Πλεύρης: Επανέφερε τις θεραπείες φυλομετάβασης στα διεμφυλικά άτομα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας σε σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί από τον περασμένο Ιανουάριο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Με προσωπική παρέμβαση του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκατέστησε την πρόσβαση των διεμφυλικών ατόμων σε θεραπείες ορμονοληψίας με συγκεκριμένο φάρμακο, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για το σκεύασμα ARVEKAP (δραστική ουσία: τριπτορελίνη), το οποίο είναι ανάλογο μιας φυσικής ορμόνης που εκκρίνεται στον οργανισμό, της γοναδορελίνης.

Το φάρμακο, μέχρι πρόσφατα συνταγογραφούνταν κανονικά από τους ενδοκρινολόγους στα διεμφυλικά άτομα, με σκοπό τη φυλομετάβαση. Δηλαδή την αλλαγή των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου τους, ώστε να είναι σε μεγαλύτερη συμφωνία με το φύλο το οποίο βιώνουν.

Στις αρχές του χρόνου, ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των διεμφυλικών, και με αφορμή κάποιες αλλαγές που έγιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ο κωδικός F64 (φυλομετάβαση) έπαψε να αποτελεί επιλογή στη συνταγογράφηση του φαρμάκου.

Με συνέπεια πολλά τρανς άτομα να αναγκαστούν, είτε να διακόψουν τις θεραπείες τους είτε να λάβουν άλλα παρόμοια σκευάσματα, με δραματικές συνέπειες για την υγεία τους, καθώς τα φάρμακα υποκατάστασης δεν είχαν την ίδια δράση.

Πρόεδρος Σωματείου Διεμφυλικών: “Η υγεία μας βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο”

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει τη μεγάλη ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή, καθώς η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βρισκόταν σε ιδιαίτερη ανησυχία, όπως λέει.

“Αφαιρέθηκαν τα “φίλτρα” και πλέον το φάρμακο συνταγογραφείται κανονικά. Μετά από παρεμβάσεις του Σωματείου και τα υπομνήματα που καταθέσαμε και τις συζητήσεις που κάναμε με το Υπουργείο, αποκαταστάθηκε τελικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το φάρμακο για τις ορμονοληψίες. Και πλέον είμαστε όπως και πριν μπουν τα “φίλτρα”. Το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφείται κανονικά, στην κατηγορία F64 (φυλομετάβαση)”, όπως λέει.

Η διακοπή των θεραπειών ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα άτομα που βρίσκονται σε φυλομετάβαση, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές παρενέργειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποβούν ακόμη και μη αναστρέψιμες, όπως τονίζει η ίδια.

“Είχαν μπει κάποια “φίλτρα” στη συνταγογράφηση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά γενικότερα. Μέσα στα υπόλοιπα συμπαρασύρθηκε και το φάρμακο αυτό για τη φυλομετάβαση που είναι για εμάς πολύτιμο. Είχαμε πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο ένα πρόσωπο να σταματήσει απότομα την ορμονοληψία του. Μπορεί να υποστεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως οστεοπόρωση, εμφάνιση διαβήτη Β’, κάποια καρδιολογικά προβλήματα, όπως στένωση αγγείων, καθώς επίσης να έχει και ψυχοσωματικές συνέπειες και άγχος. Δεν αποκλείονται δε, ακόμη και πιο ακραίες καταστάσεις, όπως νεοπλασίες και καρκίνοι”, σημειώνει η κα. Απέργη Κωνσταντινίδη.

Άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αντέδρασε δυναμικά και διεκδίκησε το δικαίωμά της για πρόσβαση στις θεραπείες φυλομετάβασης, που αποτελεί παράλληλα και κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα.

Οι διεμφυλικοί απευθυνόμενοι, ωστόσο, στο Υπουργείου Υγείας, δεν βρήκαν πόρτες κλειστές, όπως λέει η πρόεδρος του Σωματείου των διεμφυλικών ατόμων:

“Μας βοήθησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Κυρίως από το γραφείο του υπουργού του κυρίου Πλεύρη, που ήταν το υπεύθυνο γραφείο. Από εκεί έγινε η όλη διαδικασία σε συνεργασία με την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, την κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη και βέβαια σε όλο αυτό συνέβαλλε στις συναντήσεις που κάναμε με το Υπουργείο και ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και είναι και μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και ο συνεργάτης του ο Πρόδρομος Πύρρος. Αυτά ήταν τα άτομα που κάναμε συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας και λύθηκε το πρόβλημα”, τονίζει η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου και 27 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Πάντα υπάρχει ένα αλλά…

Το Υπουργείο Υγείας έχει επιδείξει μια απρόσμενη -για κόμμα της συντηρητικής παράταξης- ανταπόκριση σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Μέσα στην προηγούμενη τετραετία, με υπογραφή Θάνου Πλεύρη, πέρασε τροπολογία με την οποία απαγορεύονται οι πρακτικές μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού σε ΛΟΑΤΚΙ+ και ανήλικα ή ευάλωτα άτομα, καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας στους ομοφυλόφιλους και θεσμοθετήθηκε η δωρεάν χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής «PrEP» σε άτομα υψηλού ρίσκου στη σεξουαλική έκθεση στον HIV.

Ωστόσο, οι διεμφυλικοί έχουν ένα ακόμη σημαντικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας. Να καταργηθεί η συμμετοχή του 25% στις θεραπείες φυλομετάβασης.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη, αλλά… πάντα υπάρχει ένα αλλά! Αυτό που θέλω να πω είναι, πως ζητάμε από το Υπουργείο να μην υπάρχει καθόλου η συμμετοχή του 25% για τα άτομα που παίρνουν το φάρμακο για τη φυλομετάβαση. Δηλαδή, αυτή η διαδικασία να είναι δωρεάν. Μιλάμε για την πλέον αποκλεισμένη ομάδα ανθρώπων και από τον χώρο της εργασίας και από παντού. Πρέπει να υπάρχει πλήρης και απευθείας πρόσβαση στη συνταγογράφηση κι αυτό γιατί, τα περισσότερα τρανς άτομα ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχιας λόγω του αποκλεισμού τους από την εργασία. Οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για τις συγκεκριμένες θεραπείες με μηδενική συμμετοχή”, καταλήγει η κυρία Άννα Απέργη.

Πηγή: iatropedia.gr