Καταργήθηκαν τα εσαεί δικαιώματα των πρώην προέδρων του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ

Οι εν ζωή πρώην πρόεδροι της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπντεντ στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν με δικαιώματα ψήφου στις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κυριακή, 14 Μαϊου 2023, ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βίλλης την κοινοποίησε κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό βοηθούμενος από τον εφημέριο του ναού, π. Ηλία Παππά.

Η λειτουργία συνέπεσε με την Γιορτή της Μητέρας και ο π. Ηλίας Βίλλης απένειμε ανθοδέσμες στην πρεσβυτέρα Δέσποινα Παππά, η οποία εκπροσωπούσε την νεότερη γενιά των μανάδων και στην κ. Νίνα Μπέντο (Nina Bendo) μια από τις μεγαλύτερες σε ηλικία δραστήριες μανάδες

Η κοινότητα του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Άϊλαντ μέχρι πρότινος ήταν μια από τις ελάχιστες – αν όχι η μόνη – στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια κοινότητες, στην οποία οι αφυπηρετήσαντες  πρόεδροι διατηρούσαν ως προνόμιο το δικαίωμα ψήφου χωρίς ποτέ τους η ψήφος τους να τεθεί στην ετυμηγορία της γενικής συνέλευσης.

Ο π. Ηλίας Βίλλης ενώ μιλάει στους ιεροπαίδες και στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου του Αγίου Παύλου στο Χέμπεντ του Λονγκ Άϊλαντ.

Στην εν λόγω κοινότητα υπήρχαν 17 εν ζωή πρώην πρόεδροι οι οποίοι είχαν το προνόμιο να συμμετάσχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου και η ψήφος της ήταν ισότιμη με την ψήφο των 30 συμβούλων που εκλέγονταν είτε επανεκλέγονταν για τριετή θητεία.

Ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι η απόφαση για την κατάργηση αυτών των κεκτημένων δικαιωμάτων εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα της πρωτοσυγκελίας για την συμμόρφωση των κοινοτικών συμβουλίων όλων των κοινοτήτων με τους ομοιόμορφους κανονισμούς των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων, με την χρηστή διοίκηση και με την αποκατάσταση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους των πρώην προέδρων και του εκκλησιάσματος ο π. Ηλίας Βίλλης επεσήμανε ότι η απόφαση που έλαβαν δεν ήταν μόνο σύννομη με του Ομοιόμορφους Κανονισμούς, αλλά και γενικότερα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ίδια την έννοια της ισονομίας.

Ο π. Ηλίας διευκρίνισε ότι σέβονται και εκτιμούν την προσφορά των πρώην προέδρων και μπορεί εάν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Διευκρίνισε επίσης ότι εάν κάποιος ή κάποιοι πρώην πρόεδροι επιθυμούν να αποκτήσουν εκ νέου δικαίωμα ψήφου μπορούν στις επικείμενες εκλογές, στις αρχές του Δεκεμβρίου εκάστου έτους να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα και εάν εκλεγούν για τα επόμενα τρία χρόνια – όσο διαρκεί και η θητεία τους θα έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα εκλεγμένα στελέχη και μέλη.

Ο π. Ηλίας Βίλλης διευκρίνισε επίσης ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν οφείλεται στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Χριστοφόρο Κωνσταντινίδη, αλλά στο γενικότερο πρόγραμμα της Πρωτοσυγκελίας.

Ερωτηθείς εάν προέκυψαν αντιδράσεις από τους πρώην προέδρους ο π. Ηλίας Βίλλης επεσήμανε ότι επισκέφθηκε την κοινότητα τρεις φορές και συγκεκριμένα την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, όπου συναντήθηκε με το κοινοτικό συμβούλιο και εξήγησε τους λόγους αυτής της απόφασης, την Πέμπτη, 11η  Μαΐου 2023, που συναντήθηκαν με τους πρώην προέδρους και την Κυριακή, 14 Μαϊου 2023 που κοινοποίησε στην γενική συνέλευση την απόφαση για την συμμόρφωση της κοινότητας με τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς Λειτουργίας των κοινοτήτων (Uniform Parish Regulations (UPR) και ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι μεμονωμένοι πρώην πρόεδροι αρχικά εξέφρασαν δυσφορία, αλλά μετά τις προαναφερόμενες συναντήσεις κάμφθηκε η δυσφορία τους.

Στελέχη της κοινότητας με τα οποία επικοινωνήσαμε επεσήμαναν ότι στις συνεδριάσεις δεν συμμετείχαν όλοι οι πρώην πρόεδροι, διότι μερικοί είναι ηλικιωμένοι και ότι διευκρίνισε ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε κόντρα μεταξύ των εκλεγμένων μελών και στελεχών του κοινοτικού συμβουλίου και των πρώην προέδρων.

 

Πηγή:anamniseis.net