Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα – Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά το ποσό

Από σήμερα, Παρασκευή, 2 Ιουνίου θα αρχίσει να καταβάλλεται η προτελευταία ενίσχυση του Market Pass  για τον μήνα Ιούνιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων.

Η πληρωμή αυτή αφορά 645.000 δικαιούχους του market pass που είχαν επιλέξει να λάβουν την σχετική ενίσχυση μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη.

Παράλληλα αναμένεται να καταβληθεί αναδρομικά η ενίσχυση του  market pass στους δικαιούχους  που είχαν  λάβει ένα email  το οποίο έλεγε ότι  έπρεπε να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους, προκειμένου να μην χάσουν την ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται πως είχε εγκριθεί η σχετική αίτηση αυτών των δικαιούχων  ωστόσο  η διαδικασία  της καταβολής της ενίσχυσης  δεν είχε ολοκληρωθεί επειδή είχαν δηλώσει λάθος στοιχεία ΙΒΑΝ ή ο τραπεζικός τους λογαριασμός ήταν ανενεργός.

Σημειώνεται δε πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά της ενίσχυσης του Market Pass για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώνονται ως εξής:

  • 22 ευρώ δίνεται σε 1μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ καταβάλλεται σε ένα  ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ  δίνεται σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ καταβάλλεται σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ δίνεται σε ένα ζευγάρι με 1 εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ καταβάλλεται σε 1 ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ δίνεται σε ένα ζευγάρι με 3 εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ καταβάλλεται σε ένα ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα

Η χρήση

H άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος. Η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει έως το τέλος Αυγούστου 2023 .

Ποιους δεν αφορά η πληρωμή

Διευκρινίζεται πως η αυριανή πληρωμή δεν αφορά τους δικαιούχους του Market Pass που επέλεξαν την κατάθεση της ενίσχυσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό καθώς έχουν λάβει τις ενισχύσεις του μέτρου για όλους τους μήνες (Φεβρουάριο, Μάρτιο ,Απρίλιο Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 3 Ιουλίου θα γίνει η τελευταία πληρωμή του Market Pass για τον μήνα Ιούλιο στους δικαιούχους που επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Επισημαίνεται πως  στις 3 Ιουλίου θα γίνει η τελευταία πληρωμή του Market Pass για τον μήνα Ιούλιο στους δικαιούχους που επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας.

Τι εξετάζεται για το market pass

Δεν αποκλείεται το market pass να επεκταθεί μέχρι τέλος έτους, εάν επανεκλεγεί η ΝΔ, καθώς οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με δεδομένο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.