Βιβλίο για την ίδρυση και την εξέλιξης της πρώτης και μακροβιότερης ελληνικής συλλογικής οργάνωσης στη Μελβούρνη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης με την συγγραφέα  Γεωργία Χαρπαντίδου. Φώτο: Supplied 

Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με το βιβλίο της «Σάρκα και Οστά της Μακρινής Πατρίδας» της Γεωργίας Χαρπαντίδου, που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στη Μελβούρνη

Μελβούρνη.- Την Κυριακή, 26 Μαρτίου, ο ημιώροφος του Ελληνικού Κέντρου της Κοινότητας Μελβούρνης ήταν κατάμεστος από τους φίλους και τα μέλη της για την παρουσίαση του βιβλίου «Σάρκα και οστά της μακρινής πατρίδας: Η ιστορία της ΕΟΚΜΒ από την ίδρυσή της μέχρι το 1972». Η ελληνική παροικία, με αυτόν τον τρόπο, αγκάλιασε την πρωτοβουλία της Κοινότητας και επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον της στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας. Χωρίς αμφιβολία, η παρακολούθηση της εξέλιξης της πρώτης και μακροβιότερης ελληνικής συλλογικής οργάνωσης στη Μελβούρνη -από την ίδρυση της στα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970- μας δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να στοχαστούμε και να κατανοήσουμε την ελληνική μεταναστευτική εμπειρία στην Αυστραλία.

Όπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, το βιβλίο της Γ. Χαρπαντίδου εντάσσει την Κοινότητα της Μελβούρνης στο γενικότερο πλαίσιο των ελληνικών διασπορικών οργανώσεων, φωτίζει αθέατες έως τώρα πλευρές της ιστορίας μας και αποτελεί παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γ. Πρόξενος Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΜΒ, Βασίλης Παπαστεργιάδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚΜΒ Δρ. Νίκος Ντάλλας, η Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, κα Καίτη Αλεξοπούλου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων, κα Ρώμα Σιάχου και η πρόεδρος του Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Βικτώριας «Ηλιάδες», κα Νίκη Matziaris-Garay.

Μέρος των φίλων του βιβλίου που βρέθηκαν στην παρουσίαση. Φώτο: Supplied

Η επίσημη παρουσίαση έγινε από τον αρχισυντάκτη του «Νέου Κόσμου», Σωτήρη Χατζημανώλη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αξιόλογη αυτή προσπάθεια και πρωτοβουλία της Κοινότητας για τη χρονική περίοδο μετά τη δεκαετία του 1970.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η διευθύντρια των σχολείων της Κοινότητας, Μαρία Μπακαλίδου.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι το βιβλίο δεν αποτελεί μόνο την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας από την ίδρυσή της. Είναι η ιστορία της ίδιας της παροικίας -και στα αρχικά του κεφάλαια τουλάχιστον-της ελληνικής Διασποράς, της Αυστραλίας αλλά και -έως ένα βαθμό- της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά μέσα από τα πρακτικά και τα επίσημα έγγραφα, μαθαίνουμε τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της Κοινότητας, την εξέλιξή της και τις ιστορικές της αποφάσεις.

Από την παρουσίαση του βιβλίου. Διακρίνονται από αριστερά στην πρώτη σειρά, Ν, Matziaris-Garay, Ρ, Σιάχου, Γ, Χαρπαντίδου και Ν. Ντάλλας. Στην δεύτερη σειρά, από αριστερά, Μ. Πυρπυρής, ο Γενικός Πρόξενος Εμμ. Κακαβελάκης. ο Σ. Χατζημανώλης και η Κ. Αλεξοπούλου. Φώτο: Supplied

Στα τελευταία κεφάλαια το βιβλίο γίνεται αναφορά και στον «Νέο Κόσμο»:

Γράφει, λοιπόν, ότι ο «Νέος Κόσμος», που κυκλοφόρησε από το 1957 είχε καταστεί θεματοφύλακας της κοινοτικής οργάνωσης και υποστηρικτής της επικράτησής της στην εκπροσώπηση της διασποράς. «Θέση που παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα» όπως τόνισε ο Σωτήρης Χατζημανώλης.

Όλοι υπογράμμισαν ότι το βιβλίο «Σάρκα και Οστά της Μακρινής Πατρίδας» είναι μια σημαντική παρακαταθήκη της συγγραφέας, αλλά και της Κοινότητας όχι μόνο στα μέλη του Οργανισμού, αλλά για κάθε άτομο ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία.

Και όπως έγραψε και ο Γιώργος Αναγνώστου πρόσφατα στον «Νέο Κόσμο», αποτελεί μια τεράστια συμβολή στην αυτογνωσία μας. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα βρουν σαφείς εξηγήσεις για τις αιτίες και συνθήκες που μας οδήγησαν στην Αυστραλία, θα λάβουν απαντήσεις σχετικά με τον γενικό αποκλεισμό αρχικά των γυναικών από την ανδροκρατούμενη Κοινότητα και, αργότερα, από την διοίκησή της.

Η ίδια η συγγραφέας κατά την παρουσίαση, την περασμένη Κυριακή, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου αλλά δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την ομιλία της λόγω συγκίνησης όταν αναφέρθηκε στον αείμνηστο πατέρα της.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση το βιβλίο «Σάρκα και Οστά της Μακρινής Πατρίδας» θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά.

Ειπώθηκε ακόμα ότι θα ξεκινήσει η συγγραφή της ιστορίας της Κοινότητας από το 1972 και μετά.

Πηγή:neoskosmos.com