Μητσοτάκης: Θα δεχτώ ντιμπέιτ με τον Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές – Το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το καλύτερο σενάριο των εκλογών είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – Στις δεύτερες εκλογές θα κάνω το debate με τον κ. Τσίπρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης

Αθήνα.- Στην αποκάλυψη ότι θα δεχτεί ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες κάλπες, εάν αυτές χρειαστεί να γίνουν, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 είπε ότι οι πρώτες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα.

Πρόσθεσε πως στις δεύτερες εκλογές, αν χρειαστεί να γίνουν, θα πρέπει να υπάρξει τηλεμαχία των δυο αρχηγών.

Αυτό, γιατί, όπως είπε, οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και με μπόνους επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι αυτές της 21ης Μαΐου» και πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές, θα πάρει την διερευνητική εντολή «αλλά το τι θα την κάνω, θα έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν δέχτηκε να τον συναντήσει μετά την εκλογή του.

Συμπλήρωσε ότι «η στρατηγική ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καλύτερο σενάριο για τον τόπο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ».

Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και τον ίδιο.

«Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο έχουμε διαφορές».

Για τις νέες εξαγγελίες είπε ότι «όσο κινούμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι προϋπόθεση είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε πλεονάσματα».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω να επιστρέψει η χώρα σε εποχές επιτήρησης και Μνημονίων. Οι εποχές των παχιών αγελάδων του covid παρήλθαν οριστικά. Επειδή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πειθαρχημένοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επιστρέφουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα που δημιουργούμε. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλέονασμα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά: «Είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις. Όλοι είδαν αυξήσεις αλλά ορισμένοι όχι στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αυτό το διορθώσαμε με 200-300 ευρώ ως ενίσχυση. Είναι δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά» είπε.

Τόνισε ότι όλες οι κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του ήταν εισαγόμενες, ενώ την κρίση του 2015 την προκάλεσε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί, ενώ οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες. Προέβλεψε ότι «τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024».

Επανέλαβε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 930 ευρώ και ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας.

Για τη μείωση του ΕΦΚ στα τρόφιμα είπε ότι δεν θα περάσει στις τιμές των τροφίωμων. «Θυμάστε τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Δεν πέρασε στην τελική τιμή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο κόμμα Κασιδιάρη είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες. Το τι γίνεται στη δεξιά πολυκατοικία δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ».

Είπε ακόμη ότι «κάποιους τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Τσίιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές».

Για τις υποκλοπές είπε: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις υποκλοπές. Σίγουρα θα βαρύνει πολιτικά, αρνητικά και όχι θετικά. Εμείς όμως αυτό που είπαμε το κάναμε: Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την πώληση παράνομου λογισμικού και πήραμε όλα τα θεσμικά μέτρα ώστε αυτό να μην ξαναγίνει. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με πιο αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν».