Συγκρούσεις στη Γαλλία μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Ερντογάν

Μασσαλία.- Επεισόδια ξέσπασαν χθες Δευτέρα το μεσημέρι στη Μασαλία (νότια Γαλλία) ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γύρω από εκλογικό κέντρο για τούρκους πολίτες που μπορούν να ψηφίσουν εκ των προτέρων στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν δυο φορές για να χωρίσουν τούρκους ψηφοφόρους, που κλήθηκαν να ψηφίσουν δύο εβδομάδες προτού διεξαχθούν οι δυο διαδικασίες, που θα οργανωθούν τη 14η Μαΐου στην Τουρκία, διευκρίνισε η διοίκηση της αστυνομίας του νομού Μπους ντι Ρον, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το τρίτο πρόγραμμα της γαλλικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν περί τις 14:30 γύρω από το εκλογικό τμήμα, στα νότια προάστια της Μασαλίας, κοντά στο πάρκο Σανό (όγδοο διαμέρισμα)· τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Τιμόν. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να χωρίσει δυο αντίπαλες ομάδες.

Ακολούθησαν νέα επεισόδια καθώς τέλειωνε η μέρα, παρά την παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας, και έγιναν δυο προσαγωγές, διευκρίνισε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, όμως θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά ενωμένη την αντιπολίτευση έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Θα αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους, με σημαντικότερο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης -που ανήκουν από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά-, με κυρίαρχο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται αμφίρροπη αναμέτρηση που τα δυο βασικά στρατόπεδα διαβεβαιώνουν πως θα κερδίσουν από τον πρώτο γύρο. Αν χρειαστεί δεύτερος, θα διεξαχθεί την 28η Μαΐου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ