Η Δεξίωση στον Λευκό Οίκο και οι Ελληνοαμερικανοί

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χθες, Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μπορεί να είναι καθιερωμένη, δεν είναι, όμως, «ρουτίνα». Είναι  αφενός μεν εκδήλωση σεβασμού και τιμής προς τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που εμπνεύστηκαν οι Αμερικανοί από την ελληνική Επανάσταση του 1821 και, αφετέρου,  είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία για να τιμήσουν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Αμερικής.

Μια πορεία που ξεκίνησε από τους αγρούς, τις φάμπρικες, τις σιδηροτροχιές, τα λουστράδικα και τις λάντζες των εστιατορίων και σκαρφάλωσε  με σταθερά και τολμηρά βήματα στην κορυφή των σημερινών κατακτήσεών της.

Που θα έσπαζε το φραγμό του πολιτικού αποκλεισμού της.

Θα άνοιγε τις πύλες  των πανεπιστημιακών εδρών  σ΄ ολόκληρη την επικράτεια.

Θα ανέβαινε με αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση σε επίζηλες ηγετικές θέσεις  στην Ιεραρχία των μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών.

Θα καλυτέρευε σταθερά το οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό της επίπεδο.

Θα έκτιζε τους νέους καλύτερους ελληνορθόδοξους ναούς.

Θα καθιέρωνε τη συμμετοχή της ελληνικής  Εκκλησίας στη Τελετή ορκωμοσίας  του Προέδρου της Αμερικής στο Καπιτώλιο.

Θα έδινε, τέλος,  νέες διαστάσεις στο όραμα την οντότητα και το δυναμισμό της Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας που σήμερα έρχεται πρώτη σε μόρφωση και δεύτερη σε οικονομική ευρωστία, από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Αμερικής.

Και ακόμα:

Οι Ελληνοαμερικανοί θα έμπαιναν στο Κογκρέσο και τη Βουλή.

Θα καταλάμβαναν δύο φορές την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ με τον Σπύρο Άγκνιου.

Θα διεκδικούσαν την Προεδρία φθάνοντας στο κατώφλι του Λευκού Οίκου με τον Μάικ Δουκάκη.

Εκατοντάδες άλλοι Ελληνοαμερικανοί κα καταλάμβαναν  ομοσπονδιακά, πολιτειακά, δημοτικά, διοικητικά, αστυνομικά και δικαστικά αξιώματα ανά την Αμερικανική Συμπολιτεία.

Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα συνέδεε τα μεγάλα έθνη μας. Ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας.  Σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Και δημοκρατία.  Σε όλη την κοινή μας ιστορία, κάθε γενιά πρέπει να εντείνει και να προστατεύσει αυτές τις αξίες από τους ηθικούς — θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα από κοντά.  Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα”, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Πολ Σαρμπάνη αλλά και τους εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες “που πάντα εμπλουτίζουν αυτό που σημαίνει να είσαι Αμερικανός”.

Εν κατακλείδι, μπορεί η σπουδαία Ρίτα Γουίλσον στο ψυχαγωγικό μέρος της Δεξίωσης  να επέλεξε να τραγουδήσει Σταμάτη Κόκοτα και το τραγούδι  του «Μια παρένθεση και μόνο», αλλά η δράση και η παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ ούτε παρένθεση είναι, ούτε ρουτίνα. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί εκτός από ένθερμο πρεσβευτή των ελληνικών αξιών, αρχών και δικαίων και ένα ζωντανό παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου και μία σταθερή αξία του αμερικανικού έθνους .