Τζο Μπάιντεν: Με την Ελλάδα μας ενώνουν οι αξίες : Ελευθερία, Ισότητα, Αξιοπρέπεια και Δημοκρατία.

«Δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα», είπε ο Τομ Χανκς. Έκλεψαν την παράσταση ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται με πολύ θερμά λόγια για τη χώρα μας και τη συνεισφορά της στη δημιουργία του αμερικανικού κράτους λόγω της έννοιας της δημοκρατίας.

Ουάσινγκτον.- Παρουσία γνωστών Ελληνοαμερικανών και φιλελλήνων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η καθιερωμένη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους του χωρίς την σύζυγό του, Τζιλ, η οποία απουσίαζε στο Τενεσί, όπου έχει μεταβεί για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου πολύνεκρου μακελειού στο δημοτικό σχολείο.

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, εξήρε την διαχρονική σχέση του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εστιάζοντας στην στενή σχέση του με την Ελλάδα και την ομογένεια, η οποία τον θεωρεί “έναν στενό και έμπιστο φίλο”.

“Κύριε πρόεδρε, είστε για πολύ καιρό ένας στενός και έμπιστος φίλος της ομογένειας, μια αφορμή για βαθιά εκτίμηση και αγάπη.  Ξεκινήσατε αυτήν την μακρά φιλία με τους Έλληνες στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, και έχετε απευθυνθεί σε ολόκληρη την χώρα και ακόμα πέρα από τον ωκεανό, για να παρέχετε την σοφή σας συμβουλή, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία αγάπη σας, μέσα στις δεκαετίες.  Να είστε σήμερα εδώ, μαζί μας, στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να γιορτάσουμε την αναγέννηση του ελληνικού έθνους, είναι μια εξαιρετική τιμή για όλους μας και, εκ μέρους όλων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξήρε την στάση του Τζο Μπάιντεν στο θέμα της Ουκρανίας, όπως επίσης και την στήριξη που παρέχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

“Επίσης, ως παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σας υπολογίζει ως έναν αληθινό φίλο – έχουμε έναν λόγο για ακόμη περισσότερη ευγνωμοσύνη.  Σας ευχαριστούμε για την ισχυρή υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ”, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας, για μια ακόμη φορά, την συμπαράσταση του ελληνισμού στο πρόσωπό του.

Πλήθος κόσμου στον Λευκό Οίκο για την γιορτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (GOARCH/Brittainy Newman)

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, στην δική του ομιλία, εστίασε στους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, αλλά και τους κοινούς αγώνες των δυο χωρών για την διασφάλιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

“Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα συνέδεε τα μεγάλα έθνη μας. Ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας.  Σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Και δημοκρατία.  Σε όλη την κοινή μας ιστορία, κάθε γενιά πρέπει να εντείνει και να προστατεύσει αυτές τις αξίες από τους ηθικούς — θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

“Με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της. Είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα από κοντά.  Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Πολ Σαρμπάνη αλλά και τους εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες “που πάντα εμπλουτίζουν αυτό που σημαίνει να είσαι Αμερικανός”.

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε στην αίθουσα, μεταξύ άλλων, τους Τζον Σαρμπάνη, Γιώργο Τσούνη, Μπομπ Μενέντεζ, π. Αλέξανδρο Καρλούτσο αλλά και τους Άντυ και Μάικ Μανάτο.

Του καλλιτεχνικού προγράμματος ηγήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, Ρίτα Γουίλσον, η οποία έκλεισε την παρουσία της ερμηνεύοντας τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα: Το «Μια παρένθεση και μόνο» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και του Νίκου Βρεττού, ενώ το θερμό χειροκρότημα κέρδισε ο Τομ Χανκς.

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Τομ Χανκς και την Ρίτα Ουίλσον (GOARCH/Brittainy Newman

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ αλλά και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας».

JONATHAN ERNST via Reuters

Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της, τραγούδησε Σταμάτη Κόκκοτα και το τραγούδι «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να τη συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Η Ρίτα Γουίλσον ερμήνευσε και άλλα τραγούδια στον Λευκό Οίκο.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Τομ Χανκς αφού ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε προς τη Ρίτα Γουίλσον ότι «το ταλέντο σου είναι απίστευτο. Και το μόνο που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες». «Έχεις κάτι να πεις Τομ;» ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διάσημο ηθοποιό που απάντησε «δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα» προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Πηγή:ekirikas.com./huffpost.gr