Να μας εμπιστευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο στις κατασκευές πλοίων

Στα πλαίσια καθέλκυσης του νεότευκτου πλοίου “Olympios Ermis” της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Μαστιχάρη (ΑΝΕΜ) στα ναυπηγεία Ψαρρού στο Πέραμα, μίλησαν στο Maritimestv o Ηλίας Αθανασόπουλος, γενικός διευθυντής της ARCO Ltd που ανέλαβε και την κατασκευή του ποίου, επισημαίνοντας πως η μέρα αυτή αποτελεί γιορτή για τη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας τονίζοντας πως «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτείας, καθώς έχουμε την τεχνογνωσία και τη ψυχή να κατασκευάσουμε όλα τα είδη των πλοίων.» Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εταιρεία του, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και ασχολείται τόσο με μεταλλικές κατασκευές σκαφών όσο και με επισκευές αλλά και μετασκευές πλοίων.

Στη συνέχεια ο κ. Τηλιακός Η. Σακελλάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ν.Ε.Μ., αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την ARCO και με το ναυπηγείο λέγοντας πως «Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταφέραμε, με τη εποπτεία του γαλλικού νηογνώμονα BV, σε ελληνικά ναυπηγεία και από Έλληνες ιδιοκτήτες να γίνει η καθέλκυση ενός αρκετά αξιόλογου και ποιοτικού σκάφους. Προστέθηκε ένα σύγχρονο πλοίο στα Δωδεκάνησα το οποίο θα αναβαθμίσει τόσο την ποιότητας της ζωής όσο και την οικονομία των νησιών μας» Επίσης, ο κ. Τηλιακός τόνισε ότι «Είναι απαραίτητο η πολιτεία να συνδράμει τόσο στην προσπάθεια των ελληνικών ναυπηγείων προκειμένου να κατασκευάζουν μελλοντικά σύγχρονα και πιο πράσινα πλοία και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, όσο και στις υποδομές των λιμανιών».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κοντούλης, Deputy Ships in Service Operational Manager της New Construction Manager σημείωσε ότι “Οι συνεργασίες ήταν άψογες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η κατασκευή του πλοίου εξελίχθηκε ομαλά χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις. Η ποιότητα του πλοίου είναι εξαιρετική και κατασκευάστηκε με όλους τους απαραίτητους κανονισμούς και τα προεδρικά διατάγματα». Ως προς την πράσινη ναυτιλίας ο ίδιος είπε ότι «Η πράσινη τεχνολογία και στα πλοία είναι πλέον μονόδρομος και το “Olympios Ermis” αποτελεί μία καλή αρχή». Την ίδια ώρα στην κάμερα του maritimestv μίλησε και ο Γιώργος Ανδρεάδης, Marine Chief Executive for Greece Bureau Veritas, συμπλήρωσε ότι «Ο γαλλικός νηογνώμονας είναι ένας μεγάλος διεθνής νηογνώμονας που έχει νέες κατασκευές σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα σε πλοία που εξυπηρετούν το εσωτερικό μας δίκτυο και η πιστοποίηση μας είναι το εχέγγυο για τις ασφαλείς και μελλοντικές πλεύσεις των πλοίων». Αναφερόμενος στα ελληνικά ναυπηγεία σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και είναι πολύ σημαντικό τόσο για την απασχόληση των εργαζομένων όσο και για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας,Πρόεδρος Β.Ε.Π. σημείωσε ότι «Το “Olympios Ermis” αποτελεί ένα νέο επίτευγμα της ελληνικής ναυτιλίας. Πρέπει να μας εμπιστευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο στις κατασκευές πλοίων, είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί καθώς έχουμε την τεχνογνωσία, ωστόσο απαραίτητh είναι και την στήριξη του κράτους. Ο στόχος του Β.Ε.Π. είναι να φτιάξουμε ένα πρωτοποριακό πλοίο που δεν είναι άλλο από το πρώτο ηλεκτρικό ferry boat». Τέλος, μιλώντας στο maritimestv ο κ. Μανώλης Ψαρρός ιδιοκτήτης του ναυπηγείου Ψαρρός, τόνισε ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα ναυπηγεία και ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν ξανά τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας.

Το “Olympios Ermis” με μήκος 42.8 μέτρων, πλάτους 8.5 μέτρων, χωρητικότητας 300 επιβατών και 9 αυτοκινήτων, δύναται να ταξιδεύει έως και με 8 μποφόρ και θα συνδέει το Μαστιχάρι της Κω με τη Λέρο και την Πάτμο, ενώ θα προσεγγίζει και τη Σάμο.

Πηγή: maritimes.gr