Εντείνονται οι πιέσεις στην Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με αντικείμενο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς να εντείνουν τις πιέσεις στην Άγκυρα για την επίλυση του ζητήματος.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους» τονίζεται από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή είχε προηγηθεί επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τα μαχητικά F-16 και το θέμα της Σουηδίας. Οι πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στην σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την περασμένη Πέμπτη δήλωνε αισιόδοξος. Είχε προηγηθεί η τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων από τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr