Έλληνας καθηγητής της Μελβούρνης πίσω από την «επανάσταση» στα αναπηρικά αμαξίδια

Ο καθηγητής Κ. Μουζάκης. Φώτο: Deakin University

Χάρη σε μια νέα εφαρμογή, τα αμαξίδια κινούνται μέσα στο σπίτι αυτόνομα διαβάζοντας ακόμα και την σκέψη του χρήστη τους

 

Μελβούρνη.- Ένας Έλληνας καθηγητής της Μελβούρνης, ο Κωνσταντίνος Μουζάκης, είναι μεταξύ αυτών που βρίσκονται πίσω από την επαναστατική αυτόνομη οδήγηση αναπηρικού αμαξιδίου στον κόσμο που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη.

Συγκεκριμένα, η αυστραλιανή εταιρία Control Bionics φέρνει την αυτόνομη οδήγηση σε αναπηρικά αμαξίδια με το λεγόμενο Drove.

Το Drove, που δημιουργήθηκε από την Control Bionics σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (A2I2) του Πανεπιστημίου Deakin, μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων σε ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια, επιτρέποντας στους χρήστες να κινούν τα αμαξίδιά τους αυτόνομα και με ακρίβεια χωρίς joystick.

Το Drove sυνδυάζει ένα σύστημα ψηφιακής κάμερας με το λογισμικό παρακολούθησης της Control Bionics και την τεχνολογία NeuroNode που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη διεπαφή με τη σκέψη τους

Το Drove μπορεί να περάσει άνετα από πόρτες και στενούς διαδρόμους και να σταματά όταν συναντά απροσδόκητα εμπόδια.

“Η τεχνολογία μας NeuroNode επιτρέπει σε άτομα να κινούνται με ασφάλεια στο σπίτι τους. Πρόκειται για ένα επίπεδο ανεξαρτησίας που δεν θεωρούσαν ποτέ δυνατό”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Control Bionics, Jeremy Steele.

“Το να μπορείς να κινείσαι έτσι ώστε ο ήλιος να μην είναι στα μάτια σου ή να φεύγεις από ένα δωμάτιο με τους δικούς σου όρους είναι πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν τα σκέφτονται καθόλου, αλλά πρέπει να βασίζεσαι σε κάποιον άλλο γι’ αυτά, το να έχεις μια συσκευή που σου δίνει αυτόν τον έλεγχο είναι εκπληκτικό”.

Και πρόσθεσε: “Το να δώσουμε ανεξαρτησία, ασφάλεια και έλεγχο σε όσους ζουν με περιορισμένη κίνηση από ασθένειες όπως η σκλήρυνση, η εγκεφαλική παράλυση και η νόσος του κινητικού νευρώνα (MND), καθώς και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, ήταν ο κινητήριος λόγος για την ίδρυση της Control Bionics και το Drove πηγαίνει πολύ μακριά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η A2I2 παρείχε μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών λογισμικού για το έργο.

Ο συνδιευθυντής του A2I2, καθηγητής Κωνσταντίνος Μουζάκης, δήλωσε: “Ήμασταν ενθουσιασμένοι που συνεργαστήκαμε με την Control Bionics σε ένα έργο που έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματική διαφορά για τα άτομα που ζουν με κινητική νευρωνική νόσο και άλλα που δυσκολεύονται να κινηθούν στο αναπηρικό τους αμαξίδιο χρησιμοποιώντας ένα joystick”.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού έργου Dr. Srikanth Thudumu, δήλωσε ότι η πρόκληση ήταν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των παραδοσιακών ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων που ελέγχονται με joystick.

“Στο A2I2, αναπτύξαμε έναν ψηφιακό δίδυμο τελευταίας τεχνολογίας που εμφανίζει μια εικονική αναπαράσταση του σπιτιού του χρήστη. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν έναν προορισμό, ενώ το προηγμένο μας σύστημα ελέγχου εξασφαλίζει την ασφαλή πλοήγηση εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, ενσωματώσαμε έναν μηχανισμό παράκαμψης που επιτρέπει στους χρήστες να ανακτήσουν τον χειροκίνητο έλεγχο ανά πάσα στιγμή”.