Πατριάρχης Θεόδωρος Β’: «Μείναμε λίγοι αλλά δεν εγκαταλείπουμε αυτές τις Θερμοπύλες»

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής © ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αθήνα.- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ απένειμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

«Χαίρομαι γιατί σήμερα, μετά από την τόσο δυναμική συνάντησή σας με έναν φωτισμένο ηγέτη της Αιγύπτου, τον Φατάχ Αλ Σίσι σκεφτήκατε ότι στην ελληνική Αλεξάνδρεια σας περιμένει ένας φίλος από τα περασμένα. Πρόεδρέ μου μέσα από την καρδιά μου καλωσήρθατε στην ελληνική Αλεξάνδρεια. Χαίρομαι που με αξίωσε ο Θεός, όταν άφησα το νησί μας, την Κρήτη, περιπλανώμενος σε πολλά μέρη, να ενδυθώ ιεραπόστολος και να φέρω μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης των λαών. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μέσα στο πρόγραμμά σας βάλατε μια συνάντηση και με έναν ιεραπόστολο Πατριάρχη. Εγκαταλείπω την Αλεξάνδρεια για να οδοιπορήσω, περπατώντας με τα πόδια ώρες ολόκληρες στις απέραντες χώρες της Αφρικής, και να δώσω το χέρι μου να το αγκαλιάσουν έξω από τη σκηνή μου την αφρικάνικη αυτά τα παιδιά, που βλέπετε σε Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, μαθαίνουνε την ελληνική λαλιά, τη λαλιά των Πτολεμαίων», τόνισε στην προσφώνησή του στη διάρκεια της απονομής, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στα ενθαρρυντικά λόγια που του έλεγε στις συναντήσεις τους.

«Μείναμε λίγοι αλλά δεν εγκαταλείπουμε αυτές τις Θερμοπύλες», πρόσθεσε ο Πατριάρχης και εξήρε την πολύ καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο Σίσι και τις Αιγυπτιακές αρχές.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ απένειμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου,  Φωτογραφία από vimaorthodoxias.gr

 

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν το Πρεσβυγενές Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στην περιοχή πνευματικής και εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας και τονίστηκε ο απαιτητικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στην Αφρική προς όφελος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Μακαριώτατο την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και το Ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αφρική.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, η διατήρηση της ενότητας Ορθοδόξων Εκκλησιών εξακολουθεί να παραμένει υψηλή προτεραιότητα.

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ/iefimerida.gr