Να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Απόδημοι στη Δημόσια Διαβούλευση για την ψήφο

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το  νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τέθηκε από χθες το βράδυ (10 Ιουλίου 2023) και μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, και ώρα 8 πμ (ώρα Ελλάδος) σε δημόσια διαβούλευση.

Η Κυβέρνηση έπραξε αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε. Κατέθεσε το Νομοσχέδιο και πλέον πρέπει ΟΛΟΙ οι ομογενειακοί φορείς, αλλά και οι απλοί Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού να επισκεφθούν την διεύθυνση   http://www.opengov.gr/ypes/?p=8813 και να διατυπώσουν τις απόψεις αλλά και τις παρατηρήσεις καθώς και τις προτάσεις τους επί του Νομοσχεδίου.

Θετικό είναι το ότι με το Νομοσχέδιο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που με το Νόμο 4648/2019 ίσχυσαν και που απέκλεισαν το 80% των Ψηφοφόρων Αποδήμων από την δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων και συνακόλουθα από τις κάλπες.

Βέβαια, σύμφωνα με τις απόψεις  πολλών Ομογενών, τα προβλήματα δεν επιλύονται όλα με την απλούστευση της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό ήταν «ένα το ζητούμενο». Παραμένουν ακόμη άλυτα πολλά εκκρεμεί και σπουδαία ζητήματα,  όπως είναι της Επιστολικής Ψήφου (που προβλέπεται από το Σύνταγμα) καθώς και της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Απόδημοι και όσοι Έλληνες την ημέρα των εκλογών βρεθούν στο εξωτερικό για την εκλογική Περιφέρεια στα Δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Για τα ζητήματα αυτά το Σχέδιο Νόμου δεν αναφέρει το παραμικρό. Που σημαίνει αυτό, ότι οι εκτός Ελλάδος θα εξακολουθήσουν να ψηφίζουν με κάλπη και με την ψήφο τους θα εκλέγουν στο Επικρατείας ΚΟΜΜΑΤΑ και όχι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΟΙ βουλευτές «εκπρόσωποι» της Ομογένειας θα επιλέγονται αποκλειστικά από τους αρχηγούς των κομμάτων… Αυτό σε αντίθεση με όσους την ημέρα των εκλογών βρεθούν στην Ελλάδα όπου θα ψηφίζουν κανονικά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους βουλευτές της προτίμησή τους…

Δύο μέτρα και δύο σταθμά ή, «απλούστερα» ψηφοφόροι δύο κατηγοριών…

Σημειώνει στην σχετική αναγγελία της στο opengov η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως:

«Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας επί των σχετικών ρυθμίσεων».

Ας συμμετάσχουν, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότεροι Απόδημοι. Ας εκφράσουν ελεύθερα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Τώρα είναι η σωστή ώρα.

Και να μην λησμονείτε: «Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»…