Συνέντευξη στην Panhellenic Post του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη

 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αθήνα.- Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην Panhellenic Post ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της Εμπορικής Ναυτιλίας την 4ετία, εκτιμώντας πως  “αν λάβει κανείς υπόψη του τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση μας, εκτιμώ ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό”.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στην αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου εκτιμώντας πως “Μετά από 65 ολόκληρα χρόνια και αλλεπάλληλες προσπάθειες η Ελλάδα απέκτησε τελικά ένα θεσμικό εργαλείο που διαμορφώνει τις σχέσεις Πολιτείας και ναυτιλίας το οποίο είναι ίσως το πλέον σύγχρονο σε όλο τον κόσμο”.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ. : Κύριε Υπουργέ, για δεκαετίες  στον Προϋπολογισμό του Ελληνικού Κράτους το Κονδύλι «Άδηλοι Πόροι» αντιπροσώπευε την κύρια πηγή εσόδων του ελληνικού Κράτους. Όπου, ως γνωστόν,  «άδηλοι πόροι» είναι το Ναυτιλιακό Συνάλλαγμα, το Τουριστικό Συνάλλαγμα και το Ομογενειακό Συνάλλαγμα. Θέλω να ρωτήσω, το Ναυτιλιακό συνάλλαγμα που βρίσκεται σήμερα σε σχέση με τα γενικά έσοδα του Κράτους;

Απ. : Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια του έθνους μας, τους απόδημους Έλληνες, τους οποίους και καλώ να ασκήσουν μαζικά το εκλογικό δικαίωμα τους.

Η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί διαχρονικά τον πιο εξωστρεφή βιομηχανικό τομέα της Πατρίδας μας και, παράλληλα, ένα θεμελιώδη πυλώνα για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή της χώρας μας.

Όσον αφορά τώρα το ερώτημα σας, με βάση τα μέχρι στιγμής αριθμητικά δεδομένα που αφορούν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχουν εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας προκύπτει ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα από αρχές του 2022 έως και τον Οκτώβριο ανήλθε σε 19.48 δις ευρώ ή 21.57 δις. δολάρια. Επιχειρώντας με ασφάλεια πλέον μία προβολή, εκτιμώ  ότι τα τελικά μεγέθη συναλλάγματος θα ξεπεράσουν σημαντικά τα 20 δις ευρώ ή 22.14 δις. δολάρια.

Ερ. : Είσθε ικανοποιημένος από την δυναμική της Εμπορικής Ναυτιλίας σήμερα, και τη θέση της στην διεθνή ναυτιλιακή δύναμη ; Τι θα είχατε να πείτε για τους Έλληνες Εφοπλιστές;

Πάγια και θεμελιώδη επιδίωξη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας ισχύος της ελληνικής ναυτιλίας.

Για τον λόγο αυτό  στις αρχές του 2021 προωθήσαμε σειρά μέτρων για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας του εθνικού μας νηολογίου.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων, μπορούμε να μιλάμε για μία επιτυχημένη παρέμβαση.

Τον πρώτο χρόνο, το 2021 δηλαδή, οι αιτήσεις για υπαγωγή νέων ποντοπόρων πλοίων αυξήθηκαν κατά 60,8% έναντι του 2020.

Την διετία 2021-2022 παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των εγγραφών ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,8 % για το έτος 2021 και 42,8% για το έτος 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του έτους 2020.

Εξάλλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Οικονομικών, προωθήσαμε μέτρα προσαρμογής του ελληνικού καθεστώτος ενισχύσεων στη ναυτιλία με τους κανόνες της Ε.Ε. περί ανταγωνισμού και έτσι το Νοέμβριο 2022, προχωρήσαμε σε ένα νέο συνυποσχετικό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας, το οποίο θα αποφέρει επιπρόσθετα δημόσια έσοδα 60 εκ. ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ελληνική διαχείριση πλοίων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 5.114 μονάδων. Ο Πειραιάς είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως.

Ως γνωστόν το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη του τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση μας, εκτιμώ ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

Ερ. : Στην Ακτοπλοϊκή ναυτιλία, τι θεωρείτε ως επίτευγμα της κυβέρνησης στην 4ετή θητεία της;. Έχουν ελεγχθεί για το αξιόπλοο, και επιθεωρηθεί όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας;

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την απάντηση μου από το τέλος.

Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη μοιραία η ασφάλεια της ακτοπλοΐας έγινε θέμα πρώτης γραμμής και ως ένα σημείο ήταν λογικό μιας και πρόκειται για το μαζικότερο ίσως μεταφορικό μέσο που διαθέτει σήμερα η χώρα μας.

Σκεφτείτε μόνο ότι με τα πλοία της ακτοπλοΐας κάθε χρόνο μεταφέρουν σχεδόν 18 εκατ. Επιβάτες από και προς τα νησιά μας.

Στην ακτοπλοΐα όμως όπως και σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας ισχύουν διεθνείς συμβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν το εθνικό δίκαιο, το οποίο ειδικά στην Ελλάδα και ειδικά στην ακτοπλοΐα είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως.

Συνεπώς τα πλοία της ακτοπλοΐας μας για να μπορούν να ταξιδεύουν πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις ο έλεγχος τήρησης των οποίων ανήκει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Οι επιθεωρήσεις των πλοίων λοιπόν είναι συνεχείς και αδιάλειπτες και δεν επηρεάζονται από τυχόν άλλα συμβάντα. Ως εκ τούτου νομίζω ότι η ακτοπλοΐα μας  είναι ασφαλής και εύχομαι σε όλους να έχουν ένα καλό και όμορφο καλοκαίρι στα όμορφα Ελληνικά νησιά.

Τώρα όσον αφορά την ακτοπλοΐα και τα μέτρα που λάβαμε για τον κλάδο θα ήθελα να σημειώσω τα εξής.

Ως κλάδος η Ελληνική ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και απόφαση μας ήταν να βρούμε τρόπους που θα βελτιώνουν τις παραμέτρους λειτουργίας της δεδομένου πως παρέχει ένα ξεχωριστό κοινωνικό έργο μιας και τα πλοία της συνδέουν την ενδοχώρα με τα νησιά μας στα οποία κατοικεί το 15% του πληθυσμού της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ως στόχο τους έχουν να διασφαλίσουν την συνοχή του νησιωτικού χώρου, με εξορθολογισμό του συστήματος διαχείρισης άγονων γραμμών αλλά και αναβάθμιση της διαχείρισης του δικτύου θαλάσσιων συγκοινωνιών με νέα μέσα και τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίσαμε το Ν. 4625/2019 (Α΄139) μέσο του οποίου η χρηματοδότηση των «άγονων γραμμών» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, αυξάνοντας το ύψος των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων από 90,1 σε 130 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2020 και σε 138 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα έτη 2021,2022 και 2023, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δεκαέξι (16) νέες δρομολογιακές γραμμές, να προστεθούν προορισμοί σε ήδη υπάρχουσες, να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων αυτών και να υπογραφούν περισσότερες πολυετείς συμβάσεις με πλοία ταχύτερα και μικρότερης ηλικίας προς όφελος των κατοίκων των νησιών και συνολικά της Εθνικής Οικονομίας.

Επίσης εξασφαλίσαμε στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» χρηματοδότηση ύψους 600.000.000€ σε σύνολο προϋπολογισμού προγράμματος 2,1 δις €.

Προτεραιότητα έχουν οι παρεμβάσεις σε επιλεγμένα νησιωτικά λιμάνια σύμφωνα με τις ανάγκες επανασχεδιασμού των ακτοπλοϊκών/εμπορευματικών μεταφορών.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συνδυαστούν με την προώθηση της χρήσης καθαρών καυσίμων κατά την πρόωση του πλοίου και την προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου για τη λιμενική διαχείριση σε συνέχεια χρηματοδότησης από την DG Reform, καθώς και προετοιμασία για την πράσινη μετάβαση των λιμένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Fit for 55.

Τέλος, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον προγραμματισμό της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας για μικρές άγονες γραμμές, τη ραχοκοκαλιά της νησιωτικότητας, με πολυετείς συμβάσεις, με διάθεση 370 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ερ. : Πόσο έχει προχωρήσει η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας;

Πρώτα απ΄όλα να ξεκαθαρίσω κάτι που ακούω ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες μέρες Οι λιμένες δεν πωλούνται. Αξιοποιούνται.

Είτε με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μέσο διεθνών διαγωνισμών όπως συνέβη στις περιπτώσεις των λιμένων Ηγουμενίτσας, Βόλου και Ηρακλείου, είτε με μέσω της διαδικασίας υποπαραχώρησης όπως συνέβη στην περίπτωση της Καβάλας και της Κέρκυρας για τη μαρίνα mega yachts.  Οι λιμενικές υποδομές λοιπόν μισθώνονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις, όπως έχει ήδη συμβεί στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, και η κατακόρυφη αύξηση της λιμενικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας έχουν φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας της προηγούμενης εβδομάδας ανεβάζει την Ελλάδα στην 19η θέση στον κόσμο στον κλάδο των logistics και του διαμετακομιστικού εμπορίου από την 44η θέση που την παραλάβαμε πριν από 4 χρόνια.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αν και υπήρχε η νομοθετική πρόβλεψη οι εργαζόμενοι των λιμένων να μεταταχθούν στο Δημόσιο τελικά μόνο ελάχιστες στον αριθμό, περίπου 10 εργαζόμενοι, το επέλεξαν.

Για λιμενικά έργα έχουμε εξασφαλίσει πόρους μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Μεταφορές 2021-2027» περί τα 180.000.000,00 Ευρώ, ενώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας πόρους περί των 100.000.000,00 Ευρώ.

Επίσης σε συνέχεια πρότασης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναθέσει μελέτη σε διεθνή οίκο για την αναμόρφωση του λιμενικού συστήματος και της λιμενικής διακυβέρνησης της χώρας μας.

Η μελέτη βασίζεται και σε διεθνή δεδομένα αλλά στη βάση των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων.

Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη αναδιοργάνωσης.

Τέλος στις 5 Δεκεμβρίου του 2022 ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε και πάλι στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο, δέκα χρόνια μετά την απένταξή του.

Επίσης, στη λίστα τού υπό αναθεώρηση Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, εκτός της Αλεξανδρούπολης, προστέθηκαν άλλοι 16 ελληνικοί λιμένες οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις, όπως έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο υφιστάμενο ελληνικό δίκτυο κυρίως στον τομέα του «πρασινίσματος» των λιμένων και της τεχνολογικής αναβάθμισής τους.

Ερ. : Τι σας γεμίζει με περισσότερη ικανοποίηση από τη θητεία σας στο υπουργείο ;

Υπάρχουν πολλά, μικρά ή μεγάλα πράγματα που έγιναν στην διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών της θητείας μου στο υπουργείου. Δεν γνωρίζω τι φέρνει το αύριο, αλλά έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι έπραξα ότι καλύτερο μπορούσα.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ήταν πάντα δίπλα μας σε κάθε βήμα ή πρωτοβουλία που λαμβάναμε, αλλά και τους  συνεργάτες μου που εργάστηκαν με όραμα και αποφασιστικότητα για να κάνουμε βήματα μπροστά.

Αν τώρα χάριν της ερώτησης σας πρέπει να ξεχωρίσω μια πρωτοβουλία μας, θα σας έλεγα ότι είναι η αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου. Μετά από 65 ολόκληρα χρόνια και αλλεπάλληλες προσπάθειες η Ελλάδα απέκτησε τελικά ένα θεσμικό εργαλείο που διαμορφώνει τις σχέσεις Πολιτείας και ναυτιλίας το οποίο είναι ίσως το πλέον σύγχρονο σε όλο τον κόσμο.

Ερ. : Οι εκλογές έφθασαν. Πώς σχολιάζετε το σύστημα της απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική το μόνο που προσφέρει είναι κυβερνητική αστάθεια και αλλοίωση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων. Οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί τόσο εκτός, όσο και εντός της χώρας απαιτούν μια ισχυρή κυβέρνηση και κυρίως μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις χωρίς να ανακόπτει την πορεία ανάπτυξης της πατρίδας μας. Και μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να τα εγγυηθούν αυτά.

Το «ή προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω», δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η ουσία και το διακύβευμα.

Ερ. : Αν η απλή αναλογική δεν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πολλά έχουν ακουστεί για «κυβέρνηση ηττημένων». Νομίζετε μπορεί να υπάρξει αντ αυτής «κυβέρνηση νικητών»;

Θεωρώ εφιαλτικό σενάριο, τη δημιουργία μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης ηττημένων.

Η επιδίωξη αυτή του κυρίου Τσίπρα, αποτελεί πρόσθετο και ισχυρό κίνητρο, ώστε οι πολίτες, ακόμα και αν έχουν κάποια παράπονα, να στηρίξουν στις κάλπες της 21 ης Μαίου τη Νέα Δημοκρατία. Ο λαός μας πλήρωσε βαριά την «πρώτη φορά αριστερά».

Μια δεύτερη φορά, θα τίναζε στο αέρα όλα όσα έχουμε με κόπο πετύχει.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη βαριά φορολογία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ανεργία στο 19%, τους επικίνδυνους πειραματισμούς που απείλησαν ακόμα και τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση. Είμαι βέβαιος ότι με την ψήφο του θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα.

Ερ. : Γιατί ζητάτε αυτοδυναμία ;

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η μόνη λύση για το μέλλον της χώρας είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, αποτελεί βάση και εφαλτήριο για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, που θα ακολουθήσουν.

Δεν χωρά, συνεπώς, στις 21 Μαΐου χαλαρότητα, ψήφος διαμαρτυρίας, ή αποχή. Το αντίθετο.

Από την επαφή μου με τους πολίτες, διαπιστώνω ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, ώστε η πατρίδα μας να συνεχίσει τη θετική της πορεία και να μην γυρίσουμε πίσω στις αποτυχημένες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία πολύ υψηλό ποσοστό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, για να «κλειδώσει» η αυτοδυναμία στη δεύτερη, που θα ακολουθήσει.

Ερ. : Στην εκλογική σας Περιφέρεια Λασιθίου υπάρχουν πολλοί Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν φέτος από το εξωτερικό;

Δεν υπάρχουν απόδημοι Λασιθιώτες, έτσι όπως τους εννοείτε.

Υπάρχουν παιδιά του Λασιθίου τα οποία όπου και αν ζουν πάντα θα ανήκουν εδώ και πάντα γυρίζουν στις πατρογονικές εστίες και στις ρίζες τους.

Όπου και αν βρίσκονται τους καλώ να πάνε να ψηφίσουν για το καλό της πατρίδας, για το καλό της Κρήτης μας και για το καλό του νομού μας.

Χιλιάδες χαιρετίσματα όσοι και αν με γροικάτε

Κι αφήνω σας παραγγελιά την Κρήτη μην ξεχνάτε.

Σας ευχαριστώ