Φρέντι Μπελέρης: Ηχηρό μήνυμα από τη νίκη του – Παραμένει στη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χιμάρας

Ο Φρέντι Μπελέρης, που κατηγορείται για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, περιμένει να μάθει αν θα αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες

«Νίκησε η δημοκρατία, κέρδισε η Χιμάρα. Ευγνωμονώ, όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι, όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία!». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε –μέσα από τη φυλακή – ο Φρέντι Μπελέρης, μετά τη νίκη του, στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή.

Ο ομογενής, αν και προφυλακισμένος, κατάφερε σε μια μάχη που κρίθηκε σε 19 ψήφους, να επικρατήσει του Γκιόργκι Γκόρο, του υποψηφίου που στήριζε με κάθε μέσο ο Έντι Ράμα, συγκεντρώνοντας 50,12% έναντι 49,88% του αντιπάλου του.

Πανηγυρισμοί από τους ομογενείς

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι Έλληνες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Οι πανηγυρισμοί από την αίθουσα καταμέτρησης σε δευτερόλεπτα μεταφέρθηκαν έξω από το κτίριο όπου εκατοντάδες ομογενείς περίμεναν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Έλληνες της Χιμάρας, που με την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έζησαν τον φόβο, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων εξελίχθηκε από νωρίς  σε εκλογικό θρίλερ, με τον κ. Μπελέρη και τον νυν δήμαρχο να δίνουν μάχη σώμα με σώμα.

Σταμάτησαν την καταμέτρηση

Ο ανθυποψήφιος του Έλληνα υποψηφίου προηγούταν επί ώρες για λίγες ψήφους, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης «ροκάνιζε» τη διαφορά λεπτό με τον λεπτό ώσπου πέρασε μπροστά λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στο τελευταίο εκλογικό κέντρο, στην περιοχή Κουντέσι της Χειμάρρας.

Η διαδικασία της καταμέτρησης ήταν επεισοδιακή καθώς, όπως καταγγέλλουν Έλληνες ομογενείς στο MEGA, μόλις ο Φρέντι Μπελέρης φάνηκε ότι περνάει μπροστά, η καταμέτρηση σταμάτησε.

Πλήθος κόσμου έφθασε έξω από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι κάλπες ζητώντας να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι. Λίγη ώρα αργότερα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά.

Το μήνυμα από τη φυλακή

Ο Φρέντι Μπελέρης σε ανάρτησή του από τα κρατητήρια των Τιράνων εμφανίστηκε ενωτικός, σημειώνοντας, όπως προαναφέραμε, πως συμμερίζεται όλους όσοι υπέκυψαν στην τρομοκρατία.

Όπως έγραψε στο Facebook: «Όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Χάρηκα ιδιαίτερα που ο Φρέντι Μπελέρης εξελέγη Δήμαρχος στη Χειμάρρα. Εύχομαι και ελπίζω η περιπέτειά του να τελειώσει γρήγορα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα.

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο δρόμος της Αλβανίας στην Ευρώπη περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μόλις έγινε γνωστή η νίκη του Φρέντι Μπελέρη στο Δήμο Χιμάρας ανέφερε ότι το φως νίκησε την τρομοκρατία: «Σήμερα, το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της “τρομοκρατίας”. Συγχαρητήρια στον Φρέντι Μπελέρη και τους πολίτες της ιστορικής Χειμάρρας οι οποίοι όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους».

 

Πόσο θα μείνει στη φυλακή

Ο Φρέντι Μπελέρης, που κατηγορείται για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, περιμένει να μάθει αν θα αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες ή θα είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα ξεκινήσει την θητεία του μέσα από τη φυλακή.

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφοράς θα αποφασίσει πότε και εάν θα αποφυλακιστεί.

Η κόρη του όπως και η οικογένειά του δεν τον έχουν δει ούτε έχουν επικοινωνήσει αυτές τις ημέρες μαζί του.

Πηγή:in.gr