Η Deutsche Bank παρασέρνει στην κάτω βόλτα τα χρηματιστήρια – Γκρίζα η Παρασκευή – Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη;

Παγκόσμια ανησυχία μετά την κατάρρευση της Deutsche Bank

Οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκαν και την Παρασκευή στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπου η πρώτη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, έκλεισε με πτώση 8,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν πολύ χαμηλότερα, ακόμη και στο -14%.

Εν τω μεταξύ και η Νέα Υόρκη άνοιξε με πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, αν και στα μέσα της συνεδρίασης προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες.

Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη και κατά 1,26% στο Λονδίνο.

Η εικόνα της Παρασκευής έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της εβδομάδας όταν οι δείκτες ήταν στο «πράσινο» μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53% στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, της Commerzbank, υποχώρησε κατά 5,45% και διαμορφώθηκε στα 8,88 ευρώ.

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Νέα Υόρκη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  στα μισά της συνεδρίασης της Παρασκευής,  οι τρεις βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,  ήταν σε φάση ανάκαμψης καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων στη μετοχή της Deutsche Bank.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, λίγο μετά τις 22:45 (ώρα Ελλάδος), υποχωρούσε οριακά, κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 32.088 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρούσε 0,02% ανεβαίνοντας στις 3.946 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq συρρικνώνεται στο 0,32% στις 11.749 μονάδες.

Οι απώλειες επέρχονται εν μέσω της βουτιάς στις μετοχές της Deutsche Bank στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που εντείνει εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Κι όλα αυτά, ενώ πριν λίγες ημέρες η UBS αναγκάστηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse, προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της δεύτερης, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει στον… όλεθρο όλο τον τομέα.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών τελούν υπό αυξημένη πίεση. Η Citigroup, η JP Morgan και η Wells Fargo υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η Bank of America χάνει αυτήν την ώρα 0,6%. Οι περιφερειακές τράπεζες περιορίζονται κατά 1,5%.

Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη από μια νέα τραπεζική κρίση

Όσο ο πανικός στον επενδυτικό κόσμο συνεχίζεται, έπειτα από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS και στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, τα σενάρια για τον εάν η Deutsche Bank θα είναι η «επόμενη Credit Suisse», πληθαίνουν, με τους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται -προς ώρας- καθησυχαστικοί.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία ερευνών Autonomous, θυγατρική της AllianceBernstein, εμφανίστηκε καθησυχαστική την Παρασκευή υπογραμμίζοντας τις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που κατέχει η γερμανική τράπεζα.

«Η σύστασή μας για την μετοχή με Underperform οφείλεται απλώς στην άποψή μας ότι υπάρχουν πιο ελκυστικές μετοχές στον κλάδο» ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Autonomous, Stuart Graham και Leona Li.

Σε αντίθεση με τον δοκιμαζόμενο ελβετικό δανειστή, η Deutsche Bank έχει σταθερή κερδοφορία, ενώ προβλέπεται απόδοση επί της ενσώματης λογιστικής αξίας 7,1% για το 2023, η οποία αυξάνεται στο 8,5% έως το 2025.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Deutsche Bank προχώρησε σε αναδιάρθρωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η γερμανική τράπεζα κατέγραψε ετήσια καθαρά κέρδη 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας, CET1, διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης στο 119%. Τα στοιχεία αυτά δεν θα έδειχναν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη φερεγγυότητα ή τη θέση ρευστότητας της τράπεζας.

Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:  «Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός»

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το ευρώ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια επιχείρηση κατευνασμού της αγωνίας, στον απόηχο των συνεχών «τραπεζικών κανονιών».

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Newpost.gr