«Γενέθλια του Βασιλιά»: Οι ομογενείς που τιμήθηκαν από τον Γενικό Κυβερνήτη

H Κλαίρη Γαζή. Φώτο: Supplied

 

Ο κ. David Hurley ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις για συνολικά 1.191 Αυστραλούς, μεταξύ των οποίων τίτλοι του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia) και βραβεία για διακεκριμένες και επιφανείς υπηρεσίες-Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ομογενείς.

Η Αυστραλία γιορτάζει τα «Γενέθλια του Βασιλιά» -πλέον- και ως είθισται ο Γενικός Κυβερνήτης τιμά εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των διακριθέντων και πάνω από 10 συμπολίτες μας με ελληνική καταγωγή ή σχέση, από όλη τη χώρα, εκ των οποίων μάλιστα, δύο, έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον «Νέο Κόσμο»:

-Η καθηγήτρια Δρ Μαγδαλένα Σιμώνη (Clinical Associate Professor, Magdalena Simonis), στην οποία απονέμεται ο τίτλος AM (Member of the Order of Australia), για τη σημαντική προσφορά της στην Ιατρική, μέσω διαφόρων ρόλων, και στην Υγεία των γυναικών.

Η Δρ Μαγδαλένα Σιμώνη. Φώτο: Supplied

Η Δρ Σιμώνη, η οποία συχνά έχει φιλοξενηθεί και στην εφημερίδα μας για θέματα Υγείας, ήταν μία από τους 73 πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν φέτος για τη συμβολή τους στην υποστήριξη της ανταπόκρισης της Αυστραλίας στην πανδημία COVID-19.

-Και η Κλαίρη Παϊζάνου Γαζή (Claire Paizanou Gazis), στην οποία απονέμεται το Medal of the Order of Australia (ΟΑΜ), για την προσφορά της στις κοινότητες -ελληνική και κυπριακή- της Βικτώριας. Η κα Γαζή είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνεργάτης, επί σειρά ετών του «Νέου Κόσμου».

Η Κλαίρη Παϊζάνου Γαζή. Φώτο: Supplied

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του Order of Australia το 1975, η πλειοψηφία των βραβευθέντων στη γενική κατηγορία (general division) είναι γυναίκες, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Ομοίως, υπάρχει τουλάχιστον ισοτιμία των δύο φύλων στους τίτλους που απονεμήθηκαν για τα τρία υψηλότερα επίπεδα του Τάγματος ή οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Για τα «Γενέθλια του Βασιλιά» του Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley, ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις για συνολικά 1.191 Αυστραλούς, μεταξύ των οποίων τίτλοι του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia) και βραβεία για διακεκριμένες και επιφανείς υπηρεσίες.

Ο κ. Hurley συνεχάρη τους διακριθέντες σημειώνοντας ότι «έχουν προσφέρει ουσιαστικά και είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Ορισμένοι είναι εθελοντές, άλλοι είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στα επαγγέλματά τους, πολλοί έχουν κάνει και τα δύο. Όλοι τους εμπνέουν και η υπηρεσία τους εκτιμάται από όλους μας»

Η «ευρεία προσφορά των βραβευθέντων, η οποία εκτείνεται σχεδόν σε κάθε τομέα τον οποίο μπορεί να φανταστεί κανείς, ενισχύει το ηθικό και με κάνει εξαιρετικά αισιόδοξο για τη χώρα μας. Συλλογικά, δείχνουν το ποιοι είμαστε τώρα και ποιοι μπορούμε να γίνουμε στο μέλλον».

Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley

«Μπορούμε να αφιερώσουμε ένα λεπτό για να αναγνωρίσουμε τη σημασία της επίτευξης της ισότητας των φύλων στις τιμητικές μας διακρίσεις», πρόσθεσε ο κ, Hurley, «δεν πρέπει να αποτελεί αιτία για παύση».

«Αναλογιζόμαστε την πρόοδό μας και συνεχίζουμε, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι υποψηφιότητες αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη και ισχυρή κοινότητά μας».

«Κάθε παραλήπτης έχει κάτι κοινό: κάποιος τους πρότεινε. Το Order of Australia ανήκει στον καθένα από εμάς, επειδή οι υποψηφιότητες προέρχονται από την κοινότητα. Τιμώντας τους σημερινούς αποδέκτες, ενθαρρύνω επίσης όλους τους Αυστραλούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν κάποιον που θαυμάζουν και ο οποίος είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κοινότητα».

Εκτός από τους 919 παραλήπτες στη γενική κατηγορία του Order of Australia (6 AC – Companion of the Order of Australia, 46 AO – Officer of the Order of Australia, 246 AM – Member of the Order of Australia και 621 OAM – Medal of the Order of Australia), ο κατάλογος των τιμώμενων προσώπων περιλαμβάνει:

– 19 παραλήπτες βραβείων στο Στρατιωτικό Τμήμα (Military Division) του Order of Australia (3 AO, 11 AM και 5 OAM).

– 199 τιμητικά βραβεία (Meritorious awards)

– 54 διακρίσεις και βραβεία (Distinguished and Conspicuous awards)

Περιλαμβάνει επίσης 73 Αυστραλούς που αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην υποστήριξη της ανταπόκρισης της Αυστραλίας στην πανδημία COVID-19.

Από τις 919 διακρίσεις στη γενική κατηγορία οι 465 αφορούν γυναίκες (465 ή 50,6%), οι οποίες πλειοψηφούν για πρώτη φορά από την ίδρυση του Order of Australia το 1975.

Για πρώτη φορά υπάρχει ισοτιμία, 50% στους τίτλους Companion of the Order of Australia που απονεμήθηκαν, ενώ οι γυναίκες πλειοψηφούν, επίσης για πρώτη φορά, με 52% στους τίτλους του Office of the Order of Australia και με 53% στο Member of the Order of Australia.

Πάνω από το 43% των τίτλων (397 συνολικά) αφορούσαν εξαιρετικές υπηρεσίες ή επιτεύγματα στην κοινότητα.

Ο νεότερος αποδέκτης είναι 30 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος εν ζωή αποδέκτης είναι 97 ετών.

Όπως αναφέρεται το σχετικό ανακοινωθέν, ο Γενικός Κυβερνήτης έδωσε προτεραιότητα στη διασφάλιση ότι το Τάγμα «αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της κοινότητάς μας», ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αύξηση των υποψηφιοτήτων για εξέχοντα άτομα από τμήματα που ιστορικά υποεκπροσωπούνται, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ατόμων από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα, των Αβορίγινες και των Νησιωτών του Τόρες Στρέιτ.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ

ΑΜ (Member of the Order of Australia), Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας, απονέμεται για υπηρεσίες σε συγκεκριμένο τόπο ή τομέα δραστηριότητας ή σε συγκεκριμένη ομάδα.

Τιμήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, η Δρ Μαγδαλένα Σιμώνη, από τη Βικτώρια: Γενική Ιατρός (GP), μέλος του Royal Australian College General Practitioners (RACGP). Eκτός από τα καθήκοντά της ως GP, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Board Director) των Melbourne Teaching Health Clinics (MTHC), του Τμήματος Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και επί μακρόν μέλος της RACGP Expert Committee for Quality Care, η οποία επιβλέπει την αναθεώρηση και την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αυστραλία.

Είναι επίσης μέλος του Breast Cancer Network Australia ( BCNA) Strategy and Policy Expert Advisory Group και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Women’s Health Victoria μέχρι το 2022, παρέχοντας εξειδικευμένη ιατρική εμπειρία για 10 χρόνια. Επί του παρόντος, επανεξετάζει τις Cosmetic Surgery Procedures for AHPRA/ MBA.

Τον Νοέμβριο του 2020, εξελέγη πρόεδρος και εθνική συντονίστρια της Australian Federation of Medical Women, όπου ίδρυσε την Climate Health Action Group (CHAG), την Medical Women in Technology and Health (MedWiTH) και την ομάδα υποστήριξης, Circle of Kindness.

Είναι συμπρόεδρος της Medical Women’s International Association (MWIA) Scientific and Research Subcommittee και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του MWIA Mentoring and Leadership group.

Έχει στο ενεργητικό της σειρά ερευνών και δημοσιεύσεων, ενώ συμμετείχε και στη δοίκηση (Board Director) της «Πρόνοιας» (2009-2015).

Το 2022 η προσφορά της αναγνωρίστηκε από τον AMA (VIC) με το βραβείο PATRICK PRITZWALD-STEGMANN που απονέμεται σε έναν γιατρό που έχει συμβάλει εξαιρετικά στην ευημερία των συναδέλφων του ή/και της ευρύτερης κοινότητας.

OAM (Medal of the Order of Australia), Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, απονέμεται για υπηρεσίες άξιες ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Τιμήθηκαν οι:

Κλαίρη Παϊζάνου Γαζή, από τη Βικτώρια. Υπήρξε συνιδρύτρια και για χρόνια στέλεχος της Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκάδας (Lefkadian Cultural Association), συνιδρύτρια της Ομοσπονδίας Ελληνίδων της Βικτώριας (Hellenic Women’s Federation of Victoria), δημοσιογράφος και σύμβουλος πωλήσεων του «Νέου Κόσμου», όπου αρθρογραφεί έως σήμερα, δίδαξε στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ενώ διετέλεσε και γραμματέας της Thornbury Auxiliary Fundraising Committee, Fronditha Care.

Για τις υπηρεσίες της έχει τιμηθεί από την Victorian Multicultural Commission (2008), την Returned & Services League of Australia (2020), την Ομοσπονδία Ελληνίδων Βικτώριας (2020), την Λευκαδιακή Αδελφότητα Μελβούρνης & Βικτώριας (2022) και την Κυπριακή Δημοκρατία (Μετάλλιο Εξαιρέτου Προσφοράς, 2022).

Μιλώντας για τη νέα τιμή, στον «Νέο Κόσμο» η κα Γαζή, επεσήμανε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους τους συγγενείς και φίλους για τις συγχαρητήριες ευχές τους, για την διάκριση που μού απονεμήθηκε στις 12 από τον Γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας».

«Οφείλω να μνημονεύσω τον σύζυγό μου Νικόλα, που στα 48 χρόνια που ζήσαμε μαζί, ήταν συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο να διαθέτω και να ασχολούμαι τον ελεύθερο χρόνο μας, με την παροικία και τους παροικιακούς οργανισμούς. Αν κατάφερα και πρόσθεσα ένα μικρό λιθαράκι στην προφορική παροικιακή μας Ιστορία και στην Ελληνομάθεια, το χρωστώ σε αυτόν».

«Επίσης, ευχαριστίες στον επιχειρηματία κ. Διονύση Πατιστέα OAM, Διοικητικό Στέλεχος του RSL Βικτώριας και στον κ. Στηβ Κυρίτση OAM, πρόεδρο της Επιτροπής του Αυστραλοελληνικού Μνημείου, για την βοήθεια στην πολύμηνη μελέτη μου για τους Λευκαδίτες ANZACs».

«Φυσικά στον αρχισυντάκτη μου Σωτήρη Χατζημανώλη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, το ‘βήμα’ στις σελίδες της εφημερίδας, την κατανόηση στο πάθος μου, στο λαμπρό αυτό οικοδόμημα που λέγεται ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ’ και την ‘ανοχή’ του, στη συνεχιζόμενη ανάμειξή μου στα κοινά (και) εν ώρα εργασίας».

«Θα ήθελα να προσθέσω, ότι μια διάκριση, ένα μετάλλιο, για μένα δεν είναι ένα ακόμα ένα στολίδι στη βιτρίνα του σαλονιού μου. Προϋποθέτει συνέχιση του έργου, ακριβώς από εκεί που είμαστε. Άλλωστε είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος προς την Ιθάκη. Κι εγώ λαχταρώ, με τη βοήθεια του Θεού να αξιωθώ να φτάσω στον προορισμό μου».

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν για την τιμητική διάκριση από τον Γενικό Κυβερνήτη:

Το πάθος και η αφοσίωση για την αφήγηση των ιστοριών των Ελλήνων και των Κυπρίων που ήρθαν στην Αυστραλία, ιδίως κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ήταν η βασική κινητήριος δύναμη για την Κλαίρη Γαζή, που λαμβάνει το Medal of the Order of Australia.

«Ήθελα να δομήσω γνώση και κατανόηση στην αυστραλιανή κοινότητα για τον κοινό μας πολιτισμό και να βοηθήσω στην καλλιέργεια ισχυρών δεσμών, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με την Αυστραλία».

Το να μοιράζεται την έρευνά της και τις γνώσεις της για την ελληνική και κυπριακή κοινότητα αποτέλεσε μεγάλη ικανοποίηση. «Αισθάνομαι έναν σκοπό στο να μοιράζομαι αυτά που γνωρίζω ώστε να επωφελούνται όλοι … βλέπω την αξία στο να συνδεθώ με την κοινότητά μου, να μάθω και να αναπτυχθώ μαζί της, για την επίτευξη συλλογικής χαράς και εκπλήρωσης».

Υπογραμμίζεται ότι η κα Γαζή εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια στον «Νέο Κόσμο», αλλά και τα ειδησεογραφικά μέσα (ιστοσελίδες και εκδόσεις) της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας της Αυστραλίας, ενώ δημιούργησε ευρείες διασυνδέσεις, αναφέροντας και καταγράφοντας δραστηριότητες και εξελίξεις σε όλη τη χώρα.

Εξακολουθεί να συνεργάζεται και με την εφημερίδα μας. «Απολαμβάνω και αισθάνομαι υπερήφανη να είμαι μέλος της πολυπολιτισμικής μας κοινότητας και είναι συγκινητικό να με εκτιμούν για αυτό που κάνω, για τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Αυστραλία».

«Πάνω απ’ όλα, αισθάνομαι ότι κάθε αναγνώριση ενισχύει την ορμή και την αίσθηση ευθύνης μου να κάνω περισσότερα για την κοινότητα».

Mechel Pikoulas, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για τις υπηρεσίες της στην Εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται, ως διευθύντρια του Strathfield Girls High School και καθηγήτρια για πάνω από 30 χρόνια, η κα Pikoulas κατανοεί τι χρειάζεται για να υποστηρίξει τους νέους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις φωνές των νέων και να τους γαλουχήσουμε ώστε να γίνουν πολίτες που τους εμπνέει η προσφορά, που είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την κοινότητα και να προσθέσουν αξία σε αυτήν».

«Ως εκπαιδευτικός με πάθος, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της εργασίας που κάνω είναι να εμπνέω ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους νέους. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά!»

«Πάντα εμπνέομαι από την αισιοδοξία και τη γενναιοδωρία των νέων ανθρώπων. Το να είμαι σε θέση να υποστηρίζω μερικούς από τους πιο ευάλωτους μαθητές μας, ώστε να μπορούν να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα και τις δυσκολίες, να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αγωνιστούν για προσωπική αριστεία, προσφέρει πάντα ικανοποίηση».

Για την τιμητική της διάκριση επεσήμανε: «Είναι εξαιρετικό προνόμιο να υπηρετώ ως διευθύντρια, μεγαλώνοντας τους νέους ηγέτες μας, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς γονείς και δουλεύοντας μαζί με λαμπρούς εκπαιδευτικούς. Αν έπρεπε να ευχαριστήσω κάποιον, αυτός θα ήταν οι χιλιάδες μαθητές που μου έδωσαν τόση χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της διδακτικής μου καριέρας».

-Angelica Poulos και Efstratios Poulos, από την Βόρεια Περιοχή, για την προσφορά τους στην ελληνική κοινότητα του Ντάργουϊν.

Όπως αναφέρεται, για περισσότερα από 40 χρόνια, το ζεύγος, ευαισθητοποιεί και χρηματοδοτεί μια σειρά από κοινοτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Περιοχή.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών (Greek Language and Hellenic Studies) του Πανεπιστημίου Charles Darwin (CDU), το οποίο προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, διεξάγει έρευνα για την τεκμηρίωση της ιστορίας των Ελλήνων πρωτοπόρων μεταναστών στη Βόρεια Περιοχή.

«Συμβάλλει στην τεκμηρίωση της σημαντικής πολιτιστικής και οικονομικής συμβολής που είχε και συνεχίζει να έχει η ελληνική κοινότητα στη Βόρεια Περιοχή και την Αυστραλία», λέει η κα Poulos.

«Είμαι υπερήφανη που είμαι Αυστραλή ελληνικής καταγωγής και που μεγάλωσα στο Ντάργουιν, την πιο πολυπολιτισμική πόλη της Αυστραλίας».

«Μου αρέσει να μοιράζομαι τον πολιτισμό μου. Αισθάνομαι ότι μπόρεσα να βοηθήσω στην περαιτέρω προώθηση της αρμονίας, αγκαλιάζοντας τον πολυπολιτισμικό ιστό της κοινωνίας μας».

Στην κα Poulos αρέσει ιδιαίτερα να βλέπει τον αντίκτυπο της μάθησης στους φοιτητές του πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Μεγάλωσα στο Ντάργουιν σε μια εποχή που δεν υπήρχε πανεπιστήμιο εδώ. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να στηρίζουμε το πανεπιστήμιό μας. Οι φοιτητές μου λένε πόσα έμαθαν, τις υπέροχες εμπειρίες που είχαν, νιώθω ότι κατάφερα να κάνω τη διαφορά».

Η Angelica και ο Efstratios συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Hellenic Macedonian Association της Βόρειας Περιοχής το 1977, ευαισθητοποιώντας και συγκεντρώνοντας χρήματα για τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία στο Ντάργουιν, ενώ σφυρηλάτησαν ένα δια βίου δεσμό.

Είναι περήφανοι κάτοικοι της Βόρειας Περιοχής,  παθιασμένοι με την ελληνική κληρονομιά τους και επισημαίνουν την τιμή τους να είναι Αυστραλοί πολίτες.

«Είχαμε τόσες πολλές ευκαιρίες. Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για εθελοντισμό και προσφορά», σημειώνει ο κ. Poulos.

Προσθέτει ότι είναι μεγάλη τιμή και για τους δύο να τους απονέμεται το Medal of the Order of Australia. Αλλά αυτό, λέει, προέκυψε από «ένα έργο σε εξέλιξη, (ένα) έργο που προήλθε από όλη την κοινότητα».

Συμφωνούν ότι η υποστήριξη της κοινότητας για τις ευκαιρίες μάθησης των μαθητών είναι πολύ σημαντική. «Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνα τους. Ακριβώς όπως μια κοινότητα μόνη της, χωρίς ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επιτύχει και να ευημερήσει», αναφέρει η κα Poulos.

Και οι δύο δεσμεύονται να συνεχίσουν τις διάφορες δράσεις τους για τη συγκέντρωση χρημάτων και την εργασία για την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία και την παροχή βοήθειας στις τοπικές υπηρεσίες.

Τέλος, ευχαρίστησαν όλους τους φίλους και την οικογένειά τους στην Αυστραλία, τη Βόρεια Περιοχή και το εξωτερικό, την ελληνική κοινότητα και όσους στο Πανεπιστήμιο CDU υποστήριξαν την προσφορά τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Θεόδωρο Μπακαλάκη, σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Φώτο: Greek Orthodox Archdiocese of Australia

Theodore John Bacalakis, από το Κουίνσλαντ, για την προσφορά του στην ελληνική κοινότητα της Πολιτείας εκεί και το έργο του στο Cairns, όπου είναι πρόεδρος της ελληνορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας (St John the Baptist Greek Orthodox Parish of Cairns), από το 1993.

Είναι επίσης επικεφαλής του St John’s Community Care από το 1997, μέλος του Δ.Σ. του St John the Baptist Day Care Centre και του St Paraskevi Child Care Centre Taigum, ενώ έχει ενεργό ρόλο σε μία σειρά από φορείς της Αρχιεπισκοπής, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας του βόρειου Κουίσλαντ.

Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα από την Αρχιεπισκοπή το 2000, ενώ ήταν «Πολίτης της Χρονιάς για το Cairns Citizen of the Year (Cairns Regional Council, 2018).

Suzanne Caragiannis, από τη Νότια Αυστραλία, για την προσφορά της στην εργοθεραπεία (occupational therapy), την οποία «υπηρετεί» από το 1985. Είναι μέλος της Australian Hand Therapy Association, Adjunct Clinical Lecturer στο University of South Australia, Certified Hand Therapist (USA), Accredited Hand Therapist (Australia), ενώ έχει τιμηθεί με το Lifetime Achievement Award από την International Federation of Societies for Hand Therapists (IFSHT), για τις υπηρεσίες της στον κλάδο, στην Αυστραλία και διεθνώς.

Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, των Occupational Therapy Australia, The American Society of Hand Therapists, American Occupational Therapy Association, Australian Hand Therapy Association, SA Sports Medicine Association, Sturt Football Club.

-Antonios Stavros Koufos, από τη Δυτική Αυσταλία, για την προσφορά του στην ελληνική κοινότητα της Πολιτείας εκεί.

Ο κ. Koufos είναι εδώ και δεκαετίες ενεργό μέλος συλλόγων Καστελλοριζίων, στη Δυτική Αυστραλία και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια και στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ευαγγελισμού.

Terry Psarakis, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για την προσφορά του στον Αθλητισμό και ειδικά στο cricket.

O Michael Zervos. Φώτο: Supplied

Michael Constantine Zervos, από τη Βικτώρια, για την προσφορά του στην κοινωνία μέσω φιλανθρωπικών οργανισμών, όπως το Courage to Care Victoria (CEO από το 2018), Guide Dogs Victoria (CEO, 2017-2018), Alannah and Madeline Foundation (General Manager, Operations, 2006-2017), Make-A-Wish Australia (General Manager, Operations, 2002-2006) ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Ένωσης Καστελλοριζίων Βικτώριας (2014-2017).

Στον εκτενή κατάλογο με τις διακρίσεις OAM, αναφέρονται επίσης οι:

-Jeannette Joy Tsoulos, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για την προσφορά της στην εβραϊκή κοινότητα.

George Cotis (Παπακώτης)

George Cotis, επίσης από τη Νέα Νότια Ουαλία, για την προσφορά του στη Διατήρηση και το Περιβάλλον (Conservation and the Environment).

Leonidas Earlston Pericles, από τη Δυτική Αυστραλία για τη σημαντική προσφορά του στην Τέχνη (visual arts).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 

To Ambulance Service Medal (ASM) απονεμήθηκε στην Stacey Solomou (Στέισι Σολωμού), από τη Νότια Αυστραλία.

Όπως αναφέρεται, η κα Solomou ξεκίνησε να εργάζεται για την SA Ambulance Service (SAAS) το 1997 και έχει επιδείξει την αφοσίωση στην «πρώτη γραμμή» για πάνω από 25 χρόνια. Έχει διαπρέψει σε ηγετικούς ρόλους, όπως Area Clinical Team Leader, Clinical Support Officer, Bicycle Response Unit, Peer Support Officer, Intensive Care Paramedic, State Duty Manager, και επί του παρόντος είναι αναπήρώτρια Operations Manager.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της έχει υποστηρίξει τη σύνδεση των κλινικών γιατρών και της SAAS με την ευρύτερη κοινότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή της σε προγράμματα όπως το P.A.R.T.Y. (για την πρόληψη και τη μείωση των τραυματισμών νέων), το Paramedic Pete, μια οργανωτική μασκότ που προωθεί μηνύματα για την ασφάλεια των παιδιών με σκοπό την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, του καθησυχασμού και της εξοικείωσης των παιδιών με την SAAS.

Stacey Solomou

Επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, έχει και δημοσιεύσεις μαζί με συναδέλφους της, ενώ βοηθά συναδέλφους της, που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες μέσω διδάσκοντας σε προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Flinders.

Ασχολήθηκε πρόσφατα με ένα νέο μοντέλο καθώς η SAAS αντιμετώπισε μια εξαιρετική υψηλή ζήτηση που υπερέβαινε την ικανότητα ανταπόκρισης. Δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που επέτρεψε την καλύτερη κατανόηση για τη βελτίωση της διαλογής των ασθενών υψηλού κινδύνου και την ιεράρχηση των διαθέσιμων πόρων. Έχει επιδείξει διαρκή δέσμευση για τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, την SAAS και την κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας.

Το Public Sevice Medal (PSM) απονεμήθηκε στην Bobby Antoniou (Μπόμπι Αντωνίου), από την Περιοχή της Πρωτεύουσας, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στη δημόσια υγεία, ως υπεύθυνος διασύνδεσης (Liaison Officer) για το COVID-19 Clinic Health Emergency Centre στην Καμπέρα.

Όπως αναφέρεται, ως το μόνο «σημείο επαφής» σε σχέση με την COVID-19 για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Περιοχή της Πρωτεύουσας, η κα Antoniou, ήταν σε θέση να παρέχει επικαιροποιημένες οδηγίες, σε σχέση με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και τις μολυσματικές ασθένειες.

Παρείχε επίσης κρίσιμο συντονισμό του προσωπικού έκτακτης ανάγκης για τις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων όταν επηρεάστηκαν από τις εξάρσεις της COVID-19 και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Επέδειξε εξαιρετική δέσμευση για την αντιμετώπιση της COVID-19, η οποία επέτρεψε στις εγκαταστάσεις υγείας και στα ακαδημαϊκά ιδρύματα να αισθανθούν την υποστήριξη και να προστατεύσουν τους ασθενείς, το προσωπικό και την κοινότητα.  Είχε αναπόσπαστο ρόλο στην καθοδήγηση της αντιμετώπισης της COVID-19.

Πηγή:neoskosmos.com