Τα πήρε όλα φέτος κι έφυγε για Ευρώπη η ΑΕΚ!

24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

 

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet 2-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τρίτου νταμπλ στην ιστορία της. Η Ένωση παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες από το έκτο λεπτό λόγω της αποβολής του Ρότα με απευθείας κόκκινη κάρτα πήρε αυτό που ήθελε χάρη στο τέρμα του Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό και το σπουδαίας κλάσης και ποιότητας γκολ του Πάολο Φερνάντες στο 90+1′.

Η επιτυχία των «κιτρινόμαυρων» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι έπαιξαν σε όλο σχεδόν το παιχνίδι με παίκτη λιγότερο καθώς αποβλήθηκε πριν καλά καλά συμπληρωθεί το έκτο λεπτό ο Λάζαρος Ρότα. Η «Ενωση» με έξυπνη τακτική στάθηκε όρθια παρά το αριθμητικό της  μειονέκτημα  και με γκολ των Αρολντ Μουκουντί και του Πάολο Φερνάντες έφτασε δίκαια στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ο ΠΑΟΚ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με μεγάλο πρόβλημα στην τελική προσπάθεια έχασε εκτός από το Κύπελλο και το καλό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ που πάει οριστικά στον τρίτο της βαθμολογίας Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ είχε την πρώτη μεγάλη στιγμή του τελικού στο 5’  όταν ο Χατζισαφί έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Λιβάι Γκαρσία πλάσαρε σχεδόν εξ’ επαφής για να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική απόκρουση ο Κοτάρσκι. Και σαν να μην έφτανε για την «Ενωση» ότι δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ στην ευκαιρία του Λιβάι Γκαρσία, στο επόμενο λεπτό έμεινε με δέκα παίκτες. Ο Ρότα έχασε το κοντρόλ λίγο κάτω από τη σέντρα και αμέσως μετά  ανέτρεψε τον Τάισον που τον ξεπέρασε στο σπριντ κι ετοιμαζόταν να μπει στην περιοχή του Στάνκοβιτς με αποτέλεσμα ο Γερμανός διαιτητής Φέλιξ Μπριχ να δείξει στον δεξιό μπακ της «Ενωσης» απ’ ευθείας την κόκκινη κάρτα.

Εχοντας αποκτήσει το αριθμητικό πλεονέκτημα, οι «ασπρόμαυροι» πήραν τον έλεγχο του αγώνα και μέσα σε τρία λεπτά είχαν δύο καλές ευκαιρίες, πρώτα μ’ ένα σουτ του Σβαμπ στο 11’ από το ύψος της μεγάλης περιοχής που έφυγε λίγο άουτ και στη συνέχεια μ’ ένα κοντινό πλασέ του Σάστρε στο 13’  που το εξουδετέρωσε ο Στάνκοβιτς.

Κι εκεί που ο ΠΑΟΚ έδεχνε ικανός να ανοίξει το σκορ, ήταν τελικά αυτός που δέχθηκε το γκολ στο 26’ όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Ελίασον και αδυναμία των «ασπρόμαυρων» αμυντικών να απομακρύνει η μπάλα στρώθηκε στον προωθημένο Μουκουντί που με κοντινό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο 29’, αλλά ο Στάνκοβιτς έκανε μια σπουδαία επέμβαση σε καρφωτή κεφαλιά του Σβαμπ μετά από γύρισμα του Κωνσταντέλια. Στο 38’ οι Θεσσαλονικείς απείλησαν ξανά με τον Κωνσταντέλια να κάνει το μονοκόματο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και την μπάλα να φύγει ψηλά άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Σβαμπ έκανε το γύρισμα για να πιάσει το δυνατό σουτ ο Σάστρε, στέλνοντας την μπάλα να αποκρουσθεί από το δεξί δοκάρι της εστίας της ΑΕΚ στην τελευταία σημαντική φάση του πρώτου ημιχρόνου.

Η μορφή του παιχνιδιού δεν άλλαξε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους με τον ΠΑΟΚ να επιτίθεται και την ΑΕΚ να αμύνεται μαζικά. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Λουτσέσκου έριξε στο παιχνίδι τους έμπειρους Βεϊρίνια και Μπίσεσβαρ με στόχο να βρει ο ΠΑΟΚ το γκολ της ισοφάρισης. Στο 67’ μετά τη σέντρα του Τάισον ο Ζίφκοβιτς έκανε την κεφαλιά από καλή θέση για να περάσει η μπάλα πάνω από την εστία του Στάνκοβιτς ενώ στο 77’ ο Αουγκούστο έκανε το πλασέ για να περάσει η μπάλα ελάχιστα άουτ. Στο 88’ ο Τζίμας έκανε το σουτ εκτός περιοχής, αλλά πάλι ο Στάνκοβιτς ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε ενώ στο 90’ το απ’ ευθείας χτύπημα φάουλ από τον Βιεϊρίνια πέρασε λίγο άουτ.

Η ΑΕΚ όχι μόνο άντεξε στην πίεση του ΠΑΟΚ, αλλά στο 91΄πέτυχε και δεύτερο γκολ με τον Πάολο Φερνάντες να κάνει μια καταπληκτική ντρίμπλα πάνω στον Ινγκασον και με σουτ μέσα από την περιοχή να διαμορφώνει το 2-0.

Με κίτρινες κάρτες χρεώθηκαν οι Σιμάνσκι, Σβάμπ, Aουγκούστο και Αμραμπατ.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (61’ Γιόνσον), Ελίασον (82’ Μάνταλος), Πινέδα (61’ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86’ Πάολο Φερνάντες), Τσούμπερ, Γκαρσία (61’ Αμραμπατ).

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε (62’ Μπίσεσβαρ), Ινγκασον, Κουλιεράκης (85’ Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (62’ Βιεϊρίνια), Σβαμπ (78’ Ελ Καντουρί), Ντάντας, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (85’ Τζίμας), Τάισον,  Μπράντον Τόμας.

Το τοπίο και με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Αυτή είναι η πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου της Ένωσης από το 2016 και 16η στην ιστορία της. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ χάνει για δεύτερη διαδοχική σεζόν στον τελικό, καθώς πέρυσι ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Παρ’ όλα αυτά ο Δικέφαλος του Βορρά έδωσε συνέχεια στην εξαιρετική παρουσία του στον θεσμό τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει συμμετάσχει σε έξι τελικούς την τελευταία επταετία με τέσσερις κατακτήσεις (8 στο σύνολο).

Μετά και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο και με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο Ολυμπιακός θα παίξει στα προκριματικά του Europa League και ο ΠΑΟΚ (αφού έχασε τον τελικό) θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Η ΑΕΚ δεν επηρεαζόταν στο ευρωπαϊκό της μέλλον από την έκβαση του τελικού, καθώς θα παίξει στα προκριματικά του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

 

ΕΚ/sport24