Καθαίρεση του ΔΣ του Σχολείου του Αγ. Δημητρίου Αστόριας

Ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Νέα Υόρκη.- Το πλήρες κείμενο – σε ανεπίσημη μετάφραση –  του κοινού ανακοινωθέντος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου σχετικά με τα συμβάντα την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας δημοσίευσε η Ιστοσελίδα anamniseis,net.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή και η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας πρόσφατα ανήγγειλαν σχέδιο αντιμετώπισης των σύνθετων προβλημάτων που επηρέασαν δυσμενώς τον Άγιο Δημήτριο και τα οποία προκάλεσαν την οικονομική παρακμή των προσφάτων ετών.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής προχώρησε στην άμεση αλλαγή της ηγεσίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, διορίζοντας παράλληλα ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση των συνολικών οικονομικών προβλημάτων, που πρόσφατα αντιμετώπισε. Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καθαίρεση του μέχρι πρότινος προέδρου, Στέφανου Θωμάτου, ο οποίος ενημερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι εκτός του νέου Συμβουλίου, ενώ του ζητήθηκε να διευκολύνει τις διαδικασίες.  Εκτός από τον κ. Θωμάτο, εκτός της διοικητικής σύνθεσης βρέθηκαν οι επίσης πρώην πρόεδροι, Φώτιος Παπαμιχαήλ και Εβαν Χριστάκος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνικού Κήρυκα”, οι αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από το γεγονός ότι η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου είχε επικαλεστεί αδυναμία καταβολής των μηνιαίων υποχρεώσεων προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προβάλλοντας ως αιτιολογία τα υπέρογκα έξοδα για την κατασκευή του κτιρίου του παιδικού σταθμού αλλά και την οικονομική αιμορραγία που προκλήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ήδη, όπως σημειώνει ο “Εθνικός Κήρυξ”, προχώρησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εξέλεξε ως πρόεδρο τον φαρμακοποιό Νίκο Παπαϊωάννου, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που κατείχε έως πρόσφατα τη θέση του Ταμία. Παράλληλα, Γραμματέας εξελέγη η Παρθένα Ψύλλου, ενώ στη θέση του Ταμία μετακινήθηκε η Κέλυ Μανέτα.

Επιπλέον, απομακρύνθηκαν οι Αγγελική Κάπταν, Σοφία Παπαδοπούλου και Μαρία Τζίκα, κατόπιν απόφασης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής -η οποία επιβεβαιώνεται από κύκλους της κοινότητας- με την αιτιολογία ότι απείχαν επανειλημμένως από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το κοινό ανακοινωθέν στα αγγλικά και σε ανεπίσημη μετάφραση από τις anamniseis.net.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σχετικά με τις καθαιρέσεις στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας.

«Αυτή είναι μια από τις πιο εικονικές κοινότητες, η οποία διατηρεί το μοναδικό Ελληνορθόδοξο Λύκειο της χώρας. Το ένδοξο παρελθόν του και η σημερινή δυναμική του μας παρέχουν κάθε λόγο να πιστεύουμε στο μέλλον της κοινότητας και των σχολείων της» δήλωσε ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης.

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η Αρχιεπισκοπή δεν θα επιτρέψουν στον Αγιο Δημήτριο να παραπαίει».

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει ανεξάρτητους συμβούλους οι οποίοι θα εξετάσουν την λειτουργία της κοινότητας και των σχολείων, καθώς επίσης των οικονομικών βιβλίων και των πρακτικών τόσο της κοινότητας και όσο και όλων των φορέων της με στόχο την εκπόνηση ενός αναδιαρθρωμένου και βιώσιμου οικονομικού σχεδίου για το μέλλον. Επί πλέον θα επιδιωχθεί μια βραχυπρόθεσμη πιστωτική διευκόλυνση, η οποία θα παράσχει την δυνατότητα στον Άγιο Δημήτριο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ανάγκες ρευστότητας. Εν τέλει η διοίκηση της κοινότητας θα αναζωογονηθεί.

«Ετούτη η κοινότητα ανεγέρθηκε από μετανάστες με μεγάλα οράματα για το μέλλον, πολλά από τα οποία έγιναν πραγματικότητα. Η κοινότητά μας σήμερα έχει επίσης μεγάλα όνειρα τα οποία μαζί με την Αρχιεπισκοπή θα τα υλοποιήσουμε», δήλωσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

«Εμείς έχουμε κάθε προσδοκία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το σχολείο θα εκπληρώσει τις προσδοκίες του, η ανέγερση της πολυκατοικίας που θα στεγάσει τον βρεφικό σταθμό θα ολοκληρωθεί και για μία ακόμη φορά η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας θα λάμψει και πάλι ως η Αθήνα της Αμερικής», κατέληξε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Mε στοιχεία από anamniseis.net και ekirikas.com