Μιά Ελληνίδα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Για τους περισσότερους, μία επίσκεψη στο Λονδίνο περιλαμβάνει και μία βόλτα έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αυτή είναι η κοντινότερη επαφή που μπορούν να έχουν με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Για την Ανδριανή Μανέττα, όμως, αυτή είναι καθημερινότητα, μιας και εργάζεται για το παλάτι ως κειμενογράφος. Αυτό της εξασφάλισε “πρώτη θέση” στην τελετή στέψης που φάνηκε να κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου αυτό το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου, η ίδια εμφανίστηκε σε διάφορα ελληνικά κανάλια περιγράφοντας την τελετή στέψης, τις εκδηλώσεις χαράς σε όλη τη Βρετανία και το γενικότερο κλίμα. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διαδρομή, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε από τη Ρόδο, όπου μεγάλωσε.

Η Ανδριανή είναι η δεύτερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Μαννέτα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ο πατέρας της ήταν ιερέας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στα Δωδεκάνησα, σκεπτόμενος και μορφωμένος. Έμεινε ορφανός από παιδί και έτσι βρήκε την οικογένεια που δεν είχε στην Εκκλησία. Ήταν ένας από τους πιο στενούς φίλους του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο τελευταίος αποτέλεσε και ισχυρό πρότυπο για την Ανδριανή. Η απώλειά του, μάλιστα, κόστισε ιδιαίτερα τόσο στην ίδια, όσο και στην υπόλοιπη οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν από εκείνους που κουβάλησαν το φέρετρο και έριξε πρώτος χώμα.

Η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Πρωτοπόρα και δυναμική ήταν η πρώτη που ανέλαβε ένα πρόγραμμα με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους, ώστε οι γονείς ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους να είναι πιο εναρμονισμένοι με αυτά. Οι καλύτερες παιδικές της αναμνήσεις ήταν τα οικογενειακά ταξίδια που έκαναν στο εξωτερικό, εκπαιδευτικά και λιτά. Αυστηροί, αλλά και μετριοπαθείς, οι γονείς της χρησιμοποιούσαν τον διάλογο και το χιούμορ σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία στη ζωή με βάση αρχές.

Άριστη μαθήτρια και τελειομανής, η Ανδριανή βιώνει την πρώτη “προσωπική ήττα”, όπως την περιγράφει, όταν δεν καταφέρνει να μπει στη Νομική Σχολή. Παράλληλα με τις Πανελλήνιες έδινε και εξετάσεις για πτυχίο πιάνου, έκανε χορό και αθλητισμό. Λόγω τραυματισμού έπρεπε να χειρουργηθεί δίχως καθυστέρηση και η περιπέτεια αυτή συνέπεσε με τις εξετάσεις. Έχασε για ελάχιστα μόρια τη Νομική και ο κόσμος χάθηκε γι’ αυτήν. Η μητέρα της ήταν αυτή που συμπλήρωσε το μηχανογραφικό της, θεωρώντας ότι η Φιλολογία θα ήταν ιδανική για μία νεαρή γυναίκα που θα επιθυμούσε σύντομα να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Η Ανδριανή, όμως, είχε άλλα σχέδια.

Πράγματι, μετακόμισε μόνη της στην Αθήνα, αφήνοντας για πρώτη φορά τη δεμένη οικογένειά της. Ήταν μία μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλογιζόταν με φόβο το μέλλον της, αποχαιρετώντας την παιδική και εφηβική ανέμελη ηλικία. Δεν είχε ταιριάξει ποτέ με τους συνομηλίκους της και δεν είχε τα ίδια βιώματα με εκείνους. Η πρωτεύουσα ήταν μονόδρομος για εκείνη. Όταν ξεκίνησε τα μαθήματα γλωσσολογίας, μαγεύτηκε από τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας. Αμέσως το συνδύασε με το μάρκετινγκ. Δεν είχε, όμως, κανέναν να την καθοδηγήσει. Έκανε σχέδια στο μυαλό της με φρενήρεις ρυθμούς, αλλά μέχρι εκεί.

Ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται. Ήταν αποφασισμένη να μην επιβαρύνει την οικογένειά της. Η πρώτη της δουλειά σε ηλικία 18 και μισό ήταν σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες αισθητικών κέντρων. Πριν το καταλάβει έστηνε τα δίκτυα πωλητών και το τμήμα μάρκετινγκ, αν και την είχαν προσλάβει για να φέρνει πελάτες. Άρχισε επίσης να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά.

Στη συνέχεια μπήκε το ραδιόφωνο στη ζωή της. Έγινε κειμενογράφος. Δούλευε δίχως να το γνωρίζει η οικογένειά της και κοιμόταν ελάχιστες ώρες. Είχε πέσει, άλλωστε, με τα μούτρα σε ομάδες, συλλογικότητες, χόμπι και δραστηριότητες. Ακόμα και με τον Ολυμπιακό είχε παθιαστεί. Δούλευε πολύ, γιατί είχε την ανάγκη της αναγνώρισης. «Από νωρίς ξεψάρωσα, αναγνώρισα τις ικανότητές μου και το τί μπορεί να κερδίσω οικονομικά από αυτές», μας είπε.

Ελλάδα και φυσικό αέριο – Από διακομιστής παραγωγός

To άλμα στο χώρο της επικοινωνίας

Άρχισε να γράφει ομιλίες πολιτικών και σιγά-σιγά άνοιξε έναν εντυπωσιακό κοινωνικό κύκλο. Παράλληλα, ανέλαβε το μάρκετινγκ μίας ναυτιλιακής εταιρείας. Αν και τα χρήματα που κέρδιζε φαίνονταν πολλά για ένα άτομο της ηλικίας της, εκείνη αποφάσισε να τα επενδύσει στον εαυτό της, χρηματοδοτώντας τις σπουδές της πάνω στο μάρκετινγκ και στην επικοινωνία. Ήταν μία περίοδος που η ίδια είχε περιγράψει τον εαυτό της σαν “καρχαρία” και το εγώ της δυσανάλογο με την ηλικία της.

Έκανε μία συνεργασία με έναν αμερικανικό όμιλο, το σύστημα του οποίου ήταν βασισμένο στο NLP, που σημαίνει Neuro-Linguistic Programming (Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός). Πρόκειται για μία προσωπική μετατόπιση, αλλά και την απόκτηση ενός νέου διευρυμένου κοινωνικού δικτύου. Την περίοδο εκείνη έκανε ατελείωτα επαγγελματικά ταξίδια, γνωρίζοντας νέα άτομα. Δημιούργησε τη δική της εταιρεία, η οποία οργανώνει συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις.

Το 2018 δημιούργησε και έναν πολυχώρο για σεμινάρια, εκθέσεις και συνέδρια. Μία εξαιρετικά ελκυστική πρόταση από την Amazon την οδήγησε στην Αγγλία. Δύο μήνες μετά, όμως, όλα έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας. Τότε μετακινήθηκε σε μία εταιρεία που είχε αναλάβει την οργάνωση του συστήματος δημόσιας υγείας που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν από τον κορονοϊό.

Ένας από τους πελάτες της συνεργαζόταν με τον βρετανικό θρόνο. Τη ρώτησε αν θέλει να συμμετάσχει. Από αυτόν έμαθε ότι αναζητούσαν εξωτερικούς συνεργάτες. Τότε ήταν που αποφάσισε να έρθει σε επαφή μέσω email. Σε δέκα ημέρες έλαβε μία αυστηρή απάντηση. Της ζητούσαν μία σειρά εγγράφων και κάπως έτσι ξεκίνησε μία χρονοβόρα διαδικασία, μόνο και μόνο για να δεχτούν να δουν το βιογραφικό και τα υλικά που είχε δημιουργήσει. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα διαφημιστικό που είχε γίνει viral.

Ξεκίνησε μία εξάμηνη διαδικασία συνεντεύξεων και στη συνέχεια εκπαίδευσης, ακόμα και ως προς την ανάγκη εχεμύθειας και τήρησης του απορρήτου. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν ασταθής, αλλά και η βασιλική οικογένεια ήταν αντιμέτωπη με διάφορα σκάνδαλα, όπως αυτό με τον Άντριου και τη σχέση του με τον Επστάϊν. Σ’ αυτό να προστεθούν και τα προβλήματα που είχαν ήδη προκύψει με το ζεύγος Μέγκαν και Χάρι. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονταν και για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Οπότε χρειάζονταν περισσότερους συνεργάτες.

Στις πύλες του Μπάκιγχαμ 

Κάπως έτσι προέκυψε και η συνεργασία της Ανδριανής με το βρετανικό παλάτι. Αρχικά, αυτή αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το αφιερώμα για τη ζωή της Ελισάβετ, το οποίο βρισκόταν στα σκαριά. Ήταν η περίοδος που η βασίλισσα έχει καταπέσει, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα έφευγε από τη ζωή πριν το 2023. Η Ανδριανή ανέλαβε να φιλοτεχνήσει το σχετικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ και ξεκίνησε μία περιήγηση στα άδυτα του Μπάκιγχαμ.

Περιηγείται στα ανάκτορα, σε σπίτια προσωπικών φίλων της βασίλισσας, σε βιβλιοθήκες γεμάτες έγγραφα. Ουσιαστικά, κινείται υπό απόλυτο καθεστώς προστασίας, ώστε να έχει πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες. Ξεκίνησε το “ταξίδι” αυτό με άγνοια. Εντέλει, αφιερώθηκε, δουλεύοντας ολημερίς. Η κούραση, όμως, της έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος την προσωπικότητα και το έργο της βασίλισσας.

Την περίοδο εκείνη έκανε απανωτά ραντεβού με αξιωματούχους του παλατιού, ενώ είχε λάβει και μία προσωπική επιστολή από την ίδια την Ελισάβετ. Έκανε, μάλιστα, και μία μετάφραση για την ξενάγηση του αγαπημένου της πλοίου Μπριτάνικα, για το οποίο η βασίλισσα την ευχαρίστησε, αποστέλλοντάς της ένα χρυσό νόμισμα. Είχαν, μάλιστα, προγραμματίσει δύο κατ’ ιδίαν ραντεβού, τα οποία ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της εύθραυστης υγείας και του Covid που κόλλησε η Ελισάβετ. Τελικά η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στην ανθοκομική έκθεση του Τσέλσι. Ήταν η πρώτη εμφάνιση που έκανε η Ελισάβετ πριν τους εορτασμούς του Τζούμπιλι. Όπως λέει, η Ανδριανή εντυπωσιάστηκε από το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και την ζεστασιά της.

  Επίσημη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για Covid-19

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Η Ανδριανή ολοκλήρωνε το ντοκιμαντέρ, αλλά και συναντούσε κάποιους από τους στενότερους φίλους της θανούσης. Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν γνώρισε και συνομίλησε με την 97χρονη σύζυγο του ορκωτού λογιστή της Θάτσερ, η οποία ήταν στενή προσωπική φίλη της Ελισάβετ. Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος συναντήσεις με κάποιους εκ των πιο κοντινών της ανθρώπων, οι οποίες επέτρεψαν στην Ανδριανή να δει την Ελισάβετ μέσα από τα μάτια τους. «Ήταν πολύ γοητευτικό να σου μεταφέρουν από πρώτο χέρι πώς ήταν σαν άνθρωπος. Ήταν δοτική και αφοσιωμένη φίλη».

Τελικά, παρέδωσε το αφιέρωμα σε μία συγκλονισμένη από την απώλεια πριγκίπισσα Άννα, μία εβδομάδα μετά την κηδεία. Της άρεσε και έτσι η δουλειά της Ανδριανής κατέληξε να γίνει το επίσημο ντοκιμαντέρ, το αφιερωμένο στη μνήμη της βασίλισσας. «Στεναχωρήθηκα που δεν πρόλαβε να το δει η ίδια, αλλά ικανοποιήθηκα για τη δουλειά που κάναμε». Εν τω μεταξύ, είχε δουλέψει και σε άλλα πρότζεκτ, όπως τους διαλόγους για το περίφημο χιουμοριστικό σκετσάκι με τη βασίλισσα και το αρκουδάκι Πάντινγκτον. Είχε γράψει τα κείμενα για δύο μεγάλα διαφημιστικά του ανακτόρου και για το πρόγραμμα των εορτασμών του Τζούμπιλι.

Αφιέρωμα για τον Κάρολο

Τότε ήταν που της δόθηκε και ο τίτλος της strategist marketing και writer. Ακολούθησε πρόταση για τετραετές συμβόλαιο με την επιλογή να έχει σπίτι και γραφείο δίπλα στο Μπάκιγχαμ. Μέσα στους όρους του συμβολαίου καθορίζεται τι πρότζεκτ θα έχει κάθε χρόνο. Για φέτος, έχει αναλάβει το προσωπικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του νέου βασιλιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φιλμ που στόχο θα έχει την κατανόηση του εσωτερικού κόσμου και του ψυχισμού του Καρόλου.

Εξαρχής, συνειδητοποίησε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, το πού πρέπει να εστιάσουν και το τί θέλουν να πετύχουν. Ήταν η περίοδος που ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει η πέμπτη σεζόν της σειράς The Crown. Το παλάτι είχε εξασφαλίσει με την παραγωγή της σειράς να μπουν κάποιες επιπλέον σκηνές που θα τονίζουν τον χαρακτήρα και τη θέση του Καρόλου. Μιας και ήταν ο άνθρωπος που εργαζόταν για την ταινία του Καρόλου, της ζητήθηκε να βρίσκεται στα γυρίσματα, ώστε να διασφαλίσει την εγκυρότητα των σκηνών.

Η Ανδριανή ζει για τους περισσότερους μία παραμυθένια ζωή, δίπλα σε βασιλιάδες. Η ίδια, όμως, παραδέχεται ότι παρά την τεράστια εμπειρία και τις αμέτρητες ευκαιρίες που της έχουν δοθεί, επιθυμεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εξάλλου, το μεγάλο της πάθος είναι το Greek Festival που έχει δημιουργήσει. Ένα φεστιβάλ που θα βοηθήσει στην επίτευξη του οράματος να αποκτήσει η Ρόδος τουρισμό όλο τον χρόνο. Πρόκειται για μία ενωτική κίνηση που θα ενισχύσει οικονομικά την τοπική κοινωνία της Ρόδου και θα αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Θα φέρει στο κέντρο της δημοσιότητας το νησί, θα προβάλλει συλλογικά τα Δωδεκάνησα και θα παρακινήσει περιηγητές από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν τα νησιά.

Πηγή:/slpress.gr