Παναθηναϊκός: Το άνοιγμα του rotation σε 19+3 παίκτες κι ο οδηγός των 6 τελικών στα playoffs

EUROKINISSI SPORTS

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη τετράδα αγώνων στα playoffs έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 19 ποδοσφαιριστές, ανοίγοντας το rotation στην τελική ευθεία της χρονιάς.

Αθήνα.- Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι άνθρωπος που προγραμματίζει τα πάντα μαζί με το επιτελείο του καθ’ όλη τη διάρκεια μίας χρονιάς.

Σε συνδυασμό πάντα με τις μετρήσεις που γίνονται συνεχώς στους παίκτες και τη συνεργασία όλου του staff του Παναθηναϊκού, είναι εκείνος που (καθ)ορίζει το πότε θα πρέπει να “ανοίξει” ή να “κλείσει” το rotation της ομάδας του, πότε θα ανεβάσει το τέμπο, την ένταση και τα τρεξίματα των “πράσινων” και πότε θα φορτσάρει όλο το γκρουπ στους αγώνες, όταν πλέον κρίνονται οι στόχοι.

Είναι πλέον τόσο έμπειρος και “ψημένος” προπονητικά σε τέτοιου είδους συνθήκες και πιέσεις πρωταθλητισμού, που είναι σε θέση να προβλέψει απόλυτα από πριν όλες τις καταστάσεις που θα συναντήσει μπροστά του.

Και σίγουρα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, γνωρίζουν πολύ καλύτερα απ’ όλους (εμάς) τους “απ’ έξω”, πώς να διαχειριστεί/διαχειριστούν όλο αυτό το πιεστικό καλεντάρι που ακολουθεί αμέσως μετά τη διακοπή του Πάσχα, με 5 αγώνες μέσα σε δύο εβδομάδες, οι οποίοι και θα κρίνουν τη μάχη του τίτλου.

Για τον προπονητή του Παναθηναϊκού, ένα ήταν το βασικό ζητούμενο σ’ αυτό το φίνις της σεζόν: Να μην έχει απουσίες κι απώλειες από τραυματισμούς, πέραν των γνωστών που “κουβαλάει” η ομάδα εδώ και μήνες (Αϊτόρ, Γκάνεα, Τρουιγιέ και Φρόκου). Και βεβαίως, “σταυρώνει” τα δάκτυλά του που όλο αυτό του έχει πάει καλά σ’ αυτή την πρώτη τετράδα αγώνων των playoffs.

Ήξερε ακριβώς το πότε θα κάνει η ομάδα του την (αναμενόμενη) “κοιλιά” της μέσα στη χρονιά (τέλη Δεκέμβρη-τέλη Γενάρη) -αν κι ευελπιστούσε πως θα είχε λιγότερες βαθμολογικές απώλειες οι οποίες όμως ήρθαν για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά- και κατάφερε να “φορμάρει” τον Παναθηναϊκό (τόσο αγωνιστικά, όσο και σε θέμα έντασης, αντοχών και φυσικής κατάστασης) στο τελευταίο δίμηνο της σεζόν.

Κάτι που είχε κάνει και στο φινάλε της περσινής χρονιάς -με διαφορετικούς, αγωνιστικούς στόχους βεβαίως- αλλά είχε δείξει και στις 4 πρωταθληματικές ομάδες που είχε δημιουργήσει επί των ημερών του στον ΑΠΟΕΛ.

Μπορούσε να το “ανοίξει” πλέον

Έχοντας επιλέξει ένα λίγο πιο “κλειστό” rotation στο φινάλε της κανονικής περιόδου, προκειμένου να βρει η ομάδα του μέσα απ’ τη συνοχή τα αποτελέσματα που ήθελε στα τελευταία ματς της regular season, απ’ την εκκίνηση των playoffs, οδηγήθηκε σε ένα λίγο μεγαλύτερο “άνοιγμα” του ρόστερ του, προκειμένου να διατηρήσει σε πιο υψηλό επίπεδο τη φρεσκάδα και την ένταση των “πράσινων” μέσα στο γήπεδο.

Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως αντιμετώπισε κι απουσίες λόγω καρτών ή μικροτραυματισμών και ιώσεων, αλλά κυρίως τον βοήθησε σημαντικά η αγωνιστική άνοδος ποδοσφαιριστών όπως ο Κουρμπέλης, ο Χουάνκαρ, ο Παλάσιος κι ο Σπόραρ, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή στα δεδομένα, στο παιχνίδι και στις απαιτήσεις της ομάδας των νεοαποκτηθέντων Κλεϊνχέισλερ και Μαντσίνι.

Σ’ αυτή την πρώτη τετράδα αγώνων στα playoffs (ΑΕΚ εκτός, Βόλος εντός, Άρης εκτός, Ολυμπιακός εντός), ο Γιοβάνοβιτς έχει μοιράσει κι άλλο το χρόνο κι έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 19 ποδοσφαιριστές, ενώ έχει stand-by σε συνθήκες άμεσης ετοιμότητας τουλάχιστον 3 ακόμη (Πούχατς, Βαγιαννίδη, Πούγγουρα) οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να βρουν και ρόλο και χρόνο όσο το καλεντάρι των παιχνιδιών θα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό.

Μπαρτ, Χουάνκαρ και 17 “βασικοί”

Το απόλυτο σε λεπτά συμμετοχής έχουν μέχρι στιγμής οι Μπαρτ Σένκεφελντ και Χουάνκαρ (θα ήταν μαζί τους κι ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι, αν δεν “έχανε” λόγω μικροτραυματισμού το ματς στο “Βικελίδης”), ενώ χαρακτηριστικό του πόσο “άνοιξε” το rotation στους αγώνες των playoffs είναι το γεγονός πως μόλις 5 παίκτες (Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Παλάσιος, Τσέριν) έχουν ξεκινήσει βασικοί σε όλα τα ματς.

Την ίδια ώρα βεβαίως, οι 17 απ’ τους 19 “πράσινους” που έχουν αγωνιστεί στα παιχνίδια κατάταξης έχουν τουλάχιστον μία “βασική” συμμετοχή (οι Τσόκαϊ και Βέρμπιτς είναι οι μόνοι που έχουν μπει μόνο ως αλλαγές), ενώ ο Γιοβάνοβιτς εξαντλεί και τις αλλαγές του κατά 85% (έχει χρησιμοποιήσει τις 17 απ’ τις 20 που είχε στα πρώτα 4 ματς).

Κι αυτό ακριβώς το… μοίρασμα του χρόνου και των ρόλων, θα είναι οδηγός για τους “πράσινους” στην τελική ευθεία των playoffs, προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και την έντασή τους ως το τέλος του δρόμου…

24sport.gr