Τρεις Ελληνοαυστραλοί αναμένεται να ορκιστούν υπουργοί στη νέα Εργατική κυβέρνηση της Ν. Ν. Ουαλίας

Η Sophie Cotsis στο σπίτι των Μυτιληνιών στο Σίδνεϊ μαζί με τον πρόεδρο της Μυτιληναϊκής Αδελφότητας Peter Psomas. Φώτο: Supplied

Σίδνεϊ.- Οι τρεις (μέχρι χθες) σκιώδεις υπουργοί, η Σόφη Κώτση, ο Στιβ Κάμπερ (Σταύρος Καμπερογιάννης) και η Κόρτνεϊ Χούσος, οι οποίοι εξασφάλισαν την επανεκλογή τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διοριστούν υπουργοί από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Κρις Μινς.

Τέταρτος εκπρόσωπος στην πολιτειακή βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας από την ελληνική παροικία αναμένεται να είναι η Ελένη Πετεινού από το κόμμα των Φιλελευθέρων, η οποία, κατά την τελευταία καταμέτρηση των ψήφων, προηγούνταν οριακά.

Σίγουρα είναι η αυγή μιας νέας εποχής για την κ. Κώτση, τον κ. Καμπέρ και την κ. Χούσου, οι οποίοι φαίνεται ότι θα καταλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια μετά από πολλά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η Sophie Cotsis εξελέγη στην έδρα του Canterbury για τρίτη θητεία με σχεδόν 75% των ψήφων μετά από προτιμήσεις με καταμετρημένο το 52% των ψήφων.

Η κ. Cotsis ήταν σκιώδης υπουργός Βιομηχανικών Σχέσεων και Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπηρετήσει σε αυτά τα χαρτοφυλάκια ως υπουργός.

Η κ. Cotsis κέρδισε για πρώτη φορά την έδρα της στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016. Πριν από αυτό, ήταν μέλος της Άνω Βουλής από τον Σεπτέμβριο του 2010.

“Είναι απολύτως απίστευτο. Μετά από 12 χρόνια στην αντιπολίτευση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την κυβέρνηση. Στη NSW, η δημοκρατία μίλησε. Ο χρόνος της προηγούμενης κυβέρνησης του Συνασπισμού έχει λήξει”, δήλωσε η κ. Κώτση στον «Νέο Κόσμο» το βράδυ των εκλογών.

“Ο λαός πήρε την απόφασή του ότι ήρθε η ώρα για μια νέα κυβέρνηση. Ήταν καιρός για μια νέα αρχή. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμά μου σε τοπικό επίπεδο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Πήραμε μια στροφή προς το μέρος μας, η οποία είναι μεγάλη. Δείχνει την καταπληκτική μας δουλειά”, δήλωσε η κ. Κώτση.

“Είμαι πολύ περήφανη που θα έχουμε την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου Canterbury, κάτι για το οποίο έχουμε κάνει εκστρατεία εδώ και πολύ καιρό. Συγχαρητήρια στον νέο πρωθυπουργό, τον Chris Minns”.

Ο Steve Kamper (κέντρο) μαζί με υποστηρικτές του έξω από εκλογικό κέντρο. Φώτο:Facebook

Ο Steve Kamper, (Σταύρος Καμπερογιάννης) ομοίως, διατήρησε άνετα την έδρα του στο Rockdale με 65% των ψήφων μετά τις προτιμήσεις, με σχεδόν 67% του συνόλου των ψήφων καταμετρημένο εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία. Ο κ. Kamper ήταν σκιώδης υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Περιουσίας και Πολυπολιτισμικότητας και πιθανότατα θα διατηρήσει αυτούς τους ρόλους ως υπουργός.

Ο κ. Kamper εξελέγη για πρώτη φορά το 2015. Θεωρείται στενός φίλος του νέου πρωθυπουργού κ. Μινς, τον οποίο υποστήριξε σθεναρά για να γίνει ηγέτης του NSW ALP.

Η Courtney Houssos σφράγισε μια δεύτερη οκταετή θητεία ως μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (Άνω Βουλή). Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2015 και στις εκλογές του Σαββάτου ήταν η πρώτη στο ψηφοδέλτιο των Εργατικών.

Ως σκιώδης υπουργός, η κ. Houssos ήταν υπεύθυνη για τους φυσικούς πόρους και τη βελτίωση της νομοθεσίας και της καινοτομίας. Μένει να δούμε αν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της αναθέσει τα ίδια καθήκοντα ή όχι.

Η Courtney Houssos (δεξιά) μαζί με το νέοπ πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Chris Minns (αριστερά) και τον Michael Abbott. Φώτο: AAP /Dan Himbrechts

Η κ. Χούσος είναι παντρεμένη με τον Ελληνοαυστραλό Γιώργο Χούσο, ο οποίος είναι επίσης γνωστή προσωπικότητα των Εργατικών.

Η Ελένη Πετεινού, από το Φιλελεύθερο κόμμα, φαίνεται ότι θα κρατήσει την έδρα της Μιράντα με μια κλωστή, αφού άντεξε μια τεράστια αρνητική στροφή άνω του 14%. Έχει λίγο πάνω από το 50% των ψήφων μετά τις δεύτερες προτιμήσεις με καταμετρημένο το 52% των ψηφοδελτίων.

Η κ. Πετεινού ήταν προηγουμένως υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων και Δίκαιου Εμπορίου, αλλά είχε απομακρυνθεί από το ρόλο της τον περασμένο Αύγουστο μετά από καταγγελίες για εκφοβισμό στο υπουργείο της.

Πρόκειται να υπηρετήσει την πρώτη της θητεία ως μέλος της αντιπολίτευσης, αφού κέρδισε την έδρα της το 2015 στη μέση της 12ετούς διακυβέρνηση της πολιτείας από το Συνασπισμό.

Εκτός από τις παραπάνω τέσσερις, στις χθεσινές εκλογές υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις Ελληνοαυστραλοί υποψήφιοι με διάφορα κόμματα, οι οποίοι αποτυγχάνουν.

Πηγή: neoskosmos.com