Κρατικά Αρχεία Νάπολης – Ξενάγηση στην έκθεση «Νάπολη και ελληνική παλιγγενεσία» του καθ. Ιωάννη Κορίνθιου

 Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός – Λεξικογράφος: “Να διαμορφώσουμε συνθήκες επικοινωνίας με τους Ελληνιστές της Ευρώπης και όλου του κόσμου!! Με τους Καθηγητές των κλασσικών Λυκείων και τους Μαθητές τους!! Μέσα από την κοινή οπτική και κοινές δράσεις, θα βοηθήσουμε την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα!!”. (Έλληνες Παντού Αθανάσιος Χούπης).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έλληνες και Φιλέλληνες της Νάπολι παραβρέθηκαν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της δημοσίευσης στα πλαίσια των επετειακών δράσεων του εθνικού προγράμματος εορτασμού που συντόνισε η επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 έγινε πραγματοποιείται σήμερα  στη Νάπολη (23 Ιουνίου) στο Ιταλικό Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Σπουδών (Istituto Italiano di Studi Filosofici).

Η εντυπωσιακή αυτή δημοσίευση αποτελεί καρπό δημιουργικής συνέργειας των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Ελλάδος και του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης στα πλαίσια των επετειακών δράσεων του εθνικού προγράμματος εορτασμού που συντόνισε η επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021.

Από παλαιότερη ομιλία για το θέμα

Έκθεση ΝΑΠΟΛΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017).

Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας.

Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα).

Πριν τέσσερα χρόνια (2021) προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.

Αύριο περισσότερα και φωτογραφίες  από την εκδήλωση