Σήμερα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού για τις βουλευτικές εκλογές/ Χρυσουλάκης

Ολα είναι έτοιμα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για την ιστορική πρώτη ψηφοφορία των Αποδήμων, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») ήδη από την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί η εκλογική αίθουσα, η οποία και επρόκειτο να στηθεί στο υπόγειο του Γενικού Προξενείου, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία και θα προέρχονται από τους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά του, το Γενικό Προξενείο υπενθυμίζει προς τους απόδημους που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν ότι θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 10 Απριλίου στις 23:59 ώρα Ελλάδος -καθότι από την ημερομηνία εκείνη κι έπειτα οι εγγραφές αφορούν τις επόμενες εκλογές- και να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο.  Αντίθετα, τονίζεται πως όσοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να έχουν δικαίωμα ψήφου, με εξαίρεση τους ναυτικούς, οι οποίοι και θα πρέπει να προσκομίσουν το ναυτικό δελτίο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ του «Ε.Κ.» την περασμένη εβδομάδα, οι φάκελοι, με τις ψήφους σφραγισμένες και με ευθύνη του τακτικού επόπτη, θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και θα παραδοθούν προς καταμέτρηση την Δευτέρα το πρωί.

Τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Φλόριδα (Τάμπα), Χιούστον.

Αναλυτικά:

Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Νέας Υόρκης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης 69 East 79th Street, New York City Zip Code: 10075.

Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Βοστώνης θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης 86 Beacon St., Boston, MA 02108.

Στην Ουάσιγκτον θα ψηφίσουν στο κτίριο Πρεσβείας Ουάσιγκτον 2217 Massachusetts Avenue NW Washington D.C. 20008.

Στο Σικάγο θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Σικάγου 650 N. St. Clair Street, Zip Code: 60611.

Στην Τάμπα θα ψηφίσουν στο Γενικό Προξενείο Τάμπας (ενδέκατος όροφος) 400 N. Tampa Street, 11th Floor Zip Code: 33602 Florida, USA.

Στο Χιούστον θα ψηφίσουν στο Προξενείο Χιούστον 2401 Fountain View Drive, Suite 850/Houston Texas TX77057 USA.

Στην Ατλάντα, στο κτίριο Προξενείου Ατλάντας Tower Place 100, Suite 1670 3340 Peachtree Rd, NE, Atlanta, GA 30326.

Στο Λος Αντζελες, στο Γενικό Προξενείο Λος Αντζελες Consulate General of Los Angeles 12424 Wilshire Blvd., Suite 1170, Los Angeles, CA, 90025.

Στο Σαν Φρανσίσκο, στο Κτίριο Γενικού Προξενείου 2441, Gough Street San Francisco CA 94123.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία

Αύριο Σάββατο 20 Μαΐου 2023 πραγματοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας και για τους εκλογείς που διαμένουν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε πέντε εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, (1ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη, 2ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη), ένα στη Λεμεσό, (1ο εκλογικό τμήμα Λεμεσού: Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 23, 3036, Λεμεσός), ένα στην Λάρνακα (1ο εκλογικό τμήμα Λάρνακας: Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου 28-30, 6021, Λάρνακα) και ένα στην Πάφο, (1ο εκλογικό τμήμα Πάφου: Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Λεωφόρος Γεωργίου Γρίβα Διγενή 7, 8047, Πάφος).

Συνολικά, 1462 πολίτες έχουν σχετικό δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων 912 στη Λευκωσία (Α΄ Εκλογικό Τμήμα: 438, Β΄ Εκλογικό Τμήμα: 474), 255 στη Λεμεσό, 212 στη Λάρνακα, 255 και 83 στην Πάφο.

Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα.

Ακολουθεί το απόσπασμα της Απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών εκλογικής περιφέρειας επικρατείας και η ενημέρωση εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

https://www.mfa.gr/cyprus/presveia/news/apospasma-apophases-areiou-pagou-anakeruxes-ton-upopsephion-bouleuton-eklogikes-periphereias-epikrateias-enemerose-eklogeon-pou-einai-eggegrammenoi-stous-eidikous-eklogikous-katalogous-exoterikou.html

Γιάννης Χρυσουλάκης Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού : “Σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι κάλπες για την ομογένεια”

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας σήμερα στην εκπομπή ¨Η Ελλάδα στον κόσμο” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, έχουν στηθεί 99 κάλπες σε 82 πόλεις του εξωτερικού και σε 35 χώρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης, στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από τα 900 άτομα περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Παράλληλα, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε αναλυτικά και με λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού αλλά και στη διαδικασία  μεταφοράς των σάκων με τα ψηφοδέλτια από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού στην Ελλάδα. “Η εκλογική διαδικασία για τους 22.855 Έλληνες ομογενείς που έχουν δικαίωμα ψήφου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή τα μεσάνυχτα και να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής στις 05.00 το πρωί ώρα Ελλάδος, αφού, λόγω της διαφοράς ώρας που υπάρχει, το άνοιγμα της κάλπης από περιοχή σε περιοχή  δε θα γίνει ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες θα ανοίγουν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσουλάκης.

Πηγή: “Φωνή της Ελλάδας”