Θλιβερό ρεκόρ στα θαλάσσια ατυχήματα

Πέρυσι καταγράφηκαν 386 θανάσιμοι τραυματισμοί, εκ των οποίων{CR} οι 379 ήταν στη θάλασσα. Η συντριπτική πλειονότητα είναι άτομα {CR} άνω των 60 ετών. Ο Κίνδυνος να μην έχουν ναυαγοσώστες οι παραλίες

Με την καλοκαιρινή σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει – πιο νωρίς μάλιστα από ποτέ – το «φάντασμα» των πνιγμών και των ατυχημάτων στο νερό πλανάται πάνω από τις ελληνικές θάλασσες. Σε μια χώρα που βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή – η Ελλάδα μετρά 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής -, η περσινή χρονιά έκλεισε με… μαύρο ρεκόρ θανάτων στο υδάτινο στοιχείο.

Οπως αποκαλύπτει η Εκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων για το 2022 του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports, πέρυσι καταγράφηκαν 386 θανάσιμα ατυχήματα, εκ των οποίων τα 379 ήταν στη θάλασσα. Είναι ενδεικτικό πως το 2021 είχαν σημειωθεί 336 θανατηφόρα ατυχήματα, εκ των οποίων τα 127 ήταν πνιγμοί και τα 184 μη προσδιορισμένης αιτίας. «Και από αυτά τα μη προσδιορισμένα, η πλειονότητα είναι πνιγμοί, απλώς δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν άμεσα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει και έναν χρόνο» σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του οργανισμού, Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν.

Πνιγμοί

Ο περσινός Αύγουστος ήταν ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους, σε αντίθεση με τον Ιούλιο του 2021, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα σε θάλασσα και εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, πισίνες). Αξίζει να σημειωθεί πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο πνιγμός θεωρείται μία από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και η 3η στον γενικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα όσων αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο νερό είναι άτομα άνω των 60 ετών, με το ποσοστό το 2022 να φτάνει το 77%. Οπως επισημαίνει η Ε. Καραμπετιάν-Νικοτιάν, καταγράφονται περισσότεροι πνιγμοί σε αυτές τις ηλικίες, καθώς είναι τα άτομα που επιλέγουν να πάνε στη θάλασσα μόνα τους, πιστεύοντας ότι μπορούν, ή πολύ πρωινές ώρες, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ναυαγοσωστική παρουσία (οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις παραλίες από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα). «Γι’ αυτό και οι ώρες που σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι από τις 8 έως τις 10 το πρωί» προσθέτει.

Κάθε χρόνο 50.000 ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται ενώ κάνουν θαλάσσια σπορ. Πέρυσι στη χώρα μας καταγράφηκαν 19 τραυματισμοί στη θάλασσα, ανάμεσα σε αυτούς και με θαλάσσια σπορ, ενώ το 2022 είχαμε και έναν θάνατο με θαλάσσιο αλεξίπτωτο.

Πρόληψη

Μάλιστα, ο μη κυβερνητικός οργανισμός με αφορμή τη θέσπιση της 11ης Μαΐου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών ανοίγει ανήμερα τις πόρτες του 1ου διαδραστικού εκπαιδευτικού χώρου των παιδιών για την ασφάλειά τους στη θάλασσα, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κοινωφελών ιδρυμάτων και αθλητών. «Η πρόληψη και η ενημέρωση για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε στη θάλασσα και τα εσωτερικά ύδατα ξεκινά από τις νέες γενιές και προχωρά και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, για τα οποία κάνουμε ξεχωριστές καμπάνιες» υπογραμμίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του οργανισμού, Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν.

Στο μεταξύ, για μία ακόμα χρονιά οι παράκτιοι δήμοι της χώρας «φλερτάρουν» με τον κίνδυνο να μην έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους, καθώς αδυνατούν να αναλάβουν το σύνολο της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών τους. Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα στους δήμους να έχει μεταβιβαστεί ένα ευρύ πλέγμα αρμοδιοτήτων, με εξωφρενικούς όρους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ/in.gr