ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ:  ‘Αντε και καλό βόλι!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Όλα τα είχαμε  -ή νομίζαμε ότι τα είχαμε- ακούσει και δει στους μέχρι σήμερα προεκλογικούς αγώνες.

Κόμματα να επιτίθενται το ένα εναντίον του άλλου για τα Προγράμματά τους (όσα από αυτά τουλάχιστον είχαν κάποιο Πρόγραμμα… σύμπτωμα αυτό διαχρονικά δυσεύρετο!)

Αρχηγούς να κονταροχτυπιούνται από τους εξώστες  για το ποιος κατέχει (ή λέει) ολόκληρη την αλήθεια στο λαό ωσάν η αλήθεια να είναι κοινή για όλα τα κόμματα, όλες τις δοξασίες και όλες τις κοσμοθεωρίες!

Τούτες οι εκλογές, όμως, έχουν τις πρωτοτυπίες τους. Και πρώτα απ όλα έχουμε β΄ γύρο, λόγω απλής αναλογικής που την θέσπισαν χωρίς …λογική!

Έπειτα, μέγα γεγονός η «επανάσταση των βουλευτών» εκεί όπου ορισμένοι αρχηγοί έσπευσαν στον β΄ γύρο  «να κόψουν και να ράψουν» τις λίστες ανάλογα όχι με τις ψήφους που έλαβαν οι υποψήφιοι στον α΄ γύρο, αλλά με τα προσωπικά τους γούστα και προτιμήσεις!

Όπερ προεκλογικά βιώσαμε για πρώτη φορά και αποχωρήσεις βουλευτών από κόμματα και από ψηφοδέλτια… (Ονόματα δεν λέμε, τι τα χρει’αζεται άλλωστε ένα ταπεινό χρονογράφημα;)

Άλλη πρωτοτυπία τα σποτάκια στην ΤV. Ορισμένα κόμματα τα άλλαζαν από μέρα σε μέρα όπως αλλάζει κανείς πουκάμισα! Τόσο, που δεν καταλάβαινες κάποιες φορές αν επρόκειτο για προπαγανδιστικό σποτ του ιδίου κόμματος!

Έπειτα, σε άλλες εποχές, όταν ένα βουλευτής ενός κόμματος κατηγορείτο για κάποια σοβαρή παρατυπία εγκατέλειπε το κόμμα του είτε οικειοθελώς είτε όχι…

Σήμερα, θαρρείς και η καταδίκη να αποτελεί κάποιο τίτλο τιμής, οι αρχηγοί και τα κόμματα συναγωνίζονται σε φαντασία και …τόλμη προκειμένου να στηρίξουν την παρουσία του καταγγελλόμενου στα ψηφοδέλτιά τους!

Πάλι ονόματα δεν λέμε γιατί δεν τα χρειαζόμαστε. Όσοι φθάσουν στις κάλπες,. Ξέρουν. Εμείς απλά επισημαίνουμε τα φαινόμενα των καιρών…

Άλλη πρωτοτυπία: Κάποια κόμματα διεξάγουν σήμερα τον προεκλογικό τους αγώνα επιστρατεύοντας στην πρώτη γραμμή τους ..ιδρυτές τους, έστω και εάν αυτοί έχουν από χρόνια αποδημήσει εις  Κύριον η δε πολιτική τους έχει …αποδομηθεί!!

Ίσως γιατί κάποιοι νέοι αρχηγοί δεν έχουν να πουν τίποτα σημαντικό στο λαό. Όλα τα είχαν πει οι ιδρυτές, τους οποίους φραστικά ή εικονογραφημένα επικαλούνται σήμερα, απευθυνόμενοι στο συναίσθημα των ψηφοφόρων για να τους αποσπάσουν την ψήφο!

Μόλα τούτα, το πιο πρωτότυπο για ελληνικές εκλογές είναι η έλλειψη πολιτικού φανατισμού στο εκλογικό σώμα! Που είναι εκείνες οι αλήστου μνήμης εποχές όπου οπαδοί αντιθέτου πολιτικού φρονήματος πιάνονταν στα χέρια, στα καφενεία, στους δρόμους ακόμη και στα σπίτια!  Που συλλαλητήρια όργωναν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων! Και που «πολεμικά» σκίτσα κοσμούσαν τις στήλες των εφημερίδων! Σήμερα τα ζευγάρια και οι οικογένειες φτάνουν μαζί στις κάλπες και ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα! Και μετά την ετερόκλητη ψήφο, πάνε μαζί για καφέ και κουτσομπολιό!..

Σήμερα οι πολίτες ψηφίζουν ήρεμοι και αποφασιστικοί. Το ίδιο ήρεμα όπως έχουν αξιολογήσει και την σειρά σπουδαιότητας των κριτηρίων τους:

Πρώτα η σταθερότητα, μετά η καθημερινότητα και έπονται όλα  τ΄ άλλα…

Α, ναι, στις εκλογές της Κυριακής θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά και Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι απ΄τις χώρες διαμονής… Ας ελπίσουμε ότι η …τρίτη φορά θα συμβεί με σωστό νόμο και θα αφορά το σύνολο των Αποδήμων ψηφοφόρων!..

Άντε και καλό βόλι!