δεν είναι απλώς ο τρόπος που συνεννοούμαστε. Είναι αυτή η ουσία που μεταφέρει μαζί της, με τις λέξεις της, με τις αποχρώσεις των λέξεών της, με την τεράστια διαφορά σημασίας που έχουν οι λέξεις με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε, μια παράδοση 3.000 ετών».

«Είναι ένα μεγάλο ποτάμι, σαν τα πολλά μεγάλα ποτάμια που έχει ο Καναδάς, που μεταφέρει μαζί του αισθήματα, καταστροφές, επιτυχίες, νίκες, ήττες, θριάμβους, γεννήσεις, θανάτους, μνήμες χιλιάδων ετών. ‘Αρα, μας εκφράζει, μας ενώνει. Αν χάσουμε τη γλώσσα μας κι αν χάσουμε την επικοινωνία με την Εκκλησία μας, και ό,τι αυτό εκπροσωπεί για εμάς, χάνουμε τον συνεκτικό μας ιστό».

Ακόμη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Καναδή υπουργό Εξωτερικών Μελανί Τζολί, η οποία, όπως ανέφερε, «είναι μια εξαιρετική υπουργός των αξιών, των αρχών που εκφράζει η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο. Διότι αυτές οι αξίες και οι αρχές είναι οι ίδιες που πρεσβεύει και ο Καναδάς».

Εξάλλου, τον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με την Καναδή ομόλογό του Μελανί Τζολί και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο.

«Πραγματοποιήθηκε προσευχή και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «περήφανος» που βρέθηκε ανάμεσα στην ελληνική κοινότητα, σε ομιλία του στο γεύμα των ομογενειακών συλλόγων στο Μοντρεάλ του Καναδά, όπου βρέθηκε μαζί με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Τζολί. «Μπορώ να δω πώς οι δύο κόσμοι, ο καναδικός και ο ελληνικός, συνδυάζονται γύρω από τις ίδιες αξίες, γύρω από τις ίδιες αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Καναδή ομόλογό του επεσήμανε, όπως είπε, κάτι που «είναι πολύ καλά γνωστό, όχι μόνο στον Καναδά, αλλά σε όλο το ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη: Ότι η Μέλανι Τζολί είναι μια πολλά υποσχόμενη νεαρή υπουργός Εξωτερικών που θα διαπρέψει τα επόμενα χρόνια».