Γιατί να ασχοληθούν δημοσιογράφοι και πολιτικοί με την Ομογένεια; Αλήθεια, γιατί;

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θα περιμέναμε μία ανακοίνωση είτε από την ομάδα των δημοσιογράφων, είτε από τα κόμματα με έκφραση συγγνώμης προς τους απανταχού ομογενείς για την παράλειψη οι πρώτοι να ρωτήσουν και οι δεύτεροι να αναφερθούν στους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους και στα θέματα που τους απασχολούν,  στο τριών ωρών «ντιμπέιτ» που έγινε την Τετάρτη το βράδυ εν όψει των εκλογών της 21ης Μαίου.

Ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο!  Προφανώς θεωρούν πως κι άλλα θέματα δεν ετέθησαν στο ντιμπέιτ και, επομένως, δεν υπάρχει ζήτημα! Εδώ ακριβώς πάει η κατά Ματθαίον ευαγγελική φράση:  «Καὶ ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης»!

Η συμμετοχή της ομογένειας στις ελληνικές εκλογές αποτελεί πράξη μεγάλης  πατριωτικής σημασίας. Θα  μιλούσαμε για γεγονός  ιστορικών διαστάσεων εάν η αβάσιμη «φοβία» των αριστερόστροφων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είχε οδηγήσει (με παθητική  ευθύνη της Κυβέρνησης) σε δραματικό «κουτσούρεμα» τη συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στην  εκλογική διαδικασία.

Έτσι, αντί να μιλάμε σήμερα `για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους εκ της αλλοδαπής, ομιλούμε για μερικές χιλιάδες. Σε ποσοστό επί του συνόλου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων ίσως κάτω και του 1%.  Αν όχι και ακόμη μικρότερο.  Ποιος και πότε έχει, άλλωστε, καταμετρήσει τους απόδημους Έλληνες; Ουδείς! Εκατό και πλέον χρόνια βαδίζουμε ως πολιτεία στα τυφλά!  Ίσως οι κατά τόπους Εκκλησίες έχουν κάποια νούμερα…

Με τούτα και με κείνα, δικαίως  η ομογένεια αισθάνεται για μία ακόμη φορά «προδομένη» από τη μητέρα πατρίδα. Περιθωριοποιημένη. Ανάπηρη. Γιατί να ασχοληθούν δημοσιογράφοι και πολιτικοί μαζί της; Γιατί;  «…Και άλλα θέματα δεν ετέθησαν στο ντιμπέιτ»…

Σε  ενυπόγραφο άρθρο του,  ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και σήμερα Σύμβουλος Έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα, κ.  Αντώνης Διαματάρης,  με δωρική γραφή δίνει τη δική του διάσταση στο θέμα:  « Τι κρίμα! Χάθηκε ακόμα μια ευκαιρία, σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε διεθνώς,  να απλώσει τα χέρια της η πολιτική και δημοσιογραφική ελίτ της Ελλάδας να αγκαλιάσει τον απόδημο Ελληνισμό και έτσι να επεκτείνει τα σύνορά της, να αυξήσει την δύναμή της και, επιπλέον, να φέρει πιο κοντά της τον απόδημο Ελληνισμό».

Δεν ήταν ο μόνος. «Το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά ερώτηση από τους δημοσιογράφους στους αρχηγούς των κομμάτων για τον απόδημο Ελληνισμό  / και για την ψήφο των αποδήμων  δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητο  είναι ντροπή», επισημαίνει στην ΡΗΡ  ο πρώην Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, κ. Νίκος Αποστολόπουλος, ο εμπνευστής της ιδέας για τη θέσπιση  «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Γιατί να ασχοληθούν δημοσιογράφοι και πολιτικοί με τη συμμετοχή των Αποδήμων στις εκλογές; Αλήθεια,  γιατί;  «…Και άλλα θέματα δεν ετέθησαν στο ντιμπέιτ»…   Όπως. π.χ. η  Τεχνητή Νοημοσύνη!

Αν  την είχαν στο “κινητό” και εάν της ζητούσαν ένα «φλας μπάκ» στην ιστορία, θα τους έδειχνε πως «…συγκριτικά με τους άλλους  Ευρωπαϊκούς και Ασιατικούς πληθυσμούς, ο Ελληνισμός μας έρχεται  ανέκαθεν πρώτος στην προσφορά,. Πάντα παρών -σε κάθε κρίσιμη περίοδο της γενέτειρας- στο πεδίο της μάχης. Πρώτος  στην βοήθεια και στο έμβασμα προς τον συγγενή και στο κοινωφελές τοπικό έργο.  Στον εθνικό έρανο και γενικά τον εθνικό ζήλο που τον φέρνει θερμό και ασίγαστο συνήγορο των ελληνικών Εθνικών αιτημάτων κοντά  στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τον ξένο Τύπο τον πελάτη του μαγαζιού του, το φίλο και το γείτονα του στις χώρες εγκατάστασής του»… (Π. Μακριάς, Κρίκος, 1978)

Αν ζητούσαν από την Τεχνική Νοημοσύνη να τους ταξιδέψει στο μέλλον θα έβλεπαν ότι  στην κοινή προσπάθεια για την ευόδωση του κοινού σκοπού, στο εθνικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό ενεργητικό, η συμβολή της ομογένειας θα είναι  εξάπαντος καθοριστική, στην συγκρότηση του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Να, λοιπόν, γιατί , μεταξύ και πολλών άλλων,  όφειλαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί να μιλήσουν για τον Απόδημο Ελληνισμό στο ντιμπέιτ.  Και γιατί, εάν το είχαν κάνει, καθώς η συζήτηση μεταδόθηκε διεθνώς,  θα είχαν διαψεύσει τον βασικό μύθο του ΚΚΕ και των άλλων αριστερών κομμάτων ότι τάχα  δεν μπορούν να πλησιάσουν την Ομογένεια για να την ενημερώσουν…

Αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο: Για να μην στέλνει λάθος μηνύματα το Εθνικό Κέντρο στους  Απόδημους. Όπως εκτιμά ο Σωτήρης Δελής, επ. Βουλευτής Σουηδίας: «Κάποιοι από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό τρέμουν στην σκέψη να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου  στους Απόδημους».

Αλήθεια, είναι αυτό το μήνυμα που θέλουν οι πολιτικοί μας να περάσει στους Απόδημους Έλληνες;