Το “ναι” της Τουρκίας και οι μελλοντικές εξελίξεις

Ο Ερντογάν είπε, εν τέλει,  το περίφημο ΝΑΙ κάνοντας πολλούς Σουηδούς να αναπηδήσουν από χαρά και ικανοποίηση.

Πολλοί, ωστόσο, άρχισαν να αναρωτιούνται τι πήρε ο Ερντογάν από τα παζάρια με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την Σουηδία;

Θα γραφτούν πολλά τις επόμενες ημέρες και μήνες.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δηλώνουν ότι ”τα F-16 δεν έχουν καμμιά σχέση με το αίτημα της Σουηδίας για μέλος του ΝΑΤΟ”. Το λιγότερο που κανείς μπορεί να πει είναι ότι αυτό είναι το ψέμα της χρονιάς. Εδώ οι πολιτικοί ψεύτες κατ’  επάγγελμα της χώρας μας θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί τους δίνουν μαθήματα….

Γνωρίζουμε τα γεωπολιτικά σχέδια της Τουρκίας, την ”γαλάζια πατρίδα” τις απαιτήσεις για ουδετερότητα των ελληνικών νησιών, τις απειλές για τις νύχτες και πολλά άλλα που και πάλι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι όταν ο Ερντογάν βρει ”πάτημα” και πάλι στη Δύση.

Δεν υπάρχει, με αλλά λόγια, αντίρρηση ότι το κέρδος της Σουηδίας έχει και χαμένους,  σε αυτή την περίπτωση μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Απομένει λοιπόν η ελληνική εξωτερική πολιτική και η αμυντική θωράκιση της χώρας να παραμείνει στιβαρή και ξύπνια όλο το εικοσιτετράωρο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την περίοδο 2019-2023 αποδείξει την αξιοσύνη της σε ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να το πράττει.

Απομένει επίσης να δούμε εάν η Άγκυρα υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ, υπολείπονται με αλλά λόγια πολλά γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι Τουρκία. Η Σουηδία σαν μέλος του ΝΑΤΟ, όταν τελικά γίνει, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των βορειοανατολικών συνόρων της Συμμαχίας όπως και με τις τεχνικές και οργανωτικές ικανότητες της θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας.

Το θετικό μέρος της υπόθεσης είναι ότι και η Σουηδία πλέον έμαθε αυτό που η Ελλάδα το ξέρει από αιώνες ότι δηλαδή τον Τούρκο δεν τον εμπιστεύεσαι.

Σωτηρης Δελης

Επ. μέλος της Σουηδικής Βουλής

Επ. μέλος ΠαΔΕΕ