Έκδοση από την Ελληνική Βουλή Βιβλίου Ομογενή Καθηγητή

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμώντας την επιστημοσύνη και τα ελληνικά γράμματα προχώρησε, ύστερα από αξιολόγηση πανεπιστημιακών ιστορικών και ομόφωνη απόφασή του στην έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism, το οποίο συνέγραψε ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας ο Καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Τάμης.

Το βιβλίο 624 σελίδων αναφέρεται σε πρόσωπα και ιδρύματα μη ελληνικής καταγωγής που βίωσαν τον ελληνικό πολιτισμό, ασπάσθηκαν τις αξίες του και συνέβαλαν στην προώθηση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων, στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί αξιολογητές/αναγνώστες χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του βιβλίου με ενθουσιασμό ως μνημειώδες έργο αναφοράς, η κυκλοφορία του οποίου θα γεμίσει με αισθήματα αισιοδοξίας τους Έλληνες και όλους αυτούς που παραμένουν εραστές της ιστορίας της Ελλάδας εδώ και 3500 χρόνια.

Την έρευνα του επίπονου αυτού επιστημονικού συγγράμματος επιχορήγησαν στη διάρκεια των ετών 2016-2019 ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες της Ομογένειας της Αυστραλίας.

(neoskosmos.com)

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου. Φώτο: Supplied

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η επίσημη ανακοίνωση κυκλοφορίας του βιβλίου του Καθηγητή Αναστασίου Τάμη από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής:

“Νέα έκδοση: Anastasios Tamis, The Aegis of Hellas:

The Continuing Vigour of Philhellenism

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, διευθυντή του Australian Institute for Hellenic Research. Πρόκειται για μια καταγραφή και ανάλυση των πολλαπλών μορφών ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολιτισμό –από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα– σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο εξετάζει όχι μόνον την ελληνική Διασπορά, αλλά επίσης τα διάφορα πολιτιστικά δίκτυα που συγκροτήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι μελετούν τον ελληνικό πολιτισμό ως ένα πνευματικό σημείο αναφοράς. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συζητεί μια ήπειρο και αναφέρεται σε ανθρώπους, θεσμικά ιδρύματα και διαδικασίες που υπήρξαν και παραμένουν ενεργές στη συγκεκριμένη περίοδο και γεωγραφική περιοχή.

Ασφαλώς, το εύρος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι τεράστιο. Πρόκειται για ένα βήμα για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας θέασης των ελληνικών πολιτιστικών αναφορών. Περιλαμβάνει την εξέταση επιστημονικών έργων, της δημοσιογραφίας, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δρώμενων, τη λαϊκή και την υψηλή κουλτούρα. Εστιάζει στην έννοια των δικτύων, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης του ελληνικού κόσμου και του φιλελληνισμού επί αιώνες. Είναι μια μαρτυρία για την αντοχή, τη δύναμη, τoν σύγχρονο χαρακτήρα, την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού και των κοινοτήτων της ελληνικής Διασποράς. Από την άλλη πλευρά, εξετάζει αυτήν την ακτινοβολία ως ένα από τους πολλούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο και επιζητεί να θέσει την επιρροή της παγκόσμιας ελληνικής κουλτούρας και κληρονομιάς στα προσήκοντα πλαίσιά τους, χρονικά, γεωγραφικά και ιστορικά.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ελπίζει ότι το έργο αυτό θα συνεισφέρει στην εξελισσόμενη συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού, των διεθνικών κινημάτων και ειδικότερα του φιλελληνισμού στην διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Επιπλέον, το Ίδρυμα της Βουλής παρουσιάζει την έκδοση αυτή ως μια έκφραση του βαθύτατου σεβασμού του για τους πολυάριθμους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο –Έλληνες από καταγωγή αλλά και επίσης (τόσο πολλοί από αυτούς) Έλληνες από επιλογή– που, είτε αφιερώνουν τη ζωή τους στη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού, είτε αναπτύσσουν έντονο και ενεργό ενδιαφέρον για αυτόν. Σε ένα κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και σε μια εποχή στην οποία η διαρκής αλλαγή είναι ο κανόνας, η δραστηριότητα, η συνεισφορά, η εργασία και η επιρροή των ανθρώπων αυτών και των θεσμικών ιδρυμάτων συνιστούν μεγάλη τιμή για όλο το ελληνικό έθνος. Το βιβλίο αποτελεί, επιπλέον, μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τους Έλληνες της Διασποράς –ένας εκ των οποίων είναι και ο συγγραφέας του– που κουβαλούν μέσα στις καρδιές τους τις πολιτιστικές τους κληρονομιές. Αυτές οι πολιτιστικές κληρονομιές τούς βοηθούν να είναι ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες των νέων τους πατρίδων. Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο δεν είναι μόνον μια συζήτηση για πολιτισμικές κληρονομιές: ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι απευθύνεται στο παρόν και παράλληλα προσφέρει εναύσματα για να εκτιμήσουμε και το μέλλον.

Το βιβλίο μιλά για πολιτισμό και για ήθος (παιδεία). Επιβεβαιώνει ότι ο πολιτισμός περιλαμβάνει θεμελιώδους σημασίας ζητήματα όπως η γλώσσα, η φιλοσοφία, η πολιτική, η επιστήμη, η τέχνη, η λογοτεχνία και η θρησκεία, αλλά και πνευματικές και ηθικές διαστάσεις οι οποίες –πιο πολύ από τα υλικά στοιχεία– καθορίζουν την πορεία του. Οι ρίζες του πολιτισμού, ως προϊόντος της ανθρώπινης δραστηριότητας, βρίσκονται βαθιά μέσα στον χρόνο. Ασφαλώς, ο ελληνικός πολιτισμός και το ήθος, στη διαχρονία τους κατά την επίμονη δημιουργική του παρουσία τα προηγούμενα 3.500 χρόνια, έχουν υιοθετηθεί και από μη-Έλληνες για να υπηρετήσουν και τις δικές τους κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και άλλες ανάγκες. Αυτοί είναι που περιγράφονται ως φιλέλληνες.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και ο συγγραφέας της παρούσας μελέτης έχουν επίγνωση ότι το αντικείμενό της είναι τόσο ευρύ, ώστε δεν θα μπορούσε ένα και μόνο βιβλίο να δώσει μια οριστική εικόνα του. Είναι όμως μια απόπειρα να σκιαγραφηθεί μια συνολική εικόνα του παγκόσμιου φιλελληνισμού και να παρουσιαστεί ένα έργο αναφοράς. Το Ίδρυμα και ο συγγραφέας ελπίζουν ότι το βιβλίο θα γίνει εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων διαστάσεων του ελληνικού πολιτισμού αλλά και εφαλτήριο για την ανάληψη περισσότερων συναφών ερευνών για αυτές, στο μέλλον.

The Aegis of Hellas. Contemporary Global Philhellenism

Anastasios Tamis

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2022, σ. 624