Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Δρ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, συνέπεσε να πραγματοποιηθεί στην καταθλιπτική σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας και βύθισε στο πένθος τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, θελήσαμε να φωτίσουμε όλες τις πτυχές που αφορούν στα θεμάτα του εκτός συνόρων Ελληνισμού, αλλά και των σχέσεών του με  το Μητροπολιτικό Κέντρο,  και που περνούν από τον δίαυλο αρμοδιότητας  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Τα όσα μας είπε ο Γενικός Γραμματέας, απαντώντας στα ερωτήματά μας, φωτίζουν αρκετά τα θέματα αυτά.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ για την ψηφιακή πλατφόρμα Staellinika.com, ένα καινοτόμο και εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης, αλλά και εξοικείωσης των χρηστών με την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία.

Επίσης, σημαντική είναι και η καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, αίτημα της Ελληνο-Αμερικανικής Οργάνωσης Hellenic Congress of America και που ήδη, όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας, «…η θεσμοθέτησή της  βρίσκεται σε τελικά στάδια επεξεργασίας».

Αναφερόμενος, εξάλλου,  στον εκλογικό νόμο και τις επικείμενες εκλογές στην γενέτειρα,  ο κ. Χρυσουλάκης προσκάλεσε τους έχοντες τις προϋποθέσεις Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους να εγγραφούν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους.

Από τη συνέντευξη δεν μπορούσε να απουσιάσει και η ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θέμα για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας  τόνισε ότι σύντομα θα προχωρήσουν τα βήματα που προβλέπει ο νέος Κώδικας του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανασύσταση του ΣΑΕ.

Αναγνωρίζοντας ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι σημαντικό κεφάλαιο, και μάλιστα υπό την παρούσα συγκυρία ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο της Δημόσιας Διπλωματίας της χώρας μας, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε  στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο (ήδη προετοιμάζεται το 2ο) που συνδιοργανώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολλών διαπρεπών ομογενών γιατρών και βιοεπιστημόνων από όλον τον κόσμο.

Ακόμη, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην  υπογραφή Πρωτόκολλου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΞ και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των Προξενείων μας στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι οι ομογενείς μας παραμένουν πάντα ” σθεναροί και πολύτιμοι αρωγοί στα εθνικά μας θέματα, υποστηρίζοντας με αποτελεσματικότητα τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα”.

Τέλος, κάλεσε την ομογένεια σε συστράτευση δυνάμεων και συνεργασία για να παραμένουμε, όπως είπε, όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΓΓΑΕ&ΔΔ Ιωάννη Χρυσουλάκη στην  Panhellenic Post η  έχει ως ακολούθως:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε , κύριε Γενικέ Γραμματέα, από την τραγική επικαιρότητα, το δυστύχημα με την σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη.

Χρυσουλάκης: Πρόκειται για μια τραγωδία που έφερε ανείπωτο πόνο με την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά για τη διερεύνηση των αιτίων και την απόδοση ευθυνών και η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και θα μεριμνήσει, ως οφείλει, ώστε να μην ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο στη χώρα μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τα μηνύματα στήριξης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έφθασαν από όλον τον κόσμο και από τους Απόδημους αδελφούς μας. Μας εμψυχώνουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κοντά δύο χρόνια στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και ακόμη δύο χρόνια στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ποια είναι η γενική άποψη που έχετε διαμορφώσει για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Χρυσουλάκης: Θα ξεκινήσω τη συνέντευξη ευχόμενος στην PANHELLENIC POST για τα 11 χρόνια της και σε εσάς προσωπικά κ. Μαλασπίνα, τον εκδότη της εφημερίδας να συνεχίσετε να χαίρετε της εμπιστοσύνης της Ομογένειας για την έγκυρη και τεκμηριωμένη  ενημέρωση που προσφέρετε. Είστε άλλωστε γνωστός σε όλους μας ως έγκριτος και αναγνωρισμένος δημοσιογράφος με μακρά διαδρομή στο χώρο του ομογενειακού Τύπου.

Τα σημαντικά καθήκοντα που μου ανατέθηκαν ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών και Δημόσιας Διπλωματίας στη συνέχεια, αποτέλεσαν για μένα ένα φυσικό πέρασμα, μια μετάβαση, ένα επιστέγασμα της πολυετούς πορείας μου στο χώρο της Ομογένειας, που μου είναι εξαιρετικά οικείος και αγαπητός. Όπως γνωρίζετε, η σχέση μου με την Ομογένεια είναι παλιά και διατρέχει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μου, από την περίοδο ακόμη των σπουδών και στη συνέχεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου πορείας. Αισθάνομαι μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας που ονομάζεται Ομογένεια και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Εκτιμώ την Ομογένεια ως ένα από πιο ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, που δραστηριοποιείται με σφρίγος και δημιουργικότητα και διαπρέπει σε ολόκληρο τον κόσμο. Με συγκινεί και με υποκινεί αφάνταστα η άσβεστη φλόγα, η επιθυμία των απανταχού Ελλήνων να κρατήσουν ζωντανές και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις της χώρας μας. Παράλληλα, εκτιμώ και αναδεικνύω την αξία της Ομογένειας ως πολύτιμο κεφάλαιο για την μητέρα πατρίδα, με ενεργό ρόλο στην προβολή της εικόνας της χώρας μας και στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Εξάλλου, η διεύρυνση των καθηκόντων μου ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έδωσε μια επιπλέον δυναμική στη σχέση μου με τον Απόδημο Ελληνισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι, έχετε δρομολογήσει κάποιες λύσεις και σε ποια συγκεκριμένα θέματα;

Χρυσουλάκης: Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργεί ως γέφυρα διασύνδεσης και φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο. Εξαρχής, από την ανάληψη των καθηκόντων μου και με βάση την πολυετή εμπειρία μου στο χώρο αυτό, έθεσα ορισμένους οραματικούς στόχους για την Ομογένεια μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων μας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της ομογενειακής πολιτικής. Εκτιμώ ότι έχουμε συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξή τους ή τουλάχιστον έχουμε θέσει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Θα αναφερθώ εν συντομία σε ορισμένα μόνο από τα πολλά και ποικίλα θέματα που μας απασχόλησαν δημιουργικά.

Καταρχάς θα σημειώσω τις δράσεις μας για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που βρέθηκε εξαρχής ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για τη διατήρηση ζωντανής της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στον Ομογενειακό Ελληνισμό. Από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας στο θέμα αυτό είναι η ψηφιακή πλατφόρμα Staellinika.com, ένα καινοτόμο και εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και εξοικείωσης των χρηστών με την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία. Η εφαρμογή προέκυψε από την πετυχημένη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την πρωτοβουλία και με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ. Έχουμε ξεπεράσει τους 40.000 εγγεγραμμένους ημερήσιους χρήστες και τους 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε περισσότερες από 160 χώρες και το πρόγραμμα χρησιμοποιείται ήδη μεμονωμένα ή σε σχολικό επίπεδο. Άλλωστε, λειτουργούν επιπλέον από πέρυσι εκδόσεις της πλατφόρμας εκτός από τα αγγλικά και στα ισπανικά και τα πορτογαλικά, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους Ομογενείς μας στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, προωθήσαμε πλήθος υποστηρικτικών δράσεων και συνεργασιών με ακαδημαϊκούς και θεσμικούς φορείς της Ομογένειας, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει γόνιμη και παγιωμένη συνεργασία.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης (αριστερά) και ο εκδότης-δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Και ας μην ξεχνάμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου, με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού, η Γενική Γραμματεία δημιούργησε ένα σύντομο ιδιαίτερα συναισθηματικό βίντεο για τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας με υψηλό συμβολισμό, όπου 23 νέες και νέοι ανά τον κόσμο μας ταξίδεψαν σε τρεις χιλιετίας ελληνικής ποίησης.

Αναφέρομαι κάθε φορά με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες και τους νέους Ομογενείς μας, επειδή αποτελούν το πλέον πολύτιμο κεφάλαιο του Οικουμενικού Ελληνισμού και ως τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση κάθε πολιτικής μας. Πέρυσι, μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω της πανδημίας, ξανάρχισε δυναμικά η υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας νέων Ομογενών, μέσα από τα οποία έρχονται σε επαφή με τις ρίζες τους, τον μοναδικό πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και την ελληνικής παιδεία. Φιλοξενήσαμε είτε συμμετείχαμε σε δράσεις φιλοξενιών για περισσότερα από 700 παιδιά. Στόχος μας είναι φέτος να υλοποιήσουμε και να στηρίξουμε πολλαπλάσιο αριθμό προγραμμάτων.

Εξαρχής από την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα αναφερθεί στην ανάγκη να δομηθούν στην Ομογένεια επάλληλα και ομόκεντρα δίκτυα ακαδημαϊκά, επιχειρηματικά, καλλιτεχνικά/πολιτιστικά, νεολαίας κ.α., όπως έχουν οργανώσει με επιτυχία και άλλες χώρες με ισχυρή Διασπορά, τα οποία θα είναι αμοιβαία επωφελή, τόσο για τους Ομογενείς μας όσο και για το μητροπολιτικό κέντρο. Ήδη πετύχαμε πολλά, όμως πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη και μεθοδική διαδικασία που προϋποθέτει συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις και πιστεύω ότι θέσαμε γερές βάσεις. Θα αναφερθώ στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που συνδιοργανώσαμε πέρυσι το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολλών διαπρεπών ομογενών γιατρών και βιοεπιστημόνων από όλον τον κόσμο. Το Συνέδριο αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάδυση εξαιρετικών πρωτοβουλιών και τη σύναψη συνεργασιών. Σημαντικό είναι αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν συνέχεια ώστε να αποκτούν θεσμικό χαρακτήρα και να παγιώνονται στη συνείδηση των συμμετεχόντων. Χαίρομαι γιατί αυτήν την περίοδο είμαστε στο στάδιο της  προετοιμασίας του 2ου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2023 και με την ευκαιρία απευθύνω ευρύ κάλεσμα στους Ομογενείς επιστήμονές μας να συμμετάσχουν και φέτος με την ίδια μαζικότητα και θέρμη. Στο ίδιο πλαίσιο θα ήθελα να σημειώσω  τις δράσεις μας  με απώτερο στόχο την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Επικοινωνίας Νέων Ομογενών.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω την πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία μιας μουσικής σύνθεσης που θα αφήνει το αποτύπωμά της στον Απόδημο Ελληνισμό, με την αφιλοκερδή προσφορά από δύο επιφανείς καλλιτέχνιδες, τη συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Η δημιουργία τους με τίτλο «Ελληνισμός» αποτελεί πλέον τη μουσική ταυτότητα και τον «ύμνο του Απόδημου Ελληνισμού».

Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ στις ουσιαστικές λύσεις που δόθηκαν σε χρονίζουσες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς των Ελληνικών Προξενείων προς τους Ομογενείς μας μέσω των διαδικασιών ψηφιοποίησης, όπως άλλωστε προώθησε η κυβέρνηση με μεγάλη επιτυχία στο σύνολο σχεδόν της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για  υπηρεσίες που διευκολύνουν τους Απόδημους Έλληνες και τους βοηθούν στη διευθέτηση των υποθέσεών τους, έτσι ώστε να διατηρούν και τους  δεσμούς τους με το μητροπολιτικό κέντρο.  Επιγραμματικά να υπενθυμίσω  την υπηρεσία myConsulLive, την υπηρεσία Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την απευθείας καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων που συμβαίνουν στο εξωτερικό στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού βρίσκεται το θέμα της θεσμοθέτησης Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού;

Χρυσουλάκης: Η θεσμοθέτηση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζουμε ενθέρμως και θα αναδείξει στην πράξη, καθώς και σε συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο, το τεράστιο κεφάλαιο της Ελληνικής Ομογένειας, του ιστορικού ρόλου της, των επιτευγμάτων της και της μείζονος σημασίας της για τη χώρα. Επιπλέον, η καθιέρωση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν δημόσια πολυάριθμα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο «Ελληνική Διασπορά», ζητήματα με ιστορική, πολιτική, κοινωνική, διπλωματική, οικονομική και πολιτιστική διάσταση.

Άλλωστε να τονίσω ότι προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της ανάδειξης του ανεκτίμητου κεφαλαίου της Ομογένειας και της διαχρονικής προσφοράς της στον Ελληνισμό, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή συμπράττει και στηρίζει πρωτοβουλίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης εντός και εκτός συνόρων για τη μεγάλη Ελλάδα της Διασποράς. Να υπενθυμίσω την εμβληματική εκδήλωση που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, την Ημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά με θέμα «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα». Στόχος ήταν η προβολή του πολυσύνθετου και σημαντικού έργου των Ελλήνων του Εξωτερικού στους τομείς των Επιστημών – Ηθικών και Πολιτικών και Θετικών – των Τεχνών και των Γραμμάτων και η ανάδειξη της αμφίδρομης σχέσης τους με την πατρίδα.

Μέριμνά μας είναι να γνωρίσουν καλύτερα και οι νεότερες γενιές την Ομογένεια, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της με τον πιο γόνιμο τρόπο, να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να χτιστούν εκπαιδευτικές γέφυρες. Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού Δημόσιας Διπλωματίας προωθεί και στηρίζει δράσεις, προγράμματα και διαγωνισμούς με την ενεργό συμμετοχή και αλληλεπίδραση εκατοντάδων νεαρών μαθητριών και μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Σας διαβεβαιώνω ότι η θεσμοθέτηση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει εξαρχής ενταχθεί πολύ υψηλά στο σχεδιασμό μας και μάλιστα να σας ενημερώσω ότι  βρίσκεται σε τελικά στάδια επεξεργασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως εκτιμάτε την μέχρι σήμερα άρνηση της ομογένειας να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν;

Χρυσουλάκης: Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της και εκτιμώντας ότι η σύσφιξη των δεσμών των Ομογενών μας με το μητροπολιτικό κέντρο αποτελεί προτεραιότητα εθνική, αλλά και πολιτική, σε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της, με την ψήφιση του Νόμου 4648 το Δεκέμβριο 2019, προχώρησε στη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Αποδήμων, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα. Άλλωστε η ενεργοποίηση της Ελληνικής Διασποράς και το κάλεσμα για συστράτευση σε μία ευρεία, πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης ήταν εξαρχής στους στόχους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι Έλληνες, τόσο στο μητροπολιτικό κέντρο όσο και οι απανταχού Έλληνες πρέπει να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Για λόγους που υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη για επίτευξη πολιτικής συναίνεσης κατά την ψήφισή του, ο νόμος θέτει αρκετούς περιορισμούς. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα, μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που η μητέρα πατρίδα αντιμετωπίζει τον Απόδημο Ελληνισμό και τον υποκινεί να μετέχει ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις της.  Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο το μήνυμα είναι τεράστιο. Θα θέλαμε στο σύντομο μέλλον να παραμεριστούν όλα τα εμπόδια, όλοι αυτοί οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα,  ώστε όλοι οι Ομογενείς μας να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Στόχος μας είναι να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, ας μην παραγνωρίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ομογενείς μας καλούνται να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε αυτήν την κορυφαία στιγμή για τη Δημοκρατία μας. Θεωρώ ότι είναι ένα κεκτημένο που σταδιακά θα παγιωθεί στη συνείδηση των Απόδημων αδελφών μας και τελικά θα αναγνωριστεί ως προνόμιο και εθνικό καθήκον, ωθώντας σε  μαζικότερη συμμετοχή.

Μέσα από το φιλόξενο βήμα που μου δίνετε, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους Ομογενείς μας να ενημερωθούν για τις διαδικασίες από τον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών https://www.apodimoi.gov.gr/ και από τα αρμόδια Προξενεία, να εγγραφούν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους και να γίνουν συμμέτοχοι στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα της Ομογένειας σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα και τις απειλές Ερντογάν; Περιμένατε περισσότερα και από ποιους φορείς;

Χρυσουλάκης: Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, η Ομογένεια έχει κερδίσει επάξια την αναγνώριση στις χώρες διαμονής της και λειτουργεί ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα κατέχει ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης. Αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στην πράξη με τη δυναμική παρουσία της Ομογένειας σε κρίσιμες στιγμές για τον Ελληνισμό, την προσωπική προσφορά πολλών εξεχουσών προσωπικοτήτων από την Ομογένεια  και ευρύτερα με τις  πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί υπέρ της μητέρας πατρίδας.

Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Ομογενείς μας στις ΗΠΑ, καθώς ζουν και δραστηριοποιούνται σε μία σημαντική χώρα εταίρο και σύμμαχο και είναι μέλη μίας κοινωνίας με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί στη βάση των κοινών αρχών και αξιών, του σεβασμού στον Άνθρωπο, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ειρηνική συνύπαρξη.  Είναι πρόδηλο και καθολικά αναγνωρισμένο το ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων, για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην διεθνή σκηνή, καθώς και για την προβολή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Υπήρξαν πάντα σθεναροί και πολύτιμοι αρωγοί στα εθνικά μας θέματα, υποστηρίζοντας με αποτελεσματικότητα τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Για την Ελλάδα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί βασικό άξονα και μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη δεκαετία του ’70 και έχουν οδηγήσει σε κρίσεις που άγγιξαν τη στρατιωτική εμπλοκή. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων που απολαύουν τα νησιά μας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)  και τα οποία η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε πρόκληση. Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε στην εξίσωση την Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δύνανται να προκαλούν ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητα μας για επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα  και επικεντρώνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Χαίρομαι γιατί μέσα από συχνές συναντήσεις και θεσμικές συνεργασίες με την Ομογένεια μας δίνεται συχνά η δυνατότητα να αναφερθούμε στα ζητήματα αυτά σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών του Ελληνισμού και τη συνδρομή στις διπλωματικές επιδιώξεις της μητέρας πατρίδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζετε ωφέλησε το έργο της Γενικής Γραμματείας η πρόσμιξή της με την Δημόσια Διπλωματία;

Χρυσουλάκης: Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αποτελεί το θεσμικό εργαλείο της Πολιτείας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της ομογενειακής πολιτικής, σύμφωνα με τον παραδοσιακό και πρωτεύοντα ρόλο της, καθώς αποστολή της είναι «η διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για την αποδημία και την παλιννόστηση, η σύσφιξη των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα και η διαφύλαξη και διατήρηση της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Χώρας».

Το νέο λειτουργικό σχήμα της ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας μέσα στο εξαιρετικά σύνθετο και διεθνές περιβάλλον. Συνεχίζοντας να επιτελεί τη θεμελιώδη αποστολή της για την Ομογένεια, η πολιτική της έχει πλέον προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα σύμφωνα με επιτυχημένα πρότυπα άλλων χωρών με ισχυρή Διασπορά. Με τη συγχώνευση το 2020 των Γενικών Γραμματειών Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε ενιαίο σχήμα δημιουργήθηκε μια νέα ισχυρή Γενική Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε διευρυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και συντονίζει και υλοποιεί με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο πολιτικές και δράσεις που εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Ομογένειας σε όλους τους τομείς, όσο και τη διαχείριση της εθνικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και την προβολή των εθνικών μας θέσεων στη διεθνή κοινή γνώμη, όπως επισήμανα στην προηγούμενη ερώτησή σας.

Έτσι οι δύο πυλώνες, το τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα μας που λέγεται Απόδημος Ελληνισμός και το εξαιρετικά δυναμικό πεδίο της Δημόσιας Διπλωματίας, λειτουργούν συμπληρωματικά και με μεγάλη προστιθέμενη αξία όσον αφορά την εξωστρέφεια και τον επιχειρησιακό βραχίονα προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Άλλωστε, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει ενισχυθεί την τελευταία τετραετία και στο πλαίσιο αυτό, η Δημόσια Διπλωματία με τη συνδρομή και του Απόδημου Ελληνισμού καλείται να αποτυπώσει τη νέα εικόνα ήπιας ισχύος της Ελλάδας και να την αναδείξει, προβάλλοντας την σε όλο τον κόσμο. Να σας υπενθυμίσω ότι μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών το 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Απόδημο Ελληνισμό σημαντικό κεφάλαιο, και μάλιστα υπό την παρούσα συγκυρία ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο της Δημόσιας Διπλωματίας της χώρας μας, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το στίγμα της νέας πολυδύναμης Γενικής Γραμματείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με τα υπουργεία σε θέματα που αφορούν την ομογένεια;

Χρυσουλάκης: Δεδομένου ότι η ομογενειακή πολιτική άπτεται πολλών θεματικών πεδίων και αρμοδιοτήτων, είμαστε σε τακτική και γόνιμη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη βέλτιστη ρύθμιση και προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ενώνει τις δυνάμεις της και στηρίζει πλήθος φορέων και Οργανώσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους οποίους μας συνδέει η κοινή αγάπη για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένες ιδιαίτερα γόνιμες συνεργασίες μας με συναρμόδια υπουργεία, οι οποίες είχαν απτά αποτελέσματα για τους Απόδημους συμπατριώτες μας.

Ήδη αναφέρθηκα στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς των Ελληνικών Προξενείων προς τους Ομογενείς μας, μέσω των διαδικασιών ψηφιοποίησης, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τη στενή συνεργασία μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιήθηκαν στη συνέχεια από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφέρθηκα, επίσης, στη σημασία που δίνουμε στη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υποστήριξη και προώθηση σχετικών πολιτικών και δράσεων. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πρόσφατα υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου  Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, το οποίο στοχεύει στην από κοινού προώθηση της ελληνοφωνίας και της διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης, καθώς και της πολιτιστικής ταυτότητας, κυρίως αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η εκπαιδευτική τηλεόραση. Το Πρωτόκολλο θα εμπλουτίζεται κατά της διάρκεια ισχύος του και βέβαια προβλέπεται η συμμετοχή επιπρόσθετων φορέων, όταν και όποτε απαιτηθεί.

Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουμε και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης Study in Greece και για την προβολή διεθνώς της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών τους και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα σε Έλληνες ομογενείς και ξένους φοιτητές.

Και βέβαια, στην παρούσα φάση, όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των Αποδήμων στις προσεχείς εθνικές εκλογές, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εμείς από την πλευρά μας θα παράσχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άρτια διεξαγωγή της διαδικασίας  μέσω των Αρχών Εξωτερικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πού βρίσκεται το θέμα της επαναλειτουργίας του ΣΑΕ; Γιατί δεν έχει προχωρήσει παρά το γεγονός ότι η επαναλειτουργία του προβλέπεται και στον νέο εσωτερικό Κανονισμό του ΥΠΕΞ; 

Χρυσουλάκης: Με το Νόμο 4781 του 2021, ελήφθη μέριμνα για την «επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού», προς εκτέλεση, µε νόμο, της παραγράφου 2 του άρθρου 108 του Συντάγματος, καθώς και ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για τους σκοπούς, τη σύνθεση, τη συγκρότηση, τα όργανα διοίκησης και τους πόρους του Συμβουλίου, το οποίο έχει ως αποστολή του την θεσμική και συλλογική έκφραση όλων των δυνάμεων του εκτός συνόρων Ελληνισμού, λειτουργώντας ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τους Απόδημους.

Πρόκειται για μια νέα αρχή, η οποία στοχεύει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου για τον Απόδημο Ελληνισμό. Η εφαρμογή την πράξη προϋποθέτει διαδικασίες και ρυθμίσεις, που όπως αντιλαμβάνεστε απαιτούν χρόνο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα βήματα που προβλέπει η νέα νομοθεσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα κρίνατε την κατάσταση που επικρατεί στις ομογενειακές οργανώσεις;

Χρυσουλάκης: Όπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, έχω τακτική και ουσιαστική επικοινωνία με πολλές ομογενειακές Οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους ανά τον κόσμο, έχουμε βρεθεί από κοντά στις επισκέψεις μου, έχουμε μιλήσει διαδικτυακά, έχουμε διαβουλευτεί, έχουμε κάνει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, έχουμε συνεργαστεί. Επίσης, με χαρά τους υποδέχομαι συχνά στο γραφείο μου στην Αθήνα, όταν αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το απάντησα ήδη στην πρώτη σας ερώτηση, εκτιμώ απεριόριστα και με συγκινεί η αγάπη τους για τη μητέρα πατρίδα, τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας, η επιθυμία τους να κρατηθεί ζωντανή η σπίθα του Ελληνισμού παντού στον κόσμο,  να τα μεταλαμπαδευτούν όλα στις νέες γενιές. Διακατέχονται από την επιθυμία να συνεισφέρουν ανιδιοτελώς στην επίλυσης των ζητημάτων της Ομογένειας, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών με την μητέρα πατρίδα.

Ο δυναμισμός που επιδεικνύουν, η θετική εικόνα που προβάλλουν στη χώρα υποδοχής τους, η εκτίμηση, η αναγνωρισιμότητα και η επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες, με το θετικό αντίκτυπο που αυτό έχει για τη χώρα μας και  η ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τα εθνικά μας θέματα, είναι στοιχεία μοναδικά, συνιστούν ένα ανεκτίμητο εθνικό μας κεφάλαιο.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid19 επηρέασαν το σύνολο των ομογενειακών Οργανώσεων, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώσεις όπως χοροεσπερίδες, παρελάσεις και μια σειρά από άλλες δράσεις, οι οποίες προσφέρουν πόρους και συμβάλλουν στη  σύσφιξη των σχέσεων, αναγκαστικά ακυρώθηκαν. Όμως σιγά σιγά ο Ελληνισμός και οι Οργανώσεις του ξαναβρίσκουν τον κανονικό τους ρυθμό.

Αυτό που απαιτείται είναι συστράτευση δυνάμεων και συνεργασία για να παραμένουμε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι, συγκερασμός των διαφορετικών οπτικών, προσήλωση στους κοινούς μας στόχους. Και να υπενθυμίσω ότι το ελληνικό κράτος και η ελληνική Πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ομογένειας, αρωγός σε όλα τα ζητήματα που την απασχολούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν επρόκειτο να συστήσετε ή να ζητήσετε κάτι από την Ομογένεια, τι θα ήταν αυτό;

Χρυσουλάκης: Θα ήθελα να τους ζητήσω από τους Ομογενείς μας να συνεχίσουν με την ίδια δύναμη, να είναι ενωμένοι με την ίδια αγάπη στην πατρίδα. Να αναδείξουμε όλοι μαζί διεθνώς μια Ελλάδα που αλλάζει και βελτιώνεται, που γίνεται οικονομικά ανταγωνιστική, υιοθετεί καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης, προσελκύει ξένες επενδύσεις, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες Δημόσιας Διοίκησης και αυξάνει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή της και που κυρίως ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις ενός ταχέως εξελισσόμενου κόσμου.