Δημοσκόπηση GPO: Στο 4,9 η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Mία νέα δημοσκόπηση ενόψει των ερχόμενων εκλογών, για τις οποίες και θα αναφερθεί αργότερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας. Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό του Star και το δείγμα των ερωτηθέντων ήταν στους 1.200 ανθρώπους. Οπως αναφέρεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση ανέρχεται στο 4,9%. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το ποσοστό του 35,6% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ποσοστό του 30,7%.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, 10,8% συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής7,7% το ΚΚΕ4% η «Ελληνική Λύση», 3,7% το ΜέΡΑ 25, 2%. Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 7,5%. Το 45,5% θέλει να ξαναγίνουν εκλογές, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, ενώ το 50,1% προτιμά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Σημειώνεται ωστόσο ότι  με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν προκύπτει με την απλή αναλογική άλλη κυβέρνηση  πέραν του «μεγάλου συνασπισμού», τον οποίον «ξορκίζουν» και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

dimoskopisi gpo
Δημοσκόπηση GPO | STAR

Σε ό,τι αφορά στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 43,5% των ερωτηθέντων έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας από τους δύο απαντά το 22,6% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα, αν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «Όχι και Μάλλον Όχι» απαντά το 64,6%, ενώ «Ναι και Μάλλον Ναι» απαντά το 34%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαμόρφωση των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, καθώς με το ποσοστό που συγκεντρώνει η ΝΔ εξασφαλίζει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 100 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 35 έδρες, το ΚΚΕ 25 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες και το ΜέΡΑ 25 12 έδρες.

dimoskopisi GPO
Δημοσκόπηση GPO | Star

Πώς  κρίνουν οι ψηφοφόροι Μητσοτάκη – Τσίπρα μετά τα Τέμπη

Το 40,6% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε αντίθεση με το 58,3% που την αποτιμά αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη στάση του πρωθυπουργού. Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι 36,4% έναντι 55,1% των αρνητικών και μάλλον αρνητικών απόψεων.

Οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες για το δυστύχημα κυρίως:

  • στη σημερινή κυβέρνηση 33,1%,
  • στις προηγούμενες κυβερνήσεις 13,3%,
  • στον σταθμάρχη 11,2%,
  • στον ΟΣΕ 2,9%,
  • στην Hellenic Train 1,6%,
  • στην ΕΡΓΟΣΕ 0,8% και
  • σε όλους τους παραπάνω 36,4%.
dimoskopisi gpo
Δημοσκόπηση GPO | Star

Πηγή:reader.gr