Παρουσίαση του βιβλίου του Άντι Μανάτου με τις ιστορίες 60 Ελληνοαμερικανών

Φωτο: Από αριστερά διακρίνονται οι Μάικ Μανάτος, Αντι Μανάτος και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.

 

Νέα Υόρκη.- Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία εκδήλωση στην κατοικία του Έλληνα Γενικού Προξένου της Νέας Υόρκης  για την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της εταιρείας πολιτικών συμβούλων «Manatos & Manatos» Άντι Μανάτου (Andy Manatos) με τίτλο «Ο ξεχωριστός Ελληνικός λαός: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του και η φιλοσοφία του για την ζωή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα» («The Extraordinary Greek People: Their Remarkable Achievements and Philosophy for Living from Ancient Times to Today»).

Το βιβλίο παρουσιάζει την πορεία και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ενώ αναφέρεται και στις ξεχωριστές ιστορίες 60 σημαντικών Ελλήνων που διέπρεψαν στις ΗΠΑ διαχρονικά.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας την ιστορία τεσσάρων γενεών της οικογένειας Manatos ως την επιτομή του αμερικανικού ονείρου, ανέφερε ότι το βιβλίο του Andy Manatos συνιστά ένα σημείο αναφοράς και μία κληρονομιά  που θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές Ελληνοαμερικανών να γνωρίσουν την ιστορία και τις αξίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ο Άντι Μανάτος ενώ υπογράφει το βιβλίο για τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης.

Για το σκοπό αυτό, προβάλλονται περιπτώσεις προσωπικής πορείας 60 επιφανών Ελληνοαμερικανών, που παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, κατόρθωσαν να αναδειχθούν στην επιχειρηματική, θρησκευτική και πολιτική σφαίρα των ΗΠΑ. Αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τις ιστορίες και τις αξίες αυτών των επιφανών Ελληνοαμερικανών, για τις οποίες είμαστε όλοι περήφανοι, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Επίσης, τον Andy Manatos προλόγισε και ο γιός του Mike Manatos, o οποίος υπογράμμισε ότι οι αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ήταν εκείνες που συνέβαλαν στις επιτυχίες των επιφανών Ελληνοαμερικανών.

Στην ομιλία του, ο συγγραφέας του βιβλίου, Αndy Manatos, υπογράμμισε τη σημασία και το ρόλο της ελληνικής κουλτούρας, τονίζοντας ότι ο Ελληνισμός δεν συνάγεται και δεν είναι απλά  απόρροια της γέννησης κάποιου στην Ελλάδα, αλλά ένα σύστημα αξιών και μια νοοτροπία που βοήθησε για παράδειγμα τους αρχαίους Έλληνες να μετρήσουν με αξιοσημείωτη ακρίβεια την περίμετρο της γης, χρησιμοποιώντας απλά μέσα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στους πρωτεργάτες της αμερικανικής Δημοκρατίας, όπως του Προέδρου Thomas Jefferson, ο οποίος μιλούσε και έγραφε ελληνικά. Σημείωσε, στην συνέχεια, ότι παρά τις πολύ σκληρές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι πρώτες γενιές Ελλήνων μεταναστών, κατόρθωσαν με σκληρή δουλειά να επιβιώσουν, να μορφωθούν και να διαπρέψουν τάχιστα στην διάρκεια μίας μόνο γενιάς.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, με ιδιαίτερη μνεία στη Μάχη της Κρήτης, καθώς και στην πολιτική πορεία επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, όπως ο Mike Dukakis και ο Paul Sarbanes.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επιχειρηματίας John Catsimatidis, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Philip Christopher, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, το ανώτερο στέλεχος  της ALMA Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, και άλλοι επιφανείς Ελληνοαμερικανοί.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Πηγή: Anamniseis.net